Μαρία Σεβαστάκη: “…Προτείνω να φτιάξουμε μια νέα πραγματικότητα με θεμέλια την αγάπη, την αλληλεγγύη που τόσο ανάγκη έχει ο κόσμος”

“Επεξεργάζομαι σχέδια και σημειώσεις παλιές από την σειρά “REFORM PHILOSOPHY” (1994) που με έφεραν να ζήσω στη Σάμο… Ξεκινήσαμε επίσης ένα ενδιαφέρον project με τον “οραματιστή” οικονομολόγο τον κ. Χαράλαμπο Τζάννη στο ξενοδοχείο Σάμος και θα το χαρακτηρίσουμε ως σήμειο “ιστορικής, αισθητικής & γαστρονομικής” αναφοράς του τόπου μας…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Καλή χρονιά!!! Υγεία δεν βλέπω… το λεω γιατί το νοσοκομείο Σάμου έβγαλε σε διασθεσιμότητα τη γιατρό μου και πρέπει να μεταφερθώ στην Αθήνα να τελειώσω τη θεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Αποφάσισα  να μην παω πουθενά μέχρι να επιστρέψει η ταλαντούχος γιατρός στη θέση της. Η ΟΡΓΗ γέννησε την ΕΛΠΙΔΑ που μου έδωσαν τα “παιδιά” στο κέντρο ΑΡΣΙΣ Άλκη Ζέη όπου σχεδίασα τέλη του 2021 μια διήμερη οπτικοακουστική & λεκτική δράση με αναφορά το αριστουργηματικό βιβλίο “Το Καπλάνι στην Βιτρινα“. Η ΟΡΓΗ κυριέυτηκε από συναισθήματα: τρυφερότητας, μητρότητας, αγάπης, αλληλεγγύης και ελπίδας στο τέλους του έτους.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Όχι δεν συμφωνώ.  Οι πράξεις της κυβέρνησης μου φαίνονται αλλόκοτες και κακόβουλες. Παραβιάζουν νόμους & αγώνες Ιερούς. Χωρογραφούν τους πολίτες να μισούμε ο ένας τον άλλον. Εμείς όμως δεν πρέπει να τους αφήσουμε να κερδίσουν.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Κατά την γνώμη μου είναι η “Η Τέχνη του Δρόμου”. Είναι δύσκολα για δημιουργούς να εκφραστούν ελεύθερα μεσα από διαχωρισμούς “πανδημίας” πληρωμένες εκθέσεις, αίθουσες, και θεσμούς που δεν καθρεφτίζουν το παρόν.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Ως, ζωγράφος στα σύνορα όλα είναι “πιθανά” & η κανονικότητα είναι σχετική. Η καλλιτεχνική πράξη απαιτεί συγκέντρωση απομόνωση και αποξένωση από τα μικροσυμφέροντα εργολάβων πολιτισμού. Η πολιτεία στα χρονικά “πανδημίας” ασκεί βία, εκβιασμό, καθώς και κλοπή στους πολίτες.… Προτείνω να φτιάξουμε μια νεα πραγματικότητα με θεμέλια την αγάπη, αλληλεγγύη που τόσο ανάγκη έχει ο κόσμος. Εκτοπίστηκαν χάθηκαν τόσοι άνθρωποι λόγω “πανδημίας”, τώρα όλα ανατρέπονται. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ 

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Μια νέα αρχή.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Επεξεργάζομαι σχέδια και σημειώσεις παλιές από την σειρά ‘’REFORM PHILOSOPHY’’ (1994)  που με έφεραν να ζήσω στη Σάμο. Άρχισα να δουλεύω απ το τέλος του χρόνου μεχρι σήμερα επιφάνειες 130x130cm και αφορμή ηταν φίλη που ήθελε έργο για το γραφείο της και έδωσε την έμπνευση life backwards και την ευχαριστώ πολύ. Ξεκινήσαμε επίσης ένα ενδιαφέρον project με τον  “οραματιστή” οικονομολόγο τον κ. Χαράλαμπο Τζάννη στο ξενοδοχείο Σάμος και θα το χαρακτηρίσουμε ως σήμειο “ιστορικής, αισθητικής & γαστρονομικής” αναφοράς του τόπου μας…   

Μαρία Σεβαστάκη, ζωγράφος/curator. Ελεύθερος επαγγελματίας. Μέλος ΕΕΤΕ, Τράπεζα Τέχνης Ελλάδας, ULCT.

Σύντομο βιογραφικό: Sydney Αυστραλία, 1963. 1985-1990: Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και αποφοίτησε παμψηφεί με ΑΡΙΣΤΑ 30. Έχει διακριθεί από πολλές πανελλαδικές και διεθνείς επιτροπές ως εκπρόσωπος Ελλάδας σε συμπόσια, συνέδρια και καλλιτεχνικά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει 16 ατομικές και 47 ομαδικές εκθέσεις και διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εργαστεί στη εταιρεία swatch watch και σε θεατρικά σκηνικά στην Αθήνα. Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, μουσεία, πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετακομίζει στην Σάμο το 1996 όπου εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 97/99 και στην πρωτοβάθμια για 15 μέρες, Σάμου. Από το 1998 ήταν εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ στην Νομαρχία Σάμου. Από το 2002 μέχρι σήμερα διευθύνει εργαστήρια και πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις Εικαστικό παιχνίδι για όλους, Ροές (διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης), BigBlue (διεθνής καλλιτεχνικής ομάδας) Ετεροροπια 2010-12  2020 2021 Παγκόσμιος Εγκλεισμός Αυτο προσωπογραφίες.  ΕΥ-ΠΟ!!! Αλκη Ζέη ΑΡΣΙΣ Σάμος 021.

Web: http://aira9art.blogspot.com/ https://twitter.com/rommsart

Η Μαρία συνεργάζεται με την Τράπεζα Τέχνης και άλλες καλλιτεχνικές ομάδες στην Ελλάδα και Τουρκία.