Μαρία Παπαμιχαήλ: “Θέλω να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στη ζωγραφική…”

“Πολλές ώρες την ημέρα ζωγραφίζω, είναι αυτό που με ξεκουράζει και με ταξιδεύει σε άλλους τόπους, σε ευχάριστο και πολύχρωμο περιβάλλον.”

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Με τη ζωγραφική ασχολήθηκα σε αρκετά μεγάλη ηλικία, δηλαδή όταν συνταξιοδοτήθηκα από την υπηρεσία που εργαζόμουν, μεγάλωσαν τα παιδιά μου και δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες. Είμαι σχεδόν αυτοδίδαχτη με κάποια σεμινάρια δια ζώσεις και στο ίντερνετ. Ήταν ένα παλιό μου όνειρο που το πραγματοποιώ εδώ και 13 χρόνια ανελλιπώς. Πολλές ώρες την ημέρα ζωγραφίζω, είναι αυτό που με ξεκουράζει και με στέλνει σε άλλους τόπους, ευχάριστο και πολύχρωμο περιβάλλον.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, παρακολουθώ και βλέπω πολλούς Έλληνες και ξένους ζωγράφους, μου αρέσει να αναλύω κάθε έργο τέχνης και να το μελετάω.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Έχω την τύχη να ζω σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον που είναι η Ερμιονίδα. Είμαι από το Κρανίδι Ερμιονίδας και κατοικώ εδώ και χρόνια στο παραθαλάσσιο Πορτοχέλι. Σε κάθε σου βήμα και ματιά, έχεις και διαφορετικές εικόνες και χρώματα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ναι και πολλοί που θαυμάζω, αλλά τελικά βαδίζω τα δικά μου βήματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Θέλω να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στην ζωγραφική, γι’ αυτό παρακολουθώ από πέρσι σε σχολή στο Ναύπλιο, αλλά οι σημερινές συνθήκες με σταμάτησαν. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσουμε με αυτό που ζούμε όλοι μας. Έχω συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις ομαδικές και ατομικές στην περιοχή μου στις Σπέτσες στην Κύπρο, αλλά και στην Αθήνα, πολλές φορές με πολλούς συλλόγους που είμαι μέλος.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Αρκετά θα έλεγα, γίνονται προσπάθειες από τους Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων ώστε να γίνονται εκδηλώσεις να έχει και η Τέχνη θέση και οι κάτοικοι να μπορούν να δουν και να γνωρίσουν τα έργα και τους καλλιτέχνες της περιοχής. Ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και οι παραθεριστές της περιοχής.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνω ατομική έκθεση στην Αθήνα, όσο χρονών να είσαι, πιστεύω σε όνειρα και σχέδια, γιατί τότε μόνο ζεις.