Μαρία Γ. Φιολιτάκη: “Η Τέχνη για εμένα είναι το ονειρικό μου καταφύγιο… Επιδίωξή μου, να γεμίζω τη ζωή μου και όσων βλέπουν τα έργα μου με ΦΩΣ & ΧΡΩΜΑ”

“Ο καλλιτέχνης δημιουργεί δίνοντας την ψυχή του τον εαυτό του. Ποιεί ήθος μουσική ήχο χρώμα χαρά ψυχαγωγία. Παρακινεί, προβληματίζει, εμψυχώνει ή τερπει”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 ήταν για εμένα, μια χρονιά, με πολλές δυσκολίες, σε όλα τα επίπεδα. Οι αντοχές και η υπομονή μου δοκιμάστηκαν. Αλλά παράλληλα μου απέδειξε τα αποθέματα ψυχικής δύναμης, ενσυναίσθησης και αγάπης.     

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, άπτονται στις γνώσεις, των επιστημόνων υγείας. Μόνο εκ των αποτελεσμάτων μπορώ να έχω γνώμη. Ο ιός είναι δυστυχώς ένας υπαρκτός κίνδυνος. Τα εμβολιαστικά μέτρα δεν εμποδίζουν την μετάδοση από μόνα τους. Απαιτείται εκ μέρους όλων μας προσοχή, σύνεση, σεβασμός στον συνάνθρωπο και στον εαυτό μας.       

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο χώρος του πολιτισμού, δέχτηκε πλήγμα όπως και άλλοι χώροι, ιδιαίτερα της εστίασης σε όλη την περίοδο της πανδημίας η οποία όπως φαίνεται θα είναι και το 2022 στη ζωή μας. Επισης δεν συνυπάρχει μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών πχ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους χώρους που μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε εστίες μετάδοσης του ιού. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί δίνοντας την ψυχή του τον εαυτό του. Ποιεί ήθος μουσική ήχο χρώμα χαρά ψυχαγωγία. Παρακινεί, προβληματίζει, εμψυχώνει ή τερπει. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από την ανάγκη του να ανταλλάξει την ενέργεια του με το κοινό του, να εισπράξει το θαυμασμό και την επιβεβαίωση για τη μεγαλύτερη μερίδα του καλλιτεχνικού χώρου, αυτό είναι και το βιοποριστικό του επάγγελμα. Μέριμνα θα ήθελα και βαρύτητα να δοθεί στον πολιτισμό για το 2022. Οπως αρμόζει.       

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Επιστροφή δεν υπάρχει στο μυαλό μου με την έννοια να γίνουν όλα όπως πριν. Πιστεύω ότι θα διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στην οποία η τεχνολογία θα έχει κυρίαρχο ρόλο. Αυτό που προτείνω είναι να δοθεί βαρύτητα στον άνθρωπο. Στην παιδεία και στη διάπλαση ηθών και αξιών. Οχι στο κέρδος και στον εύκολο και πολλάκις ανέντιμο πλουτισμό. Στην αξιοπρεπή ζωή των ηλικιωμένων, που για χρόνια πρόσφεραν στην κοινωνία. Όλη μας η ενέργεια και ο ζήλος να στραφεί στα παιδιά. Πως να είναι ασφαλή και ευτυχισμένα. Να τα διδάξουμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Επειδή ζω στην επαρχία και κατάγομαι από αγροτική οικογένεια γνωρίζω και συμμερίζομαι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Θεωρώ ο,τι η στροφή στον πρωτογενή τομέα είναι αναγκαία με οικονομοτεχνική υποστήριξη.

Κοινωνία, Απομόνωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Κοινωνία σε παρακμή. Απομόνωση φόβος και μεθοδευμένη αποξένωση. Υψηλά επίπεδα βίας. Τα συνεπακόλουθα προβλήματα μιας κοινωνίας που και πριν την πανδημία, βίωνε πρωτίστως πολιτισμική εκτός από την οικονομική κρίση. Η ατιμωρησία και η υπερπροβολή προτύπων αμφιβόλου ποιότητας, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του έθνους. Αυτά δεν θα εξαλειφθούν ως δια μαγείας. Η ελπίδα της ανατροπής είναι ορατή καλυτερεύοντας καθένας μας τον εαυτό του και αλληλεπιδρώντας στο περιβάλλον του. Για ένα κόσμο πιο αγνό και δίκαιο.         

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Η Τέχνη για εμένα είναι το ονειρικό μου καταφύγιο. Αυτό ήταν από όταν ήμουν παιδί. Ο δικός μου κόσμος. Σ’ αυτόν δίνω όλη την αγάπη και την αφοσίωσή μου, γεμίζοντας με ηρεμία και φως την ψυχή μου. Επιδίωξή μου, να γεμίζω τη ζωή μου και όσων βλέπουν τα έργα μου με ΦΩΣ & ΧΡΩΜΑ. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και το 2022. Σχέδια δεν κάνω γιατί η ζωή τα ανατρέπει. Σας εύχομαι Καλή Χρονιά! Άριστη υγεία και αστείρευτη ροή δημιουργικής έμπνευσης !! 

Σας ευχαριστώ θερμά για την προβολή των έργων μου. Για τον χώρο και τον χρόνο σας.