Μανώλης Αθανασιάδης: η λέξη που με εκφράζει στο χώρο της τέχνης είναι η «δημιουργία»

Καταρχάς θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο polismagazino.gr για αυτήν την συνέντευξη και συγκεκριμένα στο Μιχάλη Γωνιωτάκη.

-Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός;

Η φωτογραφία υπήρχε πάντοτε γύρω μου λόγω του πατέρα μου, ο οποίος είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν ανακαλύπτεις ποτέ εάν σε έλκει ο φακός, απλώς υπάρχει η στιγμή που θα τον αγαπήσεις και θα σε αγαπήσει εξίσου.

-Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Και τα δύο, σίγουρα τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, αλλά δίχως διαρκή εξάσκηση και αναζήτηση θεωρώ ότι ένα χάρισμα έμφυτο όχι μόνο μπορεί να μείνει στάσιμο αλλά ενδέχεται να μην φανερωθεί ποτέ.

-Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη που εκφράζει ίσως τους περισσότερους στο χώρο της τέχνης είναι η «δημιουργία». Θα ήθελα να σημειώσω όμως ότι λέξεις όπως «εξέλιξη» μέσα από καθημερινή τριβή με το αντικείμενο και τελικά «αναγνώριση» είναι εξίσου σημαντικές για έναν καλλιτέχνη και δεν θα ήθελα να παραληφθούν.

-Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις;

Η εικόνα μπορεί να αφηγηθεί μία ιστορία ή και να την χαράξει. Η φωτογραφία είναι τέχνη και όπως σε κάθε άλλη τέχνη υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου…ακόμα και με περισσότερες από χίλιες λέξεις. Κι αν αυτές δεν είναι τελικά λέξεις θα είναι σκέψεις.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ονειροπόλο και ευλογημένο. Βρίσκομαι πιστεύω σε ένα στάδιο διαρκούς αναζήτησης και η μεγαλύτερη ευλογία είναι ότι έχω θερμή υποστήριξη από την οικογένειά μου και τον Θεό, ο οποίος μου δίνει καθημερινά πολλές ευκαιρίες να εκμεταλλευτώ δημιουργικά.

-Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος;

Φωτογράφος είναι όλα αυτά που αναφέρατε και ακόμα περισσότερα. Είναι η αντίληψη για το αισθητικά ωραίο και στη συνέχεια το πάθος για αποτύπωση, σε όποιο τομέα από τους παραπάνω και αν συναντάται. Φωτογράφος με λίγα λόγια είναι αυτός που ζει στο παρόν αλλά οι εικόνες του μπορούν να αναφέρονται στο παρελθόν ή να χαράζουν το μέλλον. Είναι αυτός που η φαντασία του για δημιουργία δεν έχει σύνορα και δεν περιορίζεται σε τομείς.

-Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα προτιμούσα να μιλήσω για στόχους και η αλήθεια είναι ότι ορίζω αρκετούς. Αυτήν την στιγμή ο μεγαλύτερος προς επίτευξη στόχος μου θα έλεγα ότι είναι η συνέχεια μιας ανοδικής πορείας που σημειώνεται χρόνο με τον χρόνο στο φωτογραφικό κομμάτι.

Σύντομη Παρουσίαση

Το πάθος του για δημιουργία και εξέλιξη είναι τα γνωρίσματα που διακρίνεις σε αυτόν αμέσως. Ο Μανώλης Αθανασιάδης (AthanasiadesMan)** είναι ένας νέος φωτογράφος της πόλης μας ο οποίος ήρθε…για να μείνει. Σε ηλικία μόλις 21 χρόνων είναι φοιτητής του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδαστής Πληροφορικής στο ΔΙΕΚ Νεαπόλεως- Συκεών. Παράλληλα, φωτογραφίζοντας μανιωδώς έχει βραβευτεί με έπαινο σε Παγκοσμίας εμβέλειας Μαθητική Έκθεση Φωτογραφίας στο Χόνγκ Κόνγκ ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Δημήτρη Ανδρίτσου, τον οποίο, μετά τον πατέρα του, αναγνωρίζει ως προσωπικό δάσκαλο στον χώρο της φωτογραφίας.