Μάϊο στην Σίφνο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ελάτε να σας πάω ένα ταξιδάκι στη Σίφνο, όπως την είδα μέσα από την φωτογραφική μου κάμερα. Κάνοντας τις βόλτες μου μέσα σ’ ένα ήρεμο Ανοιξιάτικο τοπίο, γεμάτο λουλούδια, χρώματα, πουλάκια και γαλήνη, διαβάζω ως περιηγητής και όχι σαν παραθεριστής, πληροφορίες για τον τόπο.

Η Σίφνος είναι νησί των Κυκλάδων, που δεν το λες μεγάλο, αλλά ούτε και μικρό. Βρίσκεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου και απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση 73,942 τετραγωνικών, η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, και έχει μόνιμο πληθυσμό γύρω στους 2,600 κατοίκους.

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα.

Το ξέρω πως στα νησιά μας συνηθίζουμε να πηγαίνουμε καλοκαίρι, αλλά και την Άνοιξη είναι όνειρο. Η φύση έχει απλώσει τα χαλιά της, οι μυρωδιές σου τρυπάνε την μύτη, η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και τα χρώματα ολοζώντανα.

Δεν βαριέσαι στην Σίφνο, γιατί έχει και τα παραλιακά της χωριά αλλά και τα ορεινά. Έχει τις Καμάρες που είναι και το λιμάνι που φτάνουν τα πλοία, αλλά και την Απολλωνία πάνω στο ύψωμα. Έχει τις κουλτουριάρικες γωνιές της αλλά και τις παραλίες με τις μουσικές και τα γλέντια. Έχει υπέροχο φαγητό, έχει και μπαράκια για νυχτερινή ζωή.

Η Σίφνος φημίζεται για την αρχιτεκτονική των οικισμών της. Τα σπίτια, κατάλευκα με συνδυασμούς ορθογώνιων όγκων, διατάσσονται γύρω από τα πλακόστρωτα σοκάκια με τους επιμελημένα ασβεστωμένους αρμούς, με τρόπο που δημιουργείται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία. Ο οικισμός του Κάστρου ξεχωρίζει με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του και την αμυντικού χαρακτήρα ρυμοτομία του. Χαρακτηριστικό επίσης του νησιού είναι οι ξερολιθιές που ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους δημιουργούν παρτέρια για καλλιέργειες.

Μπορείτε να ψωνίσετε κάποια από τα περίφημα κεραμικά της, λάδι, κρασί, όσπρια (συγκλονιστικά ρεβίθια), φρούτα, τυριά (πάρτε μυζήθρα και θα με θυμηθείτε), εξαιρετικής ποιότητας μέλι θυμαρίσιο καθώς και βαμβακερά υφαντά.

Οι καλοφαγάδες θα την κάνετε λαχείο. Ως νησί, τόπος καταγωγής του σεφ Νίκου Τσελεμεντέ, το νησί έχει μία απίστευτη κουλτούρα μαγειρικής. Σας προτείνω….

ΔΕΙΤΕ εδώ την συνέχεια: https://bit.ly/3yzZs9B