Μάριος Δαρβίρας: «Αγαπώ το λαϊκό τραγούδι γιατί έχει μία αρχοντιά»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Είναι ένας νέος και πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής. Αγαπάει το λαϊκό τραγούδι και το υπερασπίζεται με σεβασμό. Ο Μάριος Δαρβίρας, με αφορμή την δυναμική του μπαλάντα «Φτάνει Πια» ξεδιπλώνει το ταλέντο του και δίνει μία αληθινή συνέντευξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο ελληνικό video clip, στο οποίο εμπεριέχεται μία χορογραφημένη «σκηνή μάχης» (stage combat) μεταξύ του Μάριου και ενός προσώπου -κλειδί- στην ιστορία.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με το τραγούδι; Πάντα τραγουδούσα από μωρό παιδί. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να αναφέρω. Ακόμα και πιο αργά στη ζωή μου, που έγινε δουλειά, συνέβη τελείως αβίαστα. Είναι σαν ανάσα το τραγούδι, με φέρνει σε ισορροπία.

Ποιο είδος σε ελκύει περισσότερο και γιατί; Το λαϊκό χωρίς αμφιβολία. Εκτός ότι μεγάλωσα με αυτό, «μιλάει» στην καρδιά μου για πολλούς λόγους. Τα βιώματά μου με πάνε εκεί. Τα λαϊκό μας τραγούδι είναι μαγικό, έχει μια αρχοντιά που λείπει από την εποχή μας. Έχει βαρύτητα.

Μίλησε μου για τις προσωπικές σου δουλειές ως τώρα και τι το αξιοπρόσεκτο έχουν για να τις αγαπήσει ο κόσμος; Κάθε τραγούδι που έχω βγάλει έχει κάτι διαφορετικό. Αυτό που θέλω να πετύχω έτσι όπως είναι η εποχή, είναι με σεβασμό να βάζω πάντα το λαϊκό στοιχείο ακόμα και μέσα στα τραγούδια που φαίνονται μοντέρνα.

Ποια η γνώμη σου για το λαϊκό τραγούδι αυτή τη στιγμή; Δεν υπάρχει λαϊκό σήμερα. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η βιομηχανία δε θέλει το λαϊκό για πολλούς λόγους, που αν τους συζητήσουμε, θα πρέπει να γίνω κακός. Το λαϊκό τραγούδι έχει δύναμη και ο λαϊκός τραγουδιστής/τρια το ίδιο. Δεν το θέλουν αυτό. Ο μόνος σκοπός της βιομηχανίας (όπως πάντα) είναι μόνο τα λεφτά και γι’ αυτό βγάζουν «χιτάκια» της πλάκας που κρατάνε κανένα μήνα το πολύ, μαζεύουν το χαρτί 10 άτομα και πάλι απ’ την αρχή. Κάπως έτσι η πραγματική μουσική πάει άκλαυτη. Είναι μεγάλο θέμα και είμαι πολύ μικρός για να το αναλύσω. Ελπίζω οι «μεγάλοι» να κάνουν κάτι σύντομα γιατί ο δικός μου λόγος δεν έχει καμία δύναμη. Ένα παράδειγμα θα δώσω. Ο τεράστιος Πασχάλης Τερζής έβγαλε δίσκο το 2017. Το ξέρει κανείς; Έπαιξε κανένα τραγούδι του στο ραδιόφωνο; Στα μαγαζιά; Όχι.. Και μιλάμε για τον Πασχάλη Τερζή. Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο…

Αυτή την περίοδο που θα σε απολαύσει το κοινό να τραγουδάς; Η χειμερινή σεζόν τελείωσε και το καλοκαίρι δουλεύω κυρίως σε εξτρά, άρα για την ώρα δεν υπάρχει κάτι σταθερό. Ό,τι προκύπτει ενημερώνω πάντα μέσα από τα social media.

Ποιον τραγουδιστή αγαπάς πιο πολύ και έχει λειτουργήσει σαν μέντορας σου; Έχουμε πολλές «κολώνες» στην Ελλάδα από ερμηνευτές που αγαπώ, άντρες και γυναίκες. Αν πω μόνο έναν θα είναι κρίμα. Θα πω όμως ότι ξεκίνησα να ακούω μουσική, ακούγοντας Γιώργο Νταλάρα.

Αγαπημένο τραγούδι σου και γιατί; Δύσκολη ερώτηση… Για κάποιο λόγο το «Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ» του Σταυρού Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου που έχει ερμηνεύσει ο Σταμάτης Κόκοτας με αγγίζει πολύ βαθιά. Ιδιαίτερα από τότε που έχασα τη γιαγιά μου…

Τι είναι το stage combat, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από το τραγούδι σου «Φτάνει Πια»; Stage combat ή αλλιώς «Χορογραφία μάχης» με απλά λόγια είναι ένας χορογραφημένος συνδυασμός κινήσεων από διάφορες πολεμικές τέχνες που δίνει την αίσθηση μιας ρεαλιστικής μάχης σώμα με σώμα σε ένα action style βίντεο. Θέλει πολύ προσοχή από αυτούς που συμμετέχουν και ακρίβεια για να μην υπάρχουν ατυχήματα αλλά και φοβερή ικανότητα από τον επαγγελματία που κάνει το shooting γιατί απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές για να δώσεις το ύφος μιας πραγματικής μάχης. Ο Γιώργος Κομβόκης εν προκειμένω, που γύρισε τη σκηνή αυτή στο «Φτάνει πια» έκανε φοβερή δουλειά και γι’ αυτό είχαμε τόσο καλό αποτέλεσμα. Είναι ιδιαίτερα χαρά για μένα η πρώτη stage combat σκηνή να υπάρχει σε ένα δικό μου τραγούδι. Μεγάλο ευχαριστώ και στον Γιώργο Φώτου που μοιράστηκε μαζί μου το stage για αυτή τη σκηνή και στον Βαλάντη Κουσκούς που με το ταλέντο του «έντυσε» ενορχηστρωτικά αυτό το κομμάτι που κυκλοφόρησε από την Spicy.

Ετοιμάζεις κάποια ολοκληρωμένη δουλειά σου στο μέλλον; Ετοιμάζω ναι. Ένα πολύ όμορφο ζεϊμπέκικο είναι ήδη έτοιμο και περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

Ποια φράση είναι το μότο σου; Έχω πολλά μότο αλλά θα πω μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη που λέει.. «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος».