Βασίλης Κανελλόπουλος: “Η επιτυχία μου αρέσει, η αποτυχία ακόμα περισσότερο γιατί θα με εξελίξει για την επόμενη πρόκληση που θα είναι και η μεγάλη επιτυχία”

“Το όνειρο μου είναι να δημιουργήσω ένα cd με διασκευές παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών για σόλο κιθάρα”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Καλημέρα και σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνατε να μου πάρετε συνέντευξη για το περιοδικό σας! Επειδή έχω μεγαλώσει με λαϊκά, δημοτικά και ρεμπέτικα ακούσματα και λόγω της καταγωγής μου που είναι από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τη Μεσσηνία, θυμάμαι από μικρό παιδί στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο χωριό, οι μουσικές αυτές να με τρελαίνουν, να με κάνουν να ανατριχιάζω, μεγάλωσα με αυτά και νιώθω πολύ περήφανος για αυτό. Μια φορά στο χωριό μου κάτω, ένας ξάδερφος είχε αγοράσει μπουζούκι και μόλις πήγαμε επίσκεψη σπίτι του και το είδα τρελάθηκα, το κατέβασα αμέσως και άρχιζα να το γρατσουνάω, ήμουν μικρός, δεν είχα αρχίσει το δημοτικό, δεν ήθελα να το αποχωριστώ, μεγάλη αγάπη πριν ακόμα αρχίσω το ωδείο, είχα αδυναμία σε αυτό το όργανο.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Κατά τη γνώμη μου με όποιον μουσικό που είναι σοβαρός και εξαίρετος επαγγελματίας συνεργαστείς μαζί του σε οτιδήποτε, είτε είναι άσημος είτε διάσημος, μπορείς να πάρεις πολύ θετικά και όμορφα πράγματα που θα σε εξελίξουν και θα σε βελτιώσουν ως μουσικό διότι η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός που η γνώση και η μελέτη δεν τελειώνει ποτέ. Άρα, η απάντησή μου είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος μουσικός γιατί δε θέλω να θεοποιώ κανέναν. Αντίθετα, είναι ευλογία να βρίσκομαι με διάφορους αξιόλογους μουσικούς που θα με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Η μέχρι σήμερα πορεία μου στη μουσική αποτελείται από πολλά πράγματα. Ασχολούμαι με τη διδασκαλία κιθάρας και λαγούτου σε όλες τις ηλικίες σε ωδεία, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιαίτερα. Επίσης, συνεργασίες και ηχογραφήσεις σόλο αλλά και με τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικούς τόσο από τον κλασικό όσο και από τον παραδοσιακό – λαϊκό και έντεχνο χώρο. Κάνω συναυλίες και ρεσιτάλ κιθάρας εντός και εκτός Ελλάδος και παίζω σε διάφορες εκδηλώσεις και γλέντια – πανηγύρια και σε διάφορα μεζεδοπωλεία και ταβέρνες ως λαγουτιέρης. Τέλος, είμαι και πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση της Βυζαντινής μουσικολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή – ΕΚΠΑ, ένας τομέας που αγαπώ ιδιαίτερα μιας και αποτελεί την Έντεχνη Ελληνική μας Μουσική.

Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στη μουσική υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Οι πιο σημαντικές μου επιρροές είναι οι γονείς μου που με στήριξαν και συνεχίζουν να είναι δίπλα μου στη μουσική μου πορεία αλλά και ο σπουδαίος Δάσκαλός μου και κιθαριστής ο Βασίλης Καναράς με τον οποίο μαθήτευσα όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του και πήρα το δίπλωμα στην κιθάρα και που συνεχίζει να είναι ο μέντοράς μου και ο πνευματικός μου πατέρας και να μου δίνει πολύτιμες συμβουλές και σε κάθε προσπάθεια μου να είναι εκεί για να με βοηθήσει.
Όσον αφορά τις αρνητικές επιρροές δεν υπάρχει κάτι που να μου έχει δημιουργήσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί πάντα πρόσεχα τις επιλογές μου και με ποιόν συνεργαζόμουνα. Παρόλα αυτά, στη μουσική είναι γνωστό πως υπάρχουν τα κυκλώματα, οι κλίκες και ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, τα οποία δημιουργούν έχθρες και κακή ατμόσφαιρα μεταξύ των μουσικών. Αυτό, και ως μαθητής αλλά και μετέπειτα ως επαγγελματίας το έχω βιώσει όπως όλοι. Απλά πρέπει να είσαι δυνατός, να αγαπάς την τέχνη σου και να προχωράς ό,τι και να γίνει.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Στη ζωή όλα υπάρχουν και γίνονται, δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Η επιτυχία μου αρέσει, η αποτυχία ακόμα περισσότερο γιατί θα με εξελίξει για την επόμενη πρόκληση που θα είναι και η μεγάλη επιτυχία.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Διαφωνώ ριζικά. Αποτελούν την εμπορικοποίηση της μουσικής που έχει σκοπό την τηλεθέαση, την ασχήμια και το κέρδος των “μεγάλων” και να αναδεικνύονται μόνο ορισμένα άτομα που “συμμορφώνονται” στους όρους αυτών και οι υπόλοιποι που είναι αντίθετοι με αυτά να “πεθαίνουν” στη φτώχεια. Να τονίσω επίσης πως οι κριτές αυτών των talent shows, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν έχουν ιδέα από μουσική και το τραγούδι, από τη στιγμή που εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες ταλέντα και μουσικάρες που θα μπορούσαν να κρίνουν καλύτερα τους διαγωνιζόμενους.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Όπως ανέφερα και παραπάνω δεν ονειρεύομαι να συνεργαστώ με κάποιον. Αντίθετα, αυτό που ονειρεύομαι στη μουσική μου πορεία είναι κάποια στιγμή να συμπράξω στην ίδια σκηνή με τα παιδιά μου, νομίζω ότι πιο ωραίο για έναν μουσικό – πατέρα.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Υπάρχουν σαφώς. Άλλα είναι δύσκολο να αποκτήσεις, κυρίως στην κλασική μουσική, γιατί όπως είπα και πιο πάνω είναι κατά πόσο είσαι μέσα στα κυκλώματα. Στους άλλους χώρους είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Ωστόσο, παντού χρειάζεσαι κάποιο μεγάλο όνομα να σε σπρώξει έτσι ώστε να σε μάθει ο κόσμος, να αποκτήσεις φήμη και έτσι να σε μανατζάρουν. Όσο και καλός να είσαι και ταλέντο, δεν γίνεται τίποτα χωρίς προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Βέβαια θα γίνω λίγο καυστικός αλλά στις μέρες μας σε όλους τους τομείς τα ταλέντα προσπαθούν να τα εξαφανίσουν είτε από ζηλοφθονία είτε από κομπλεξισμό.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLgwZ7Zb9DAJ1w8G3N2riNqZBsPm_xORI1

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κυκλοφορήσω κάποια προσωπικά σιντί με έργα κλασικής κιθάρας τόσο Ελλήνων συνθετών όσο και ξένων. Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω ένα σιντί με διασκευές παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών για σόλο κιθάρα. Να κάνω ένα μεταπτυχιακό σε ξένο πανεπιστημίο πάνω στην κλασική κιθάρα, να ασχοληθώ με το μπουζουκί, το σάζι και όλα τα ανατολίτικα όργανα γιατί έχω μεγάλη αδυναμία σε αυτή τη μουσική, και να κάνω κάποιες συναυλίες σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.
Σας ευχαριστώ και πάλι, καλό Πάσχα με υγεία, χαρές και όλα τα καλά!

https://www.youtube.com/playlist?list=PLgwZ7Zb9DAJ1w8G3N2riNqZBsPm_xORI1

Πρόσφατα κυκλοφόρησα και το πρώτο προσωπικό μου σιντί με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών για κλασική κιθάρα με τίτλο “The Sounds of my Soul”, “Οι Ήχοι της ψυχής μου”. Εκδόθηκε από την εταιρεία “Καθρέφτης – Ήχων αληθινών”, “Music mirror” του Μωυσή Ασσέρ.

Το σιντί αποτελείται από κομμάτια σημαντικά για το ρεπερτόριο της κιθάρας με τα οποία μεγάλωσα και σπούδασα, τα οποία με εκφράζουν και αγαπάω. Μέσα από αυτά εκφράζεται η ψυχή μου και είναι “ Ήχοι” που βρίσκονται στο εσωτερικό μουσικό μου κόσμο και που με αντιπροσωπεύουν. Τα έργα είναι σύγχρονα και μοντέρνα με διάφορες επιρροές τόσο από την Ελληνική μουσική όσο και από την τζάζ, ινδική, λάτιν και τροπική μουσική. Το δημιούργημα αυτό το δουλεύω από το 2015 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2019 όπου και κυκλοφόρησε επίσημα. Στις 25 Γενάρη 2020 έγινε και επίσημη παρουσιάση του σιντί στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης όπου μίλησαν σημαντικοί μουσικοί (Νότης Μαυρουδής, Κώστας Γρηγορέας, Βασίλης Καναράς, Γιώργος Χατζημιχελάκης, Μωυσής Ασσέρ, Κώστας Μυλωνάς) και παρευρέθηκαν σημαντικοί άνθρωποι όπως ο δήμαρχος της πόλης και αντιδήμαρχοι. Στο σιντί ερμηνεύω έργα δύο σημαντικών Ελληνών συνθετών. Τα “Αιγαιοπελαγίτικα Σκίτσα”, την “Πρέβεζα” και της “Τρείς απλές Ελληνικές Σπουδές”, πολύ όμορφα έργα του Κώστα Γρηγορέα ενός σπουδαίου κιθαριστή και συνθέτη ο οποίος σε όλη τη διαδρομή αυτού του σιντί με βοήθησε σημαντικά αφού μου έκανε την ηχοληψία, ψηφιακή επεξεργασία και μουσική παραγωγή. Τέλος, η υπέροχη “Τσιγγάνικη Νύχτα” του Κώστα Μυλωνά ενός σημαντικού συνθέτη και συγγραφέα με τον οποίο έχουμε κυκλοφορήσει το 2017 ένα σίντι με τίτλο “Δύο Ελληνικές Σουίτες” για δύο κιθάρες μαζί με τον κιθαριστή Μιλτιάδη Καραΐσκο, ένα σημαντικό έργο για το ρεπερτόριο της κιθάρας.

Bio. Vassilis Kanellopoulos was born in Athens in 1994, his origins are from Messinia, Peloponnese. With his parents’ encouragement he started taking guitar lessons at a very early age and completed his studies at the Municipal Conservatory of Petroupolis under the guidance of professor Vassilis Kanaras (Diploma A straight and 1st prize). He has received 16 awards in national competitions and has attended seminars by Evangelos Assimakopoulos, Lisa Zoe, Notis Mavroudis etc. He has appeared as a solo guitarist nationwide and internationally in major concert halls. In 2010 the magazine “K” of newspaper Kathimerini, published his interview, while conducting a survey for the “Golden Adolescents” with a corresponding display on television. He is a graduate of the Department of Music Studies – EKPA, in the field of Byzantine Musicology. At the same time he extensively occupies himself in the study of Greek music and Eastern music, playing land lute (professors Christos Zotos, Lefteris Fragioudakis) with important appearances to his credit. He has collaborated with major singers and musicians such as Nena Venetsanou, Nikos and Yasemi-Sargouda etc. He has collaborated with important composers such as Kostas Grigoreas, Michael Archontides, Kostas Tsilides, Nikos Piperis and young rising composers with a bright future as Dimitris Katharopoulos and Dimitris Nanos. An important milestone in his career is the collaboration with the great composer and writer Κostas Milonas, creating his first record, “Two Greek Suites” for two guitars with the guitarist Miltiades Karaiskos from the record company “Music mirror”. A special award for him was the first prize he won in the 5th category of the guitar in the remarkable World Competition – ‘The Muse’, for all the instruments, performing works by composer, conductor and guitarist Nikos Piperis.
In December 2019 he released his first solo album “The Sounds of My Soul” with works for classical guitar by Greek and foreign composers where the recording, digital editing and music production were done by the composer, soloist and classical guitar teacher Kostas Grigoreas and was published by the record company “Music mirror”. Finally, he was a guitar teacher at the Major and National Conservatory of Nikaia the period 2016 – 2017. He has been teaching guitar and mainland lute at the Peloponnesian Association of Petroupolis from 2016 until today, where he is also responsible
Επαληθ. από την κοινότητα
of the art department and at the Cultural & Dance Workshop “Choropatimata” from 2018 until today.

Ο Βασίλης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 με καταγωγή από το Ριζόμυλο Μεσσηνίας. Ξεκίνησε πολύ μικρός, με προτροπή των γονιών του κιθάρα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με καθηγητή τον Βασίλη Καναρά (Δίπλωμα – Άριστα και 1ο Βραβείο). Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταδιπλωματικές σπουδές με τον Διεθνούς φήμης κιθαριστή Ευάγγελο Ασημακόπουλο. Έχει αποσπάσει συνολικά 16 βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους σολίστες όπως τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, την Λίζα Ζώη, τον Νότη Μαυρουδή και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ κιθάρας σε όλη την επικράτεια και το εξωτερικό σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους.
Επίσης, το περιοδικό «Κ» της Καθημερινής το 2010 δημοσιεύει συνέντευξή του στα πλαίσια έρευνας για τους «Χρυσούς Εφήβους» και με αντίστοιχη προβολή στην τηλεόραση. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών – ΕΚΠΑ, στην κατεύθυνση της Βυζαντινής Μουσικολογίας.
Παράλληλα, ασχολείται ενδελεχώς με τη μελέτη της Ελληνικής μουσικής και γενικά της Ανατολικής μουσικής παίζοντας στεριανό λαούτο (καθηγητές Χρήστος Ζώτος, Λευτέρης Φραγκιουδάκης) με σημαντικές εμφανίσεις στο ενεργητικό του.
Έχει συνεργασθεί με σημαντικούς τραγουδιστές και μουσικούς όπως τη Νένα Βενετσάνου, Νίκο και Γιασεμή- Σαραγούδα κ.α. Επίσης, έχει συνεργασθεί με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Κώστας Γρηγορέας, Μιχάλης Αρχοντίδης, Κώστας Τσιλίδης, Νίκος Πιπέρης και νέους ανερχόμενους συνθέτες με λαμπρό μέλλον όπως ο Δημήτρης Καθαρόπουλος και Δημήτρης Νάνος.
Ξεχωριστή διάκριση γι’ αυτόν ήταν το πρώτο βραβείο που κέρδισε στην 5η κατηγορία στην κιθάρα στον αξιόλογο Παγκόσμιο Διαγωνισμό – ‘The Muse’, για όλα τα όργανα, ερμηνεύοντας έργα του συνθέτη, μαέστρου και κιθαριστή Νίκου Πιπέρη.
Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του είναι η συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη και συγγραφέα Κώστα Μυλωνά, δημιουργώντας έτσι την πρώτη δισκογραφική του δουλειά, τις “Δύο Ελληνικές Σουίτες” για δύο κιθάρες μαζί με τον κιθαριστή Μιλτιάδη Καραΐσκο από την δισκογραφική εταιρεία “Καθρέφτης”.
Το Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφορεί την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά “Οι ήχοι της ψυχής μου” με έργα για κλασική κιθάρα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπου η ηχοληψία, η ψηφιακή επεξεργασία και η μουσική παραγωγή έγιναν από τον συνθέτη, σολίστ και καθηγητή κλασικής κιθάρας Κώστα Γρηγορέα και εκδόθηκε από την δισκογραφική εταιρεία “Καθρέφτης”.
Τέλος, διετέλεσε καθηγητής κιθάρας στο Εθνικό και στο Μείζων Ωδείο της Νίκαιας την περίοδο 2016 – 2017. Διδάσκει κιθάρα και στεριανό λαούτο στο Σύλλογο Πελοποννησίων Πετρούπολης από το 2016 ως και σήμερα όπου είναι υπεύθυνος και του καλλιτεχνικού τμήματος και στο Πολιτιστικό & Χορευτικό εργαστήρι “Χοροπατήματα” από το 2018 έως και σήμερα.