Μάιρα Παλτίδου: “H Τέχνη συμβάλει στην ψυχοθεραπεία και στην αυτοβελτίωση τόσο του καλλιτέχνη όσο και του ίδιου του θεατή”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας έργο;
Έκπληξη, λόγω της σουρεαλιστικής μου απεικόνισης και ευφορία λόγω αισθητικής. Με μία δεύτερη ανάγνωση το αίσθημα της δύναμης.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Την αίσθηση της προσωπικής μου Ελευθερίας. Το γυάλινο περίπτερο, είναι η συνθήκη που μπορώ να επικοινωνήσω μέσω της τέχνης μου και με έναν τυχαίο θεατή επισκέπτη.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Λυτρωτικά, δεδομένου ότι H Τέχνη συμβάλει στην ψυχοθεραπεία και αυτοβελτίωση τόσο του καλλιτέχνη όσο και του ίδιου του θεατή.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Έχει και φωνή και δύναμη. Για να το πετύχει, χρειάζεται την υποστήριξη από όλους εμάς. Από τον πιο μικρό έως τον πιο σπουδαίο.

Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Την εποχή που κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ η ψυχική μας υγεία,
είναι ανάγκη να ζούμε και να δρούμε μέσω της τέχνης.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε οτι αγκαλιάζει τους καλλιτεχνες; Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα η πόλη του Έρωτα και της Τέχνης. Επιτακτική ανάγκη, η αγκαλιά της, εν καιρώ πανδημίας.