Λάρκος Λάρκου: “Κάθε παράσταση είναι μια νέα ευκαιρία να εμπνεύσω και να συνδέσω ανθρώπους μέσα από την τέχνη και τη μουσική…”

Το τραγούδι «Δράτζαινα» (Dratzena) αναδεικνύει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του κινεζικού «Έτους του Δράκου» του 2024.

Καλώς ήρθες στο Polismagagizo. Λίγα λόγια για σένα και για αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Γεια σας. Το έργο που παρουσιάζω τώρα είναι το Cyprus World-Fusion project «Κυπρογένεια» (Kyprogenia) που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της μουσικής μου πορείας. Μέσα από αυτό το έργο, έχω την ευκαιρία να συνδυάσω την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Έχω μελοποιήσει επίσης μεγάλο μέρος της κυπριακής ιδιωματικής ποίησης των δύο εμβληματικών ποιητών, του Βασίλη Μιχαηλίδη και του Δημήτρη Λιπέρτη, έχω συνθέσει μουσική για θέατρο και χοροθέατρο σε περισσότερες από 40 παραγωγές.

Παρουσιάζοντας τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ιδιώματος, στις εκτελέσεις μου αναδεικνύω τη γλυκύτητα και τη δύναμη των λέξεων, δίνοντάς τους νέα ζωή μέσα από τη μουσική μου. Συνεργαζόμενος με διάφορους τραγουδιστές και καλλιτέχνες, έχω δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό έργο που αντανακλά την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Κάθε παράσταση είναι μια νέα ευκαιρία να μοιραστώ τη μουσική μου με το κοινό, να εμπνεύσω και να συνδέσω ανθρώπους μέσα από την τέχνη και τη μουσική.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματά σου; Στα 8 μου χρόνια. Η κιθάρα αποτελεί το κύριο μου μουσικό όργανο και είμαι αυτοδίδακτος εκτελεστής νυκτών εγχόρδων κυρίως. Τραγούδια που ακούγαμε στο ραδιόφωνο την εποχή εκείνη, όπως ρεμπέτικο και οι κλασικοί έλληνες συνθέτες Χαττζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Λοϊζος, Σπανός, Χατζηνάσιος. Κυρίως όμως η μάνα μου να τραγουδά στη κουζίνα. Αυτό με σημάδεψε, γιατί εφόσον δεν είχαμε διαδίκτυο και τέτοια, ότι τραγουδούσε το κυνηγούσα να το «συλλάβω» σε μια κασέτα από το ραδιόφωνο και να το καταγράψω σε υψηλής αισθητικής τετράδια τραγουδιών που ήταν το πάθος μου να συντάσσω και να ερμηνεύω με την κιθάρα μου ηχογραφώντας σε κασέτες- σε άκρα μυστικότητα πάντα, γιατί ήταν οι στιγμές πολύ προσωπικές για μένα και εξαιρετικά σημαντικές για τον νεανικό μου ψυχισμό.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Όταν παιδί πήρα ένα δανεικό μαντολίνο στα χέρια μου και έπαιξα κατευθείαν ότι τραγούδια ήξερα.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Αυτό υπάρχει από πάντα και σηματοδοτείται από άπειρες στιγμές.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Κυρίως θα έλεγα οι εθνοτικές μουσικές του κόσμου, Χατζιδάκις, Piazzolla, Stravinsky, Miles Davis, Chick Corea, Lorca, Βασίλης Μιχαηλίδης.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Δεν με τρομάζει ή «τρομάζει» οτιδήποτε ούτε ή επιτυχία και αποτυχία βλέπω να έχουν κάποια έννοια. Στη ζωή είμαστε περαστικοί και ο σκοπός μου είναι να αναβαθμίζω τον ψυχικό μου κόσμο μέσω του έργου μου και να το προσφέρω σε αποδέκτες από ένα άτομο μέχρι και άπειρα. Η χαρά μου θα ήταν να συναντηθώ με αυτούς τους αποδέκτες και να υπάρχει διάδραση, γι’ αυτό και έχω ενεργοποιήσει και τα social media πρόσφατα, εφόσον σπάνια παρουσιάζομαι ζωντανά στη σκηνή…

ttps://larkoslarkou.net/el/ https://www.facebook.com/larkoslarkoumusic https://www.instagram.com/larkoslarkou_music/

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Το τραγούδι «Δράτζαινα» (Dratzena) αναδεικνύει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του κινεζικού «Έτους του Δράκου» του 2024. Μέσω αυτού του τραγουδιού, η μυθική οντότητα του δράκου εμφανίζεται ως σύμβολο δύναμης, σοφίας και επιτυχίας, καθώς και ως μέσο εξιλέωσης του φόβου και σεβασμού στις παραδόσεις. Ο θηλυκός δράκος γίνεται εδώ ένα σύμβολο εξουσίας και ανανέωσης, καθιστώντας το τραγούδι «Δράτζαινα» μια αντιπροσωπευτική έκφραση της παλινδρόμησης από τον φόβο προς τη δύναμη και την ανανέωση. Οι αναφορές στους “κολασμένους” στο τραγούδι αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ενώ η ιδέα της ανάγκης για μεταμόρφωση και ανανέωση δίνει ελπίδα για θετική αλλαγή. Έτσι, το τραγούδι αποτελεί έναν ουσιαστικό παραλληλισμό μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης πραγματικότητας, με τον δράκο να είναι το ενδεικτικό σύμβολο που ενώνει αυτές τις δύο διαστάσεις.

Μουσική και στίχοι είναι πάντα δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Η μουσική πάντα δική μου και οι στίχοι δικοί μου ή των ποιητών τους οποίους προανέφερα.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Εκτός από το άλμπουν της «Κυπρογένειας» και τα singles που προηγούνται, θα προβώ σε εκδόσεις άλλων τραγουδιών μου κάπως διαφορετικού ύφους, και θα προωθήσω κάποιες πολιτιστικές παραγωγές που έχουν σχέση με το έργο μου που εκτός από καθαρά μουσικό είναι και παιδαγωγικό. Επισημαίνω ότι θα ακούσετε σύντομα μελοποιήσεις μου στον Δημήτρη Λιπέτρη (μελοποίησα 64 ποιήματά του στο κυπριακό ιδίωμα) και ταυτόχρονα κάποια απροσδόκητα ακούσματα από αυτά που ε έχει συνηθίσει ίσως ο κόσμος που με γνωρίζει.

https://www.facebook.com/AngelsPRmusicPromotion/

https://www.instagram.com/angelsprmusicpromotion