Έργα της Ειρήνης Μητούδη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας με την Επίμονη Τέχνη & την “Στάση Ζωής 2”

Δημόσια θέα με ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ σε στάσεις λεωφορείων και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Το polisfreepress θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με τους αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες οι οποίοι απαντούν για τη δική τους ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Εθελοντικών Δράσεων Δήμου Φλώρινας, Μιχαήλ Ευαγ. Χάτζιος ανεφέρει σχετικά: “Η Τέχνη συναντά και αλλάζει την καθημερινότητα στην πόλη της Φλώρινας. Η καλλιτεχνική ομάδα της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με ιδρύτριά της εμπνεύστρια & επιμελήτρια την εικαστική καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα, έρχεται στην Φλώρινα καλεσμένη της Αντιδημαρχίας Εθελοντικών Δράσεων του Δήμου. Με την εικαστική δράση “Στάση Ζωής” 2, έργα καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας, μεταξύ αυτών και της συμπατριώτισσας μας, κυρίας Βιολέτας Γαζέα -Σαλβαρίνα, τοποθετούνται και κοσμούν στάσεις αστικών λεωφορείων της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο
δρόμοι της Φλώρινας μετατρέπονται σε μια μόνιμη έκθεση, που αναβαθμίζει την αισθητική και φέρνει την Τέχνη δίπλα στον κάθε πολίτη. Η ομορφιά και η αισθητική ΕΠΙΜΕΝΕΙ και νικά!”

Ποια είναι η χρωματική, ή η θεματική σύνδεση του έργου σας με τη ζωή και την πόλη της Φλώρινας; Ποια τεχνική και ποια θεματολογία σας πρόκειται να συναντησουμε; Έχω αποτυπώσει με πενάκι το κτίριο Γούναρη στο κτίριο αυτό στεγάστηκε το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης της Φλώρινας απο το 1992 έως το 2006. Το απέδωσα με ένα γραμμικό σχέδιο επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική διακόσμηση που είναι το κύριο επάγγελμα μου. αλλά και ταυτόχρονα με μια ανέμελη ζωγραφική πνοή. Με πληθώρα χρωμάτων από ακρυλικά  διάνθισα το περιβάλλον χώρο, παραπέμποντας στην αύρα όλων των καλλιτεχνών που έχουν δείξει την τέχνη τους στο πέρας των χρόνων εκεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η Φλώρινα είναι πλημμυρισμένη απο καλλιτεχνικά αποτυπώματα. Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που θα κάνω και εγώ το πέρασμα μου από εκεί!

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Πολλοί είναι αυτοί, που μου χαρίζουν έμπνευση αλλά θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ και θαυμάζω την Ράνια Εμμανουηλιδου όπου είχα την χαρά να την έχω δασκάλα μου! Θεωρώ συγκλονιστικό τον τρόπο έκφρασής της και είναι ακριβώς αυτό που με αντιπροσωπεύει.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Σεβασμός στον άνθρωπο. «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ» όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασίας σας με την Επιμονή Τέχνη; Με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ «επιμένουμε» να είμαστε μια δημιουργική παρέα με κοινό παρανομαστή την αγάπη για την τέχνη. Πολλά μυαλά με ένα κοινό, όραμα να φτιάξουμε έναν «ομορφότερο κόσμο» Η τέχνη ενώνει, η τέχνη ηρεμεί τις ψυχές, η τέχνη ανοίγει νέους ορίζοντες, η τέχνη αποδομεί κάθε υστεροβουλία και ζωγραφίζει χαμόγελα στις καρδιές όλων.

Ποια από τα πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Κάθε πρότζεκτ είναι ένα «σκίρτημα» δημιουργικότητας για μένα αν θα ξεχώριζα κάποιο ήταν αυτό στη Βίλα Μπιάνκα (δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, λόγω του θέματος αλλά και της όμορφης κατοικίας που μου τροφοδότησε την εικαστική μου σκέψη και κατάφερα να αναβιώσω μέσω των έργων μου το μεγάλο έρωτα όπου βίωσε στους μοναδικούς χώρους της.

Τι τίτλο θα δίνατε σε αυτοβιογραφία σας; ΜΗΤΟΥΔΗ ΕΙΡΗΝΗ: Ισορροπώντας στα έγκατα της λογικής των γραμμών με την ανατρεπτική πολύχρωμη πολυεπίπεδη ψυχοσύνθεση της.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι η καταστροφή της «μάνας γης» από εμάς τους ίδιους, με την δική μας συμβολή την δική μας υπερβολή την δική μας αδιαφορία την δική  μας ασυδοσία την δική μας αλαζονεία! Προλαβαίνουμε ,όλοι μαζί να αλλάξουμε ρότα. Να μοιράσουμε χαμόγελα ειρήνης  και ελπίδας  στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Η τέχνη μάς ενώνει και μάς κάνει καλύτερους αδιαμφισβήτητα.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Το έχω ήδη πράξει αρκετές φορές και φυσικά μόλις μου δοθεί η ευκαιρία θα το επαναλάβω. Το να συνεισφέρω έστω ένα μικρό λιθαράκι μέσω αυτής μου την κίνησης με κάνει χαρούμενη. 

Η Ειρήνη Μητούδη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, ιδιοκτήτρια της εταιρίας ΑRD -Art Renovation Design-, με έδρα την Θεσσαλονίκη, είναι ένας άνθρωπος με πάθος για δημιουργία και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ζωγραφική σε συνδιασμό με το κολάζ πρωταγωνιστεί στην ζωή της. Έχει συμμετάσχει με έργα της, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό που την εξιτάρει είναι ότι ταξιδεύοντας νοερά στον κόσμο του μη υπαρκτού, συνθέτει εικόνες αλληγορικές, οι οποίες αφήνουν πολλές φορές και ηχηρά μηνύματα! Για εκείνη, είναι πολύ σπουδαίο, τα έργα της να έχουν αλληλεπίδραση με τον θεατή και απολαμβάνει να ακούει από εκείνους, το τί αφουγκράζονται από την θέασή τους.

ARD – ART RENOVATION DESIGN 

Μητούδη Ειρήνη 

Παπαναστασιου 119 & Αγίου Βασίλειου 2

54250 Χαριλάου 

Instagram eirini_mitoudi

FB Eirini Mitoudi 

Email [email protected]

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr