Κώστας Κουτρούλης: “Ο πολιτισμός είναι κάτι ζωντανό, θέλει αέρα και το διαδύκτιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τίποτα τη ζωντανή τέχνη”

Ο Ηθοποιός Κώστας Κουτρούλης “τοποθετείται” στη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.

“…Ελπίζω μέσα στην καραντίνα ο καθένας να βρήκε τον παλμό της καρδιάς του και να μπόρεσε να καταλάβει πού έκανε λάθος και πού όχι”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα βγει πιο φοβισμένος απ’ ότι ήταν πριν απ’ αυτό. Αλλά είμαι φύση αισιόδοξος, οπότε ρεαλιστικά μας περιμένει μάλλον μια περίοδος άγχους. Άνθρωποι που είχαν δουλειά θα προσπαθήσουν να επανέλθουν, άλλοι θα ψάξουν, άλλοι θα μείνουν άνεργοι τελείως. Σε γενικές γραμμές: επαναπροσδιορισμός. Ελπίζω όλο αυτό να γίνει με καλή θέληση.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; “Πολιτιστική επικοινωνία μέσω διαδυκτίου” δεν υπάρχει, εκτός αν θέλουμε να κορο’ι’δεύουμε τους εαυτούς μας. Ο πολιτισμός είναι κάτι ζωντανό, θέλει αέρα και το διαδύκτιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τίποτα την ζωντανή τέχνη. Αλλιώς δεν θα ξαναπάμε σινεμά, θέατρο, σε γκαλερί, δεν θα επικοινωνούμε τίποτα γιατί θα είμαστε ακόμα περισσότερο μπροστά στην οθόνη. Ήταν θετική η κίνηση οργανισμών και ιδωτών για επικοινωνία μέσω του διαδικτύου την περίοδο αυτή, αλλά αυτό είναι μια προσωρινή και έκτακτη περίπτωση που δεν πρέπει επουδενί να γίνει συνήθεια.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Θα πληγεί. Αναπόφευκτα, ο κόσμος στο εξωτερικό δεν θα σκεφτεί: ‘’Η Ελλάδα την γλίτωσε.’’ Δεν θα ρισκάρουν για φέτος.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Μεγάλη κουβέντα που θα την κάνουμε καλύτερα μόνο όταν περάσει καιρός. Δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν όλα αυτά ήταν μια συνομωσία ελέγχου (που κατά την γνώμη μου επήλθε κι αυτό) ή απλά μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που προήλθε από την φύση ή κάποιο ‘’λάθος’’. Το κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ως μέσο για να ελέγξει κάτι άλλο. Δεν είναι η καραντίνα η αρχή ελέγχου. Όπως πάντοτε, ο φόβος είναι και θα είναι.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Πιστεύω παραδόξως ότι αυτό που ζούμε όλοι κατά την διάρκεια της καραντίνας (αν εξαιρέσεις την τρομακρατία) είναι πολύ πιο ‘’κανονικό’’ από πριν, αναφερώμενος όμως στους ανθρώπους της πόλης. Οι ρυθμοί είναι εξωντοτικοί για τον άνθρωπο και η ζωή δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ελπίζω μέσα στην καραντίνα ο καθένας να βρήκε τον παλμό της καρδιάς του και να μπορέσει να καταλάβει πού έκανε λάθος και πού όχι. Προσωπικά ήθελα ξεκούραση. Την πήρα οπότε θέλω να πέσω με τα μούτρα τώρα στην δουλειά από την πρώτη στιγμή, αλλά με την εσωτερική ηρεμία που απέκτησα.