Κύθνος: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Μπορεί τώρα να το έχουν μάθει οι πάντες αυτό το νησί, αλλά μέχρι πρότινος ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Κυκλαδίτικο, ιδιαίτερο, στιλάτο, με απίστευτες παραλίες και μοναδική ντόπια κουζίνα. Τέτοιες νοστιμιές σπάνια τις συναντάς.

Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο. Απέχει 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Ονομάζεται και Θερμιά λόγω των θερμών πηγών, οι οποίες βρίσκονται στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία.

Από το 2019 οι άνθρωποι εκεί έχουν βαλθεί να μεταμορφώσουν σταδιακά την Κύθνο σε πράσινο νησί, με απώτερο σκοπό να γίνει το πιο “έξυπνο” νησί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νεαρά, κυρίως, ζευγάρια – ηλικίες 25-40 ετών- τα τελευταία χρόνια έχουν παρατήσει τα πάντα και πηγαίνουν φανατικά στην Κύθνο. Βουλιάζει από κόσμο, αλλά όχι με την έννοια που ξέρουμε. Κανονικοί άνθρωποι, με ενδιαφέροντα, με καλό γούστο και με διάθεση να κάνουν αληθινές διακοπές. Είναι το νησί που κερδίζει άνετα την κούρσα του τουρισμού τα 2-3 τελευταία χρόνια.

Για να σας δώσω να καταλάβετε, η Κύθνος δεν είναι το νησί της ξέφρενης διασκέδασης όπως η Ίος, η Πάρος, η Μύκονος κτλ. Είναι ένα νησί που ενδείκνυται για πιο…συνειδητοποιημένες διακοπές και γι’ αυτό προσελκύει πάρα πολύ ζευγάρια και λιγότερο παρέες. Στην Κύθνο δεν θα συναντήσεις χαβαλέδες, τηλεοπτικούς μαϊντανούς, paparazzi, αμφιβόλου ποιότητας…

Η συνέχεια, οι παραλίες και το φαγητό του νησιού, εδώ: