Κωστής Γεωργίου: “Ο δημιουργός είναι ένας μοναχικός λύκος, εκπαιδευμένος να ζει μοναχικά…”

Kostis Georgiou Painter-Sculptor www.kostisgeorgiou.com

“Ελπίζω να επιστρέψουμε σύντομα στην «κανονικότητα» αρκεί να μην συνηθίσουμε σε αυτού του πανδημικού τύπου αποστειρωμένη επικοινωνία…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 όπως και το 2020 ήταν τα χρόνια που ο πλανήτης υπέστη μια  πρωτόγνωρη  δοκιμασία, με μια πανδημία που υπήρξε τόσο εφιαλτική όσο και ανεξέλεγκτη  και η οποία στέρησε την ζωή  χιλιάδων συνανθρώπων μας σε όλη τη γη, σκορπίζοντας τρόμο και απόγνωση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον φόβου και αβεβαιότητας οποιοσδήποτε από εμάς, αν μη τι άλλο, ένοιωθε στέλεχος ενός θεάτρου του παραλόγου σε ένα περίεργο σκηνικό, μεταφυσικό θα μπορούσε να πει κάποιος, στο οποίο κυριαρχούσε ο φόβος, η άμετρη λύπη και η οδύνη.

METEORON

“Η στέρηση της ελευθερίας υπήρξε για εμένα, όπως και για την πλειονότητα, ένα βαθύ πλήγμα”

Ένοιωθα μια φοβερή στέρηση στην οποία δεν μπορούσα να αντιδράσω λογικά, δεν υπήρχε άλλη λύση από το να ακολουθήσω τον παγκόσμιο κώδικα και να υπομείνω την οδηγία, γνωρίζοντας ότι είναι ένας μονόδρομος και μια αναγκαιότητα που από την μια κατέστειλε την προσωπική ελευθερία και από την άλλη ήταν το μόνο  εργαλείο που διαθέτει το «σύστημα» για προστασία!  Κατ’ ουσία δεν υπήρχε καμία άλλη λύση, κανένα άλλο εργαλείο αντίστασης από το να ακολουθήσεις την παγκόσμια οδηγία, η οποία μέσα από την καταστολή αγωνιζόταν να προστατέψει τους πολίτες του κόσμου, στερώντας την ελευθερία… Το σίγουρο είναι ότι αυτή η διετία της πανδημίας χαράχτηκε βαθιά μέσα μου σαν μια λαβωματιά, σαν ένα στίγμα μελανό και ανεξίτηλο, αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι παράλληλα υπήρξε και μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδος! Εξ άλλου, ο δημιουργός είναι ένας μοναχικός λύκος, εκπαιδευμένος να ζει μοναχικά….

TAURUS 1

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Όσον αφορά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, μην περιμένετε να γίνω κι εγώ ένας από όλους αυτούς τους «έξυπνους» που τόσο εύκολα κάνουν κριτική σε κάτι που είναι αδύνατο να προβλέψεις και κατά συνέπεια να ακολουθήσεις μια σταθερή πορεία, μιας και το τοπίο αλλάζει συνεχώς… Θεωρώ ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου είχαν ακριβώς την ίδια αμηχανία στην αντιμετώπισή της, γιατί ήταν αντιμέτωποι με έναν φρικιαστικό πανδημικό χαμαιλέοντα που άλλαζε συνεχώς χρώμα, υπόσταση και κυτταρικό κώδικα. Όλα τα άλλα, πιστεύω ότι είναι αντιπολιτευτικά παιχνίδια εξουσίας. Όσο για τους «αντιστασιακούς», θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι ναι, Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ και ότι είναι στρογγυλή!

DOCOS IV

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Πιστεύω ότι το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και για τον πολιτισμό! Ναι τήλε-εργασία μπορείς να κάνεις, ψώνια διαδικτυακά μπορείς να κάνεις, τραπεζικές συναλλαγές ναι, μπορείς να κάνεις!

“Είναι αδύνατον να χωνέψω τις διαδικτυακές εκθέσεις. Μου θυμίζουν εμπόρευμα του τηλεμάρκετινγκ!”

Πώς μπορείς να αντιληφθείς τα φορτία που φέρει το έργο από μια -έστω και υψίστης ανάλυσης- εικόνα; Πως μπορείς να συνομιλήσεις με το έργο χωρίς να το αγγίξεις; Το μόνο που μπορείς να πάρεις είναι απλώς μια φτωχή πληροφορία! Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η πανδημία και τα ισοπέδωσε όλα! Ελπίζω να επιστρέψουμε σύντομα στην «κανονικότητα» αρκεί να μην συνηθίσουμε σε αυτού του πανδημικού τύπου αποστειρωμένη επικοινωνία…

ART MIAMI

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η επιστροφή δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο παρά από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν από την πανδημία. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε έστω και με «ατέλειες» σε εκείνον τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε! Αρκεί να μην καλομάθουμε και ακολουθήσουμε τον δρόμο της τήλε-ευκολίας… Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε κάνει μια σοβαρή οπισθοχώρηση στον τρόπο επικοινωνίας, όσο και αν αυτό πλασάρεται ως εξέλιξη και πρόοδος… Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ!

ART MIAMI

“Η ανθρώπινη σκέψη ομαδοποιείται και η κριτική ατομική σκέψη γίνεται ολοένα και πιο σπάνια!”

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Αν μου επιτρέπεται να κάνω μια πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, φοβάμαι πως θα φανώ απαισιόδοξος, όχι μόνο για την τέχνη αλλά γενικώς για την πορεία της σύγχρονης κοινωνίας. Θα επανέλθω ξανά στους «ελεύθερους αντιστασιακούς» για να τους υπενθυμίσω ότι ελευθερία με smartphones και αγορά του espresso Freddo με πιστωτική κάρτα, δεν υφίσταται….

ANATASIS

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Λυπάμαι, αλλά για την ώρα δεν ξαναπέφτω στην παγίδα να κάνω σχέδια, μέχρι να διαμορφωθεί η κατάσταση της μεταπανδημίας. Μέχρι ώρας αναβλήθηκαν  μεγάλες εκθέσεις μου στην Κίνα και το Βέλγιο, εξ αιτίας της πανδημίας. Ας μη ξεχνάμε ότι φέτος εγκαταστάθηκε το μνημειακών διαστάσεων γλυπτό μου METEORON  στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τον Δεκέμβριο έλαβα μέρος με την Αμερικανική γκαλερί μου και με γλυπτά μνημειακών διαστάσεων στη διεθνή έκθεση «INTERNATIONAL ART FAIR MIAMI 2021».