ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ: “Ασχολούμαι με την τέχνη της μουσικής δημιουργίας, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος που έχω να προσφέρω στους γύρω μου και στον υπόλοιπο κόσμο”

M.M.S. Project, ΕΡΑΤΩ ΑΛΑΚΙΟΖΙΔΟΥ

«Η μουσική μπορεί καποιες φορές να είναι μια μικρή, εμβόλιμη παρένθεση ανάμεσα σε πυλώνες τεράστιας σιωπής· είναι η τέχνη του ανθρώπου που ανιχνεύει τις σκιές του χρόνου και του χώρου μέσα στο άγνωστο.» Κ. Καραβασίλης, Οκτ. 2019

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Πολλές και ποικίλες!
Απο τις καμπάνες των μοναστηριών της Σάμου και τα Αιγαιοπελαγίτικα γλέντια κρασιού, έως τις καντάτες του Μπαχ και τη μουσική του Σοπέν σε εκτέλεση Χόροβιτς.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Με κάθε μουσικό που αντιλαμβάνεται και κατανοεί τη μουσική μου στο επίπεδο που εγώ την συνέλαβα, και επίσης με κάθε μουσικό που τον/την αγγίζει και ενθουσιάζει η μουσική όσο εμένα.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Επηρεάζομαι τόσο σε καθημερινή βάση απο τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα, όσο και κατα περιόδους απο τις πιο βαθιές έννοιες που μπορεί να αφομοιώσει ο ανθρώπινος νους. Αρνητικές επιρροές δεν μπορώ να σας καταθέσω, διότι και να υπήρξαν, έχουν πλέον ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου, αν όχι εντελώς διαγραφεί.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Στην τέχνη δεν υπάρχει αποτυχία. Κάθε προσπάθεια μετράει. Άλλωστε, κάθε δεύτερος άνθρωπος έχει και μια διαφορετική ερμηνεία του τι σημαίνει να πετυχαίνεις ή όχι. O Αϊνστάιν κόποτε είπε ότι «καλύτερα είναι να προσπαθείς να είσαι χρήσιμος, παρά πετυχημένος». Ασχολούμαι ως εκ τούτου με την τέχνη τής μουσικής δημιουργίας, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος που έχω να προσφέρω στους γύρω μου και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent shows;

Είναι πρόσκαιρα, άθλια, και καταστρεπτικά για αρκετές ομάδες ανθρώπων που τα παρακολουθούν, και φυσικά για όσους λαμβάνουν μέρος. Η επιφανειακή, φτηνή ψευδοκουλτούρα και η έκπτωση αξιών στις μέρες μας, ωστόσο, δεν αποτελεί αποκλειστικά κακό οιωνό. Κάθε άλλο. Να δείτε, ότι θα γεννηθούν μέσα από τις στάχτες πολλοί φοίνικες. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Δεν κάνω πλέον όνειρα υπό αυτήν την έννοια. Δημιουργώ τον κόσμο που θέλω να ζω στην φαντασία μου, και έτσι είμαι πάντα ικανοποιημένος. Εκτός βέβαια αν εννοείτε πόσο θα χαρώ αν ή όταν ηχογραφηθεί η μουσική μου από την Φιλάρμονική του Βερολίνου. Ναι, το έχω ήδη ονειρευτεί, και…ήταν μια εξαίσια συνεργασια!

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Φυσικά και υπάρχουν! Απλώς δεν το γνωρίζουν ούτε εκείνοι, ούτε κανείς άλλος.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Το βασικό μου σχέδιο είναι να συνεχίσω την πορεία μου ανοδικά μέχρι τέλους, και μέχρι τότε να παραμένω υγιής και με συνεχή διάθεση δημιουργίας, να αγαπώ και να με αγαπούν. Οταν υπάρχουν αυτά τα λίγα και βασικά, τα υπόλοιπα ειναι απλές λεπτομέρειες.

Πείτε μας δυο λόγια για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα MMS | Mediterranean Miniature Sketches

Αν και έχουμε γνωριστεί παλαιότερα με την Ερατώ, ήρθαμε σε κοντινότερη επαφή μόλις πριν απο μερικές μέρες. Μετά απο μια λεπτομερέστατη περιγραφή του M.M.S., σκεφτήκαμε και οι δυο μας συγχρόνως (και… «πιάσαμε κόκκινο!!») οτι ίσως «χωρέσω» στους 25 συνθέτες. Έτσι εντάχθηκα εκτάκτως στην ομάδα, κάτι που με τιμά ιδιαίτερα, και μόλις σήμερα τελείωσα το έργο μου για την Ερατώ (Between the Silence), μερικές μέρες πριν απο την πρεμιέρα του στο Αβέιρο της Πορτογαλίας!

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Το έργο του 39χρονου Ελληνοκαναδού μουσουργού Κωνσταντίνου Καραβασίλη έχει παρουσιαστεί απο σε πάνω απο 25 χώρες και σε περισσότερες απο 400 συναυλίες και ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει χαρακτηριστεί ως ο «σημαντικότερος Ελληνικής καταγωγής συνθέτης της γεννιάς του» (Αρχείο Θ. Ταμβάκου), η δε μουσική του «δεν αναζητεί, απλά κατακτάει το ενδιαφέρον των ακροατών» (Toronto Star).
Απο τους πολυγραφέστερους μουσουργούς της εποχής μας, έχει τιμηθεί με σειρά υποτροφιών, βραβείων και διακρίσεων (Karen Kieser Prize in Canadian Music, Harry Freedman Recording Award, Βραβειο Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρυματος Ζημάλη, κ.α.).
Σπούδασε πιάνο, διευθυνση ορχήστρας και σύνθεση στο Royal Conservatory of Music του Τορόντο, στο Desautels Faculty of Music (πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα), στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών της Οττάβας με εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου. Υπήρξε ο μοναδικός μαθητής της πρωτοποριακής και σημαντικότερης καναδής μουσουργού Ann Southam (1937-2010). Επιπλέον, μαθήτευσε πλάι σε γίγαντες της μοντέρνας μουσικής, όπως ο John Corigliano, George Tsontakis, Osvaldo Golijov, Chou Wen Chung, Anders Hillborg, David Maslanka, Jennifer Higdon, R. Murray Shaffer, and Cornelius Schwer.
Τα έργα του εκδίδονται αποκλειστικά απο την Pythagorean Editions.

Ιστοσελίδα:
http://Caravassilis.ca

https://www.youtube.com/watch?v=TUFxgu-FwE8

https://www.youtube.com/watch?v=rT9Mz0aIBdo&t=76s

https://www.youtube.com/watch?v=096M6b8wJ_g