Κωνσταντίνος Νικολακάκης: “…Τα σύγχρονα έργα τέχνης είναι αποτελέσματα ελεύθερης σκέψης και όχι πατροναρισμένης κατεύθυνσης από τους χορηγούς”

“Μέσα από τα έργα μου προσπαθώ να εκφράσω ένα σύστημα ισορροπίας το όποιο αναδιαμορφώνεται και επαναδιαπραγματεύεται τη συνθήκη του σε όλη την σειρά των έργων, αναφερόμενος στο ενδιάμεσο πεδίο μεταξύ της συνείδησης του εαυτού και του κόσμου”

Τι είναι η γλυπτική για εσάς; Μια μορφή προσωπικής έκφρασης; Ανάγκη για δημιουργία; Επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η γλυπτική αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο επικοινωνίας μου με τον κόσμο. Μέσα από τη δουλειά συνειδητοποιώ ότι ένα έργο μπορεί να εμπεριέχει περισσότερες από μια αναγνώσεις και αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Όσο για την ανάγκη της προσωπικής έκφρασης και της δημιουργίας είναι μια γνώριμη διαδρομή καθώς  μεγάλωσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον – η μητέρα μου είναι εικαστικός και το ατελιέ της βρισκόταν μέσα στο σπίτι μας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να τοποθετήσω τη δουλειά μου σε κάποιο συγκεκριμένο κίνημα τέχνης γιατί βρίσκομαι σε μια φάση ερευνητική. Σίγουρα υπάρχουν ρεύματα καλλιτεχνών τα οποία επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις ιδέες μου ταυτόχρονα με την  καθημερινότητα.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στον άνθρωπο και κυρίως στο ρόλο του – με μια έννοια κατεύθυνσης – του καθενός από εμάς επάνω στη γη. Μέσα από τα έργα προσπαθώ να εκφράσω ένα σύστημα ισορροπίας το όποιο αναδιαμορφώνεται και επαναδιαπραγματεύεται τη συνθήκη του σε όλη την σειρά των έργων, αναφερόμενος στο ενδιάμεσο πεδίο μεταξύ της συνείδησης του εαυτού και του κόσμου.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Πάντα θαύμαζα την δουλειά του Antony Gormley και θα ήθελα πολύ να βρεθώ σε ένα διάλογο μαζί του. Η εικαστική του προσέγγιση στο θέμα της οικουμενικότητας, είναι κάτι που με απασχολεί και μένα στη δουλειά μου. Καθώς προσδιορίζει το χώρο της τέχνης σαν ένα μέρος στο οποίο νέες  συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να αναπτυχθούν, είναι σαν να δίνει το “χέρι” σε εμάς τους νέους καλλιτέχνες να συνομιλήσουμε μέσω των έργων μας με τα δικά του.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της γλυπτικής; Μέσα από τη γλυπτική ήρθα σε επαφή με πολλά και ποικίλα υλικά για τη σύνθεση διαφόρων έργων. Έχω πειραματιστεί  με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη χαρακτική, το installation, αλλά η πραγματική πρόκληση για μένα  βρίσκεται στο video art καθώς εμπεριέχει κατά κύριο λόγο και την τεχνολογία που είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητά μου.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Αν θα μπορούσα να επιλέξω, διαλέγω  την  θαυμαστή Ρώμη την εποχή των μεγάλων δάσκαλων Bernini Borromini, Michelangelo… Η μαθητεία δίπλα σε αυτούς τους “γίγαντες” θα μου ξεκλείδωνε πολλά μυστικά της γλυπτικής. Ωστόσο δεν βρίσκω άλλη εποχή καλύτερη από την τωρινή, καθώς τα σύγχρονα έργα τέχνης είναι αποτελέσματα ελεύθερης σκέψης και όχι πατροναρισμένης κατεύθυνσης από τους χορηγούς.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Προσωπικά κάθε ένα από τα  έργα που δημιουργώ τα νιώθω σαν ένα κομμάτι του εαυτού μου, όποτε θα μπορούσα να  παρομοιάσω τη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο όπως αυτήν του γονιού που μεγαλώνει ένα παιδί με αγάπη και στοργή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν βάζω μακρινούς στόχους. Μου αρέσει να  προσηλώνομαι στη στιγμή και να ζω στο παρόν. Αν όμως με ρωτάτε ποιες είναι οι σκέψεις μου για το μέλλον, μπορώ να απαντήσω ότι επιθυμώ να συναντηθώ με μια κοινωνία η όποια θα αγκαλιάζει την τέχνη. Ξεκινώντας από την παιδεία να διαμορφώσουμε τις βάσεις, επιτρέποντας στις ιδέες των καλλιτεχνών να αναπτυχτούν και να επικοινωνήσουν.

Βιογραφικό.

Ο Κωνσταντίνος Νικολακάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Σπουδάζει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη ως “ταλέντο” βάση των εισιτήριων εξετάσεων της σχολής.

Μαθήτευσε στο εργαστήριο της γλυπτικής  δίπλα στους  δασκάλους Γιώργο Τσάρα και Άρη Κατσιλάκη.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές  εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς, με αξιοσημείωτη την πρώτη θέση σε μαθητικό διαγωνισμό εκθέτοντας  το έργο του στο μουσείο της Tate Modern.