Κατερίνα Σταυρίδου: “Η Τέχνη είναι μια τομή όπου όλοι οι πολιτισμοί μπορούν να συναντηθούν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, να ενώσουν τις ιδιαιτερότητές τους και να αμβλύνουν τις διαφορές”

“Με καθορίζει η αγάπη μου για τα χρώματα, η κίνηση, η φινέτσα στα σχήματα και με μαγεύουν οι «κρυμμένες» αισθήσεις και τα μηνύματα πίσω από τις εικόνες”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Από παιδί η ζωγραφική και το γράψιμο ήταν αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μου. Συντροφιά μου οι τόμοι των εγκυκλοπαιδειών με τα έργα και τη ζωή των μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων τα χρώματα και οι ζωγραφιές μου. Σε ηλικία 14 ετών ξεκινά η συστηματική μου ενασχόληση με ιδιαίτερα μαθήματα που παρακολουθησα δίπλα στην ζωγράφο Λούη Πασσαλάρη για τρια χρόνια.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης γεννιέται. Είναι ο τρόπος που ζει, που αντιλλαμβάνεται και επεξεργάζεται μέσα του το κάθε τι, το κάθε ερέθισμα, την κάθε εικόνα, την κάθε κατάσταση. Στα έργα  ενός καλλιτέχνη σαν τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αποτυπώνεται ο εσωτερικός του κόσμος, η ματιά του. Για τον καλλιτέχνη η σχέση με την Τέχνη είναι σαν το οξυγόνο. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Όμως, πέρα από το χάρισμα και την κλίση για να φτάσει κάποιος ταλαντούχος να θεωρηθεί πραγματικός καλλιτέχνης, οφείλει να εργάζεται ασταμάτητα μέσα από μια διαδρομή συνεχούς αναζήτησης γνώσης. Η Τέχνη εξελίσσεται, έχει δυναμική. Το ταλέντο είναι η σπίθα. Η πολύ δουλειά και η συνεχής αφύπνιση και επιμόρφωση είναι αυτά που καθορίζουν την εξελικτική πορεία μέσα από την συνεχή αναζήτηση των τρόπων και μέσων έκφρασης και δημιουργίας.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Εκφράζομαι μέσα από τα ρεύματα και τα κινήματα της σύγχρονης και μοντέρνας Τέχνης. Θεωρώ ότι έως τώρα τα περισσότερα έργα μου καθορίζονται από στοιχεία του ιμπρεσιονισμού, αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της αφηρημένης Τέχνης. Τον τελευταίο καιρό αναζήτησα την έκφρασή μου μέσα από το ρεύμα του σύγχρονου υπερρεαλισμού. Ήταν κάτι που από καιρό ήθελα να το τολμήσω. Με καθορίζει η αγάπη μου για τα χρώματα, η κίνηση, η φινέτσα στα σχήματα και με μαγεύουν οι «κρυμμένες» αισθήσεις και τα μηνύματα πίσω από τις εικόνες.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Πηγές έμπνευσης για εμένα είναι η φύση, η παρατήρηση της ανθρώπινης ζωής, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που βιώνω μέσα από την οποία κατάσταση, αλλά και μια απλή καθημερινή εικόνα που θα τραβήξει την προσοχή μου και θα με αγγίξει.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Είναι αρκετοί και θα ήταν άδικο να ξεχάσω κάποιον, Σαλβαντόρ Νταλί, Βαν Γκογκ, Γκωγκεν, Μονέ, Μανε, Ντειβιντ Χόκνεϊ, Γκέρχαρντ Ρίχτερ.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η αέναη γνώση αποτελεί για εμένα τη μεγαλύτερη πρόκληση. Θα μου άρεσε αν γινόταν, να αφήσω μια μέρα το αποτύπωμά μου μέσα στον όμορφο κόσμο της Τέχνης. Δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε αλαζονεία. Είναι όραμα, πορεία με ταπεινοφροσύνη και με επίγνωση μπροστά στο μεγαλείο αυτού του κόσμου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο;  Οι Έλληνες είμαστε φιλότεχνος λαός. Από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους καιρούς θεωρώ πως καθορίζουμε και χαράζουμε μονοπάτια και τάσεις στον κόσμο της Τέχνης. Κάνοντας κοινωνούς όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο της Τέχνης, είτε σαν συμμετέχοντες, είτε σαν θεατές, στα πλαίσια του δημοσίου βίου, η Τέχνη θα γίνει πόλος έλξης και πρέσβειρα προβολής του τόπου μας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια περισσότερο πολυπληθυσμικη χώρα από πριν. Η Τέχνη είναι μια τομή όπου όλοι οι πολιτισμοί μπορούν να συναντηθούν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, να ενώσουν  τις ιδιαιτερότητες τους και να αμβλύνουν τις διάφορες. Η Τέχνη εξωραΐζει, εκφράζει, καλλιεργεί. Η Τέχνη στο δημόσιο χώρο, μπορεί να παίξει έναν ρόλο ουσιαστικό και δυναμικό, αναδύοντας τα πραγματικά χαρίσματα του λαού μας και διατηρώντας υψηλή την αισθητική και καλλιέργεια που μας αρμόζει. Η ζωή είναι Τέχνη και η Τέχνη είναι ζωή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν μπορώ να πω ότι τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πάντα προβλέψιμα. Ή τουλάχιστον αποφεύγω να τα δηλώνω εκ των προτέρων ως γνωστά και δεδομένα. Ο λόγος είναι ότι ο κάθε «σταθμός» μπορεί να φανερώσει νέες διαδρομές και μονοπάτια.  Ίσως η φραση “συνεχής αναζήτησή της γνώσης” να μπορούσε επιγραμματικά να χαρακτηρίσει την διάθεση των μελλοντικών μου σχεδίων σε πρώτη φάση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα στην Αθήνα και  μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια που πέρα από το γεγονός ότι βιοποριστικά ανήκει στο εμπορικό κόσμο, ήταν βαθειά συνδεδεμένη με τον κόσμο της Τέχνης. Η μητέρα του πατέρα μου ποιήτρια και αρθρογράφος, ο πατέρας και η μητέρα μου ιδιαίτερα φιλότεχνοι και συλλέκτες έργων Τέχνης. Έτσι η σχέση και η παιδεία μου στον κόσμο της Τέχνης ξεκίνησε από πολύ μικρή.

Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στη ζωγράφο Λούη Πασσαλάρη, τα οποία παρακολούθησα για τρία χρόνια.

Είμαι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Sterling της Σκωτίας. Άρχισα να ταξιδεύω και να ζω στο εξωτερικό ( Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμενο Βασίλειο) από μικρή, πράγμα που μου έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσω επιμορφωτικά σεμινάρια και να μελετήσω από κοντά ρεύματα και εκπροσώπους της Τέχνης. Τα  τελευταία έξι χρόνια συμμετέχω σε πολλές ομαδικές Εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και εκθέτω συστηματικά έργα μου στην  TIme of Art gallery