Κατερίνα Μελίτη: “Με εκφράζει απόλυτα το ελληνικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική”

“Το 2023 έκλεισε αφήνοντάς μου ένα υπέροχο τραγούδι που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από τη Spider Music με τίτλο «Όταν μου λες δεν μ’ αγαπάς» σε στίχους & μουσική του Δημήτρη Τσιβούλα… Μες το 2024 θα κυκλοφορήσουν δύο νέα τραγούδια, και αναμένονται καινούριες συνεργασίες και εμφανίσεις…”

Στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Μεντώρος “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” του Ασπίδα Ράδιο της Νέας Υόρκης βρέθηκε η τραγουδίστρια Κατερίνα Μελίτη και μίλησε για την καλλιτεχνική της πορεία αλλα και τα μελλοντικά της σχέδια.

Website: www.aspidaradio.com www.youtube.com/aspidaradio http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2868

Ένα “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” με την Αλεξάνδρα ξεκινάει και έχω τη χαρά και την τιμή να έχω στην παρέα μου μια αγαπημένη καλλιτέχνιδα την Κατερίνα Μελίτη. Καλώς ήρθες στην παρέα του Ασπίδα Ράδιο. Καλησπέρα Αλεξάνδρα μου.

Τι κάνεις; Πώς είσαι; Να στείλω την αγάπη μου σε όλους τους Έλληνες.

Τι θα έλεγες να ξεκινούσαμε το ραδιοφωνικό μας ταξίδι με παιδικές αναμνήσεις. Ας ξεκινήσω πρώτα εγω. Εγώ που λές γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στην Αθήνα. Θυμάμαι να ηχογραφούμε τα αγαπημένα μας κομμάτια σε κασέτες και να τα γυρίζουμε μπροστά και πίσω με το μολύβι.

Ας περάσουμε σε σένα τώρα και να δούμε που γεννήθηκες και πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια; Γεννήθηκα στην Άνοιξη Αττικής, την γενέτειρα πόλη της μητέρας μου, όπου έζησα μέχρι 7 ετών. Χρόνια ανέμελα, αθώα, με ατελείωτο παιχνίδι με τα παιδιά της γειτονιάς μέχρι να νυχτώσει. Μετακομίσαμε έπειτα στα Σπάτα, στο πατρικό του πατέρα μου κι έμεινα μέχρι να φύγω για σπουδές.

Θα ήθελα να μου πεις μια που έφυγες όπως είπες για σπουδές αν έχεις κάνει σπουδές πάνω στην μουσική. Φυσικά. Αποφοίτησα από το Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης, και στη συνέχεια σπούδασα στο τμήμα «Τεχνολόγων Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής» του νυν Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, ολοκλήρωσα τις μουσικές σπουδές μου στη Μονωδία και στα Ανώτερα Θεωρητικά.

Μετά άπο όλες αυτές τις σπουδές πότε μπήκες επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής; Το 2010, ούσα ακόμη φοιτήτρια στη Κρήτη, ξεκίνησα να τραγουδάω το χειμώνα σε μουσικές σκηνές, και τις καλοκαιρινές σεζόν σε μεγάλα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα έκανα κάποιες συμμετοχές σε δισκογραφία συνεργατών, μέχρι που το 2016 ηχογράφησα τα πρώτα δικά μου τραγούδια στον δίσκο «Μ’ ένα νεύμα του φιλιού» του συνθέτη και μαέστρου Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη.

Έτσι έρχεται και η πρώτη σου επαγγελματική σου συνεργασία. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια; Με αφορμή τη συμμετοχή μου σε εκείνον τον δίσκο, με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Νάντια Καραγιάννη και Μπάμπη Τσέρτο, έχοντας τη τιμή να βρεθώ μαζί τους και επί σκηνής.

Ας  πάμε τώρα στο στούντιο και να μας πεις πως ήταν για σένα ως εμπειρία όταν μπήκες για πρώτη φορά για να ηχογραφήσεις το πρώτο δικό σου τραγούδι; Δύσκολη. Έχοντας αρχικά μόνο την εμπειρία των live εμφανίσεων, έπρεπε να αποδώσω ερμηνευτικά όσο καλύτερα γίνεται σε συνθήκες χωρίς ζωντανή ορχήστρα και χωρίς κοινό, κάτι που ακόμα και τώρα δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Ευτυχώς είχα δίπλα μου καλούς και έμπειρους συνεργάτες, όπου πολύ γρήγορα με έκαναν να νιώσω άνετα, να «λυθώ» συναισθηματικά και με καθοδήγησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρόλο που ήταν δυσκολά για σένα το αντιμετώπησες με θάρρος και τώρα είναι μια όμορφη εμπειρία για σένα το στούντιο. Ας περάσουμε στα μουσικά βίντεο κλιπ και να μου πεις πόσο χρόνος χρειάζεται για να γυριστεί ένα βίντεο αλλά και πως ήταν για σένα ως εμπειρία όλο αυτό; Συνήθως αρκούν μία έως δύο μέρες γυρισμάτων. Μοναδική εμπειρία, διαφορετική από τη διαδικασία της ηχογράφησης στο studio. Στο videoclip χρειάζεται καλό acting, μεταδίδοντας όσο καλύτερα μπορείς την καλλιτεχνική σου εικόνα ώστε να «κουμπώσει» ιδανικά με τη φωνητική ερμηνεία.

Τι θα έλεγες να ταξιδεύαμε στο μέλλον και να πηγαίναμε 10 χρόνια μπροστά. Θα ήθελα να μου πεις πως θα φανταζόσουν τον εαυτό σου εκείνη την στιγμή; Αρχικά να είμαι υγιής με την αγάπη και ζεστασιά της οικογένειας μου και των φίλων μου. Καλλιτεχνικά, θα ήθελα να έχω τραγουδήσει όμορφα τραγούδια που μιλούν στην ψυχή μου και να έχω κάνει ωραίες συνεργασίες που να με έχουν εξελίξει και ωριμάσει ως ερμηνεύτρια.

Ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε καλύτερα ως άνθρωπο γι’ αυτο θα σε ρωτήσω ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος και πως τον αντιμετωπίζεις; Μου αρέσει η μοναχικότητα, πράγμα απαραίτητο για έναν καλλιτέχνη, όχι όμως η μοναξιά. Δεν θα ήθελα να ζήσω χωρίς συντροφικότητα και αγάπη γύρω μου. Δίνω σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις και στην αξία της οικογένειας.

Αν και στις μέρες μας οι ανθρώπινες σχέσεις είναι λίγο σπάνιες αλλά ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν. Μια που είσαι ένας πολυάσχολος άνθρωπός όταν έχεις ελεύθερο χρόνο πώς τον περνας; Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολυτέλεια στις μέρες μας, αλλά όταν βρίσκω μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να βλέπω ταινίες, να γυμνάζομαι και να συναντώ φίλους.

Τι πιο όμορφο να έχουμε φίλους στη ζωή μας. Εμένα μου αρέσουν τα ταξίδια. Εσένα; Αν θα ταξίδευες που θα ήθελες να πας, και γιατί; Ταξίδι είναι και η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ακρόαση μουσικής. Υπό αυτή την έννοια ταξιδεύω συνέχεια! Λατρεύω τα ελληνικά νησιά, κυρίως τις Κυκλάδες και θα ήθελα να ταξιδέψω στην Ιταλία, την χώρα που γέννησε την Όπερα.

Όπως μου είπες λατρεύεις την Όπερα και όπως γνωρίζουμε υπάρχουν πολλά είδη της μουσικής. Θα ήθελα να μας πείς ποιο είδος  μουσικής σε εκφράζει και γιατί; Ως Ελληνίδα είμαι βαθιά συνδεδεμένη με τις ρίζες μου. Με εκφράζει απόλυτα το ελληνικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική. Όταν ακούω παραδοσιακά τραγούδια και αμανέδες, δακρύζω.

Κατά καιρούς βλέπουμε πολλά talent shows. Ποιά είναι η γνώμη σου για αυτά και αν θα συμμετείχες σε κάποιο από αυτά, και γιατί; Πιστεύω ότι με σωστή διαχείριση της προβολής που αποκτάς μέσα από ένα talent show, μπορείς να χτίσεις πιο εύκολα και γρήγορα την καλλιτεχνική σου εικόνα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω το 2019 στο «The Voice of Greece» μένοντας για τρία επεισόδια. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και πήρα πολύτιμες συμβουλές.

Επειδή ζήσαμε αρκετά δύσκολες καταστάσεις με τον κορωνοιό να μπαίνει στην ζωή μας και να την ανατρέπει. Με τους περιορισμούς και την καραντίνα τα οποία μας έκαναν να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα όπως μια αγκαλιά, μια βόλτα και πολλά άλλα. Εσύ πώς πέρασες όλη αυτή την κατάσταση; Ήμουν συναισθηματικά φορτισμένη βλέποντας όλο αυτό να εξελίσσεται άσχημα με τόσο γρήγορο ρυθμό χάνοντας τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι. Το τελευταίο που με ένοιαζε ήταν εάν θα τραγουδήσω ή εάν θα πάνε πίσω οι δουλειές μου. Με υπομονή στις συνέπειες των μέτρων κατά του ιού, αφιέρωσα περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν προλάβαινα ιδιαίτερα πριν, όπως περπάτημα, διάβασμα και καθημερινή επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια μου.

Όλοι μας έχουμε δεχτεί συμβουλές για την ζωή μας απο διάφορους ανθρώπους που αγαπάμε και γενικά αππο ανθρώπους που μας συμπαθούν. Για σένα ποιά ήταν και είναι ακόμα και σήμερα η ποιο σημαντική συμβουλή που έχεις δεχτεί στη ζωή σου; Ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Μια φράση – δίδαγμα που συχνά χρησιμοποιούμε και παραπέμπει σ’ ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα του Καβάφη. Πολλές φορές είμαι ανυπόμονη και με απασχολεί το αποτέλεσμα, όμως όταν ανακαλώ αυτή τη φράση ηρεμώ και απολαμβάνω τη διαδρομή. Άλλωστε μόνο έτσι γεμίζουμε με εμπειρίες τη ζωή μας.

Ας περάσουμε στα παιδιά που δεν έχουν την εμπειρία στο χώρο που βρίσκεσαι και θέλουν να ξεκινήσουν τώρα τι θα τους συμβούλευες; Να αφιερώσουν χρόνο στη σπουδή της μουσικής και του τραγουδιού. Πέρα από μια καλή φωνή και παρουσία, χρειάζεται τεχνική κατάρτιση και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Το 2023 έκλεισε αφήνοντας μου ένα υπέροχο τραγούδι που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από τη Spider Music με τίτλο «Όταν μου λες δεν μ’ αγαπάς» σε στίχους & μουσική του Δημήτρη Τσιβούλα. Ακούγεται από ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα και έχουμε λάβει πολύ θετική ανταπόκριση. Μες το 2024 θα κυκλοφορήσουν δύο νέα τραγούδια, και αναμένονται καινούριες συνεργασίες και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πριν κλείσουμε αυτή την πολύ όμορφη συζήτηση τι θα ήθελες να ευχηθείς στον κόσμο; Περισσότερη ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη. Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον ήλιο που αντικρίζουμε κάθε πρωί, τον αέρα που αναπνέουμε, το δώρο της ζωής που μας προσφέρεται και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να το στερηθούμε. Τίποτα δεν έχει σημασία από την αγάπη και την καθαρότητα της ψυχής μας.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκανες να βρεθείς σήμερα στην παρέα του Ασπίδα Ράδιο. Εύχομαι κάθε σου όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Σε ευχαριστώ και εγώ πολύ.

Βιογραφικο

Σύγχρονη ερμηνεύτρια με κλασική εκπαίδευση, διπλωματούχος μονωδίας του Ελληνικού Ωδείου Αμαρουσίου . Έχει μελετήσει βυζαντινή μουσική. Είναι απόφοιτη του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης και πτυχιούχος Μηχανικός Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του Ανωτάτου Τεχνολογικού & Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών). Η μουσική της εκπαίδευση περιλαμβάνει επίσης, το πτυχίο Αρμονίας με  Άριστα, καθώς και τον μονοετή κύκλο σεμιναρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff της Σχολής Μωραΐτη. Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες του λυρικού και «ελαφρού» τραγουδιού με εμφανίσεις σε και σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα. Έχει τραγουδήσει ως σολίστ μεταξύ άλλων άριες των G. Puccini, G. Verdi, W.A. Mozart, F. Cilea, G. Rossini. Υπήρξε μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ (σημερινή “Rosarte”) με μαέστρο τη Ρόζη Μαστροσάββα, του πολυφωνικού συνόλου «Φωνές του Νότου» με ιδρυτή τον Σταμάτη Κραουνάκη, και της μουσικοθεατρικής ομάδας «Alma Libre». Στο ενεργητικό της έχει πληθώρα συμμετοχών σε παραστάσεις και συναυλίες, όπως στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παραολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού κ.α. Σημαντικές εμφανίσεις αποτελούν αυτές στο κηποθέατρο «Θανάσης Βέγγος», στο θέατρο «Σολυγείας» Σοφικού Κορινθίας και στο Φεστιβάλ «Ηράκλεια 2017» προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόσφατη η συμμετοχή της επίσης, στο Athens Art Festival 2021 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με τη παράσταση «Movies to Musicals: Duets Concert». Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον χορό. Ενδεικτικές συμμετοχές της η  μουσικοθεατρική παράσταση «Γυναίκες στον Καθρέφτη» της ομάδας Ea Music στα πλαίσια του 6ου Open September 2017 στο Vault Theater, και το Μusical «Times of our Life» σε σενάριο και χορογραφία του Γιώργου Κουρτέση, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (2019). Η Κατερίνα Μελίτη διδάσκει σύγχρονο και κλασικό τραγούδι.