Κατερίνα Κουρκουλή – Γιαννέτου: Ομιλία στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (AILA) 2023

Azirah Hashim Πρόεδρος AILA, Θωμαή Αλεξίου Πρόεδρος Ελ. Εταιρείας Εφ. Γλωσσολογίας, Shameem Rafik-Galea Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου SEGI Μαλαισία, Κατερίνα Κουρκουλή-Γιαννέτου  Δρ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ

Η Κατερίνα Κουρκουλή – Γιαννέτου αριστούχος Διδάκτωρ εφαρμοσμένης γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, που ειδικεύεται στην εκπαίδευση ενηλίκων, τη δια βίου μάθηση, το δημόσιο λόγο και την επικοινωνία για ειδικούς σκοπούς, προέβαλε επάξια τη χώρα μας στο 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (ΑILA 2023) «Διαφορετικότητα και Συνοχή σε έναν Παγκοσμιοποιημένο Κόσμο: Προσανατολισμός προς πιο ενεργές γλωσσικές προσεγγίσεις» με την ανακοίνωσή της «Ο λόγος στα Φόρα Συζητήσεων για αποτελεσματική Επαγγελματική Ανάπτυξη μέσα από Διαδικτυακές Κοινότητες Πρακτικής».

H επιτυχημένη Γλωσσολόγος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο εν λόγω Συνέδριο, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση παγκοσμίως για την εφαρμοσμένη γλωσσολογία, και συγκεκριμένα στο Συμπόσιο με θέμα «Γλώσσα, Εργασία και Επαγγελματική Εκπαίδευση: Διδασκαλία, Εκπαίδευση και Μάθηση μέσω της χρήσης της γλώσσας σε επαγγελματικά πλαίσια», Συντονιστή τον Laurent Filliettaz, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία και παριστάμενους πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες διεθνώς.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε συνέβαλε στην προαγωγή της γνώσης στα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης ενηλίκων και της δια βίου μάθησης, πολιτικές που θεωρούνται προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, συγκαταλέγονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και αποτελούν βασικούς πυλώνες της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο École normale supérieure της Lyon, στη Γαλλία (17-21 Ιουλίου 2023), αναπτύχθηκαν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας με ακαδημαϊκούς ηγέτες όπως η Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Azirah Hashim, ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Malaya στη Μαλαισία και η Fabiola Elhers-Zavala, π. Πρόδερος της Αμερικανικής Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Καθηγήτρια στο Colorado State University, με σκοπό τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ηπείρων και κρατών, την προώθηση της εκπαιδευτικής διπλωματίας και την αξιοποίηση των κατά τόπους δικτύων ώστε να εμπλουτιστεί ο διάλογος και να ανευρεθούν βιώσιμες λύσεις σε κοινά ζητήματα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης, η Θωμαή Αλεξίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και η Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.