ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κατά τη διάρκεια της τακτικής του συνεδρίασης τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, κατόπιν πρότασης του δημάρχου και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και ύστερα από σχετική εισήγηση του προέδρου του Μιχάλη Γεράνη, εξέδωσε έντονο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
«Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη ενώνει τη φωνή του με εκείνες της παγκόσμιας διαμαρτυρίας για την απύθμενα προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος, προσβάλλοντας το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε τις τουρκικές ενέργειες που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να επιβάλλουν τετελεσμένα σε θέματα ύψιστης πολιτιστικής, ιστορικής και γεωπολιτικής σημασίας.
Η Τουρκία εκτίθεται για πολλοστή φορά με την απαράδεκτη και βέβηλη απόφασή της να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά που ήταν, είναι και θα παραμείνει κέντρο της πίστης μας και κορυφαίο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρακολουθούμε με προβληματισμό και ανησυχία την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει τη θρησκεία στην υπηρεσία των πολιτικών της επιδιώξεων, παραχαράσσοντας την ιστορία 1500 χρόνων, τορπιλίζοντας την ηρεμία μέσω του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.
Ως δημοτικό συμβούλιο στέλνουμε το δικό μας μήνυμα, σεβόμενοι απόλυτα τις εθνικές θέσεις και απαιτώντας την άμεση παρέμβαση από την Παγκόσμια Κοινότητα, την Ε.Ε., την UNESCO και τον ΟΗΕ.
Η Αγιά Σοφιά πρέπει να παραμείνει οικουμενικό σύμβολο ενότητας, συνδετικός κρίκος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα προκειμένου να αποτραπεί η σύγχρονη πολιτιστική γενοκτονία.».