Καλλιόπη Πολένα: “κι όταν οι στίχοι δεν είναι κατανοητοί απ’ όλους, η μουσική σε κάνει να αισθάνεσαι τον έρωτα, την αγάπη, τη χαρά, τα συναισθήματα γενικότερα”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική είναι έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα, να ενώνει γλώσσες, λαούς, θρησκείες.

Ακόμα και όταν οι στίχοι δεν είναι κατανοητοί από όλους, η μουσική σε κάνει να αισθάνεσαι τον έρωτα, την αγάπη, τη χαρά, τον πόνο, την απογοήτευση, γενικότερα τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Είναι η “παγκόσμια” γλώσσα επικοινωνίας των λαών.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση και χρήζει μεγάλης προσοχής, καθώς υπάρχουν μουσικοί και ερμηνευτές, Έλληνες και ξένοι, με τεράστιο έργο και μουσική κληρονομιά μοναδική.

Δεδομένων των μουσικών μας επιρροών, της εποχής της classic rock, καλλιτέχνες όπως Eric Clapton, Santana, Bryan Adams, Joan Jett, Patti Smith, Bonnie Tyler, Tina Turner καθώς και συγκροτήματα όπως Lynyrd Skynyrd, Scorpions, CCR, Beatles, Uriah Heep, Metallica, The Rollings Stones, είναι μερικά από την τεράστια διεθνή μουσική σκηνή, που θαυμάζουμε.

Από την ελληνική μουσική σκηνή, καλλιτέχνες όπως: Παπακωνσταντίνου, Άσιμος, Σιδηρόπουλος, Τζώρτζια, Τσάτσου, Αλκίνοος, Πασχαλίδης, Πρωτοψάλτη, Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Μαχαιρίτσας, Πορτοκάλογλου, Θηβαίος, Βόσσου, Θαλασσινός, Νικολάου, είναι κάποιοι από αυτούς που θαυμάζουμε, τόσο για το έργο τους, όσο και για την ποιότητά τους.

Αφήσαμε τελευταίο τον συνεργάτη και φίλο μας Αντώνη Μιτζελο, καθώς υποκλινόμαστε στο κιθαριστικό του ταλέντο, και στις αμέτρητες συνθετικές του επιτυχίες.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η μουσική είναι μία, με την έννοια ότι όλα ξεκινάνε από τις 7 νότες.

Ψυχή σ’ αυτές τις νότες δίνει ο κάθε μουσικός με τη σύνθεση, το ύφος και το συναίσθημά του.

Αν δεν υπήρχαν οι μουσικοί, η μουσική δεν θα εξελισσόταν. Καθένας προσφέρει κάτι διαφορετικό, άλλο ηχόχρωμα.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η παιδεία γενικότερα στη ζωή μας, είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς.

Η μουσική παιδεία, ίσως για κάποιους να αποτελεί πολυτέλεια για οικονομικούς λόγους, όμως είναι μια επένδυση ψυχής και μόρφωσης, κυρίως για τα παιδιά.

Όσον αφορά τους εκκολαπτόμενους μουσικούς και τραγουδιστές, η μουσική παιδεία είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Δε φτάνει το ταλέντο, χρειάζεται γνώση θεωρητική και πρακτική, χρειάζεται μελέτη και καλλιέργεια του ταλέντου.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Ο κάθε γονιός, όπως ξέρει καλύτερα από όλους το παιδί του, είναι σε θέση να διακρίνει το ταλέντο του και στη μουσική.

Αν ένα παιδί ακούει συνεχώς μουσική, αυτό είναι μια ένδειξη.

Αν τραγουδάει με σωστή φωνή και πάθος, είναι επίσης μια ένδειξη.

Αν ζητήσει να μάθει κάποιο όργανο και το μελετά με πάθος.

Οι γονείς πρέπει να δίνουν τα μουσικά ερεθίσματα στα παιδιά και να παρατηρούν τις αντιδράσεις τους.

Βέβαια πολλές φορές τα πράγματα περιπλέκονται, όταν οι γονείς μπερδεύουν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, με εκείνα των παιδιών τους, οπότε δεν είναι σε θέση να διακρίνουν σωστά, αν όντως υπάρχει ταλέντο.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Δυστυχώς η μουσική παιδεία στα σχολεία, είναι περιορισμένη και από άποψη χρόνου και από άποψη αντιμετώπισης από τους μαθητές.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία μουσικών σχολείων, βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η μουσική με τη σοβαρότητα που της αξίζει.

Επιπλέον τα ωδεία και οι μουσικές σχολές, προσφέρουν σωστή και ολοκληρωμένη παιδεία στους μαθητές.

Όσο για τη μουσική παράδοση, είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματά που παίρνουμε από τα μουσικά σχολεία της χώρας μας.

Βλέπουμε νέα παιδιά να γνωρίζουν την παράδοσή μας και να ασχολούνται με όργανα και μουσικές, που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί Έλληνες συνθέτες, μουσικοί, ερμηνευτές, που ξεχωρίζουν και στο εξωτερικό, τόσο για την μουσική τους γνώση και κατάρτιση, όσο και για το ταλέντο τους.

Ξεκινώντας από τους παλαιότερους, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Σπανό, Χατζηνάσιο, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, συνθέτες που άφησαν εποχή και το στίγμα τους, εντός και εκτός συνόρων.

Ερμηνευτές όπως η Αλεξίου, ο Νταλάρας, Μούσχουρη, Λέανδρος, Μερκούρη και πολλοί άλλοι, είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και οι συναυλίες τους στο εξωτερικό είναι πάντα sold out.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Έχοντας μόλις τελειώσει την καλοκαιρινή μας περιοδεία, στη νότεια και νησιωτική Ελλάδα και έχοντας στις αποσκευές μας την αποδοχή και την ζεστή αντιμετώπιση του κοινού, που μας τίμησε με την παρουσία του, συνεχίζουμε τη φθινοπωρινή μας πλέον περιοδεία σε Στερεά Ελλάδα και αμέσως μετά στη Γερμανία, όπως κάθε Σεπτέμβριο και καλοκαίρι.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το νέο μας τραγούδι, προάγγελο της νέας μας δισκογραφικής δουλειάς.

Ο χειμώνας θα μας βρει σε πολλές μουσικές σκηνές της Αθήνας, με σημαντικές συνεργασίες, καθώς και εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

https://www.youtube.com/channel/UCpGD91pdeYHE7n5Nqjk7jew

https://www.facebook.com/Karmica.official/

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Καλλιόπη Πολένα γεννήθηκε στην Ιεράπετρα.

Είναι πτυχιούχος Ιταλικής Φιλολογίας και Φωνητικής.

Από τα μαθητικά της χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική και το τραγούδι, συμμετέχοντας σε συναυλίες μαθητικές και του δήμου.

Το 2005, όντας στην Αθήνα,στο πλευρό του Γ. Μαρκόπουλου, παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με την Μήδεια Ιασωνίδου και την Σοφία Βόσσου.

Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Υπέρβαση” και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές άλλων καλλιτεχνών, με πιο πρόσφατη συμμετοχή στο δίσκο του Ν. Θεοδώρου,”Τυφλό Κορίτσι”.

Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Γ. Χατζηνάσιο και Γ. Νικολάου (Λαθρεπιβάτες), καθώς και με τους ερμηνευτές Σοφία Βόσσου, Πένυ Ξενάκη και άλλους.

Το 2013, σε συνεργασία με τον ∆ημήτρη Πολένα, δημιούργησαν την έντεχνο-ροκ μπάντα “Μύγα Miss”, με πολλές εμφανίσεις στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές.

Είναι μουσικός παραγωγός στο ιντερνετικό ραδιόφωνο “Webmusic Radio” και στο Radioalchemy.

O Θάνος Μπιλάλης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Γραφίστας στο επάγγελμα ασχολήθηκε από το 2008 επαγγελματικά με την μουσική.

Σαν νέος δημιουργός και κυρίως σαν ερμηνευτής συνεργάστηκε με επιτυχία με αρκετούς και καταξιωμένους στο χώρο της μουσικής δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς όπως οι Γιάννης Νικολάου (Λαθρεπιβάτες), Αντώνης Μιτζέλος, ∆ημήτρης Βασαλάκης (Τερμίτες), Άλκης Κωνσταντόπουλος καθώς και με πολούς άλλους μουσικούς.

Με το συγκρότημά του «οι Αλλοι» υποστήριξε μουσικά το συγκρότημα ‘ΤΕΡΜΙΤΕΣ’ και τραγούδησε και δικά του τραγούδια στο “Reunion ΤΕΡΜΙΤΕΣ 2011”.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται μουσικά στην Γερμανία με σειρά εμφανίσεων με μεγάλο και αξιόλογο ρεπερτόριο τόσο στην Έντεχνη και Rock μουσική σκηνή όσο και στην Pop και πιο ελαφριά παίζοντας κιθάρα και ερμηνεύοντας γνωστά ελληνικά τραγούδια και άλλων δημιουργών.

Το καλοκαίρι του 2016 ξαναεμφανίστηκε με επιτυχία στον ελλαδικό χώρο με πολύ καλές συνεργασίες και με αρκετές εμφανίσεις όπου και συνεχίζονται και τον χειμώνα.

Σκοπός των νέων συνεργασιών και επανεμφανίσεων στον ελλαδικό χώρο είναι και η παρουσίαση των νέων ανέκδοτων δικών του τραγουδιών.