Ιωάννα Μαστοράκη: “Η ίδια η ζωή πυροδοτεί την έμπνευσή μου”

“…Για εμένα είναι σημαντικό τα θεατρικά έργα είτε αφορούν ενήλικες είτε παιδιά να περνάνε ουσιαστικά μηνύματα στους θεατές. Ειδικά στα παιδικά έργα, τόσο το κείμενο όσο και η σκηνοθετική ματιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα γιατί τα μηνύματά τους μιλάνε απευθείας στην καρδιά των παιδιών”

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε συγγραφέας και ηθοποιός; Η τέχνη του λόγου ήρθε στην ζωή μου αναπάντεχα και πολύ ευχάριστα μέσα από μια γλυκιά αναπόληση μιας παιδικής μου ανάμνησης. Μια αστραφτερή με ζωηρούς κόκκινους καρπούς ροδιά στεκόταν αγέρωχη έξω από το παράθυρο του δωματίου μου και όπως ο ήλιος χρυσογυάλιζε την αγαπημένη μου ροδιά, ένας κόσμος σαν χαμένος παράδεισος απλώθηκε μπροστά μου… Τότε γεννήθηκε ένας πόθος μέσα στην καρδιά μου, μια δυνατή λαχτάρα, να περιγράψω σε ένα κομμάτι χαρτί, αυτήν την βγαλμένη από τα όνειρα, ομορφιά, που πλημμύριζε από χρώματα και γλυκές αναμνήσεις. Παράλληλα με την αγάπη μου για την συγγραφή, γεννήθηκε και το πάθος μου για την υποκριτική η οποία προέκυψε από την ανάγκη που ένιωθα για να ενσαρκώνω τους ήρωες των θεατρικών κειμένων μου.

Μιλήστε μας για τις θεατρικές παραστάσεις σας; Ναι, έχω σκηνοθετήσει στο παρελθόν θεατρικά έργα και για ενήλικες και για παιδιά, τα οποία έχουν πάρει τις καλύτερες κριτικές από μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού. Το βραβευμένο θεατρικό μου έργο : «Βλέπε και Φεύγα» , είναι μια ηθογραφία εποχής, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα των Κρατικών Πορνείων Δραπετσώνας. Το έργο διαδραματίζεται στα Βούρλα Δραπετσώνας το 1929 και είναι μια ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά στοιχεία και γεγονότα με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τον ψυχισμό των ιερόδουλων στα κρατικά πορνεία των Βούρλων Δραπετσώνας και παίζεται στο θέατρο με επιτυχία για 4 συνεχόμενες χρονιές με πολλά κοινωνικά μηνύματα για το ενήλικο κοινό. Επίσης, πρόσφατα σκηνοθέτησα ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια με τίτλο: «Στην Σμύρνη κάποτε», όπου υπογράφουν ο ποιητής-συγγραφέας Θανάσης Σάλτας (θεατρικό κείμενο-στίχοι τραγουδιών) και η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου (μουσική σύνθεση έργου και κύκλου τραγουδιών). Το έργο αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Στο έργο ζωντανεύουν όλοι οι πολιτισμοί και όλη η ιστορία της Σμύρνης. Ένα βαθιά οικουμενικό και αντιπολεμικό έργο, με συγκινητικές σκηνές και υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια.
Για μένα είναι σημαντικό τα θεατρικά έργα είτε αφορούν ενήλικες είτε παιδιά να περνάνε ουσιαστικά μηνύματα στους θεατές. Ειδικά στα παιδικά έργα, τόσο το κείμενο όσο και η σκηνοθετική ματιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα γιατί τα μηνύματα τους μιλάνε απευθείας στην καρδιά των παιδιών.
Φέτος, στο παιδικό θέατρο σκηνοθέτησα το διακεκριμένο από το Βιωματικό Σχολείο, παραμύθι του Θανάση Σάλτα: «Το περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» σε μουσική Χρυσάνθης Οικονομάκη στο Θέατρο της Ημέρας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Επίσης, έχω σκηνοθετήσει ένα ακόμη υπέροχο παραμύθι του Θανάση Σάλτα με τίτλο: «η Δόνα Γη και ο Δον Αστέρης» σε μουσική Πηγής Λυκούδη στο Θέατρο Σταθμός.
Θα ήθελα πολύ και στο μέλλον να συνεχίσω να σκηνοθετώ θεατρικά έργα για να δώσω την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους φίλους του θεάτρου να διδαχθούν από τα μηνύματα των έργων και παράλληλα μέσα από την θεατρική τέχνη να έλθουν σε επαφή και με τις άλλες τέχνες που περικλείονται αρμονικά σε μια ολοκληρωμένη σκηνοθεσία.

Ποιόν συγγραφέα θαυμάζετε; Δύσκολη ερώτηση γιατί συνεχώς ανακαλύπτω συγχρόνους συγγραφείς και βιβλία που αγαπώ. Οι παλιές διαχρονικές αγάπες μου όμως είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Άντον Τσέχωφ, ενώ αγαπημένοι μου ποιητές είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Άρθουρ Ρεμπώ. Ενώ πρόσφατα διάβασα ένα μοναδικό βιβλίο του Arthur Miller « Αϊνστάιν – Πικάσο» που μας βοηθάει να κατανοήσουμε μέσα από μια παράλληλη διαδρομή των δύο προτύπων μεγαλοφυΐας της επιστήμης και της τέχνης πως ο χρόνος, ο χώρος και η ομορφιά δεν είναι διαφορετικοί κόσμοι, αλλά παράλληλοι κόσμοι στη διαδρομή της ζωής ενός ενιαίου σύμπαντος.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Αγαπώ τόσο τα θεατρικά όσο και τα κινηματογραφικά έργα που είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια και διέπονται από καλαισθησία και δεύτερες αναγνώσεις. Το θέατρο και ο κινηματογράφος είναι παράλληλα και αντιμαχόμενα σύμπαντα καλλιτεχνικής έκφρασης. Μεγάλα έργα έχουν γεννηθεί και στις δύο τέχνες και πολλές φορές έχουμε δει μεταφορά ενός θεατρικού έργου στον κινηματογράφο ή μεταφορά ενός κινηματογραφικού έργου στη θεατρική σκηνή. Κάθε τέχνη, έχει τους δικούς της κώδικες, τις δικές τις τεχνικές, τα δικά της μυστικά και κρύβει μια δική της γοητεία… Σημασία έχει το έργο είτε είναι θεατρικό, είτε κινηματογραφικό να μιλά στην ψυχή, να ξυπνά συναισθήματα, να διεγείρει την φαντασία και να σε οδηγεί σε ένα εσωτερικό ταξίδι ομορφιάς και προσωπικής αναζήτησης.

Τι σημαίνει η λέξη επιτυχία στον καλλιτεχνικό χώρο για εσάς; Επιτυχία στον καλλιτεχνικό χώρο για εμένα, σημαίνει να μπορέσω μέσα από την λογοτεχνία και την σκηνοθεσία να προσφέρω στον σύγχρονο άνθρωπο ένα συναρπαστικό ταξίδι, συγκίνησης, προσδοκίας, ονείρων, εποχών, μιας χαμένης ευτυχίας και συχνά ανάμνησης που του θυμίζει την ανθρώπινη υπόσταση του.

Καλλιτέχνης, συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ο καλλιτέχνης και ο συγγραφέας, γεννιέται με μια σπίθα μέσα του, αλλά η σπίθα του γίνεται φωτιά και ωριμάζει το καλλιτεχνικό ταλέντο του, μόνο όταν μελετήσει, πιο βαθιά τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης που υπηρετεί. Η τέχνη μοιάζει με ένα εξερευνητικό διαστημόπλοιο, που σε κάνει να ταξιδεύεις με το νου, να ονειρεύεσαι και να βυθίζεσαι σε ένα μοναδικό κόσμο φαντασίας και γνώσης.

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; Η ίδια η ζωή πυροδοτεί την έμπνευσή μου. Ο κάθε ήρωας μου κρύβει και ένα κομμάτι του εαυτού μου, που είτε υπάρχει πραγματικά, είτε υπάρχει φανταστικά. Φανερώνει μικρές αλήθειες της ζωής που έχω ζήσει, αλήθειες που μεταπλάθονται μέσα από την μυθοπλασία της κάθε ιστορίας και ζωντανεύουν στα διαφορετικά πρόσωπα των φανταστικών ηρώων μου. Επίσης, ένα κομμάτι της έμπνευσής μου, προέρχεται μέσα από την ιστορική έρευνα.

Ποιο είναι το τελευταίο εκδοτικό σας πόνημα; Από τις εκδόσεις Κύμα, κυκλοφορεί στο βιβλίο «Ιστορίες της Θάλασσας», το διήγημά μου: «Θαλασσινές Διαδρομές», ένα γλυκό καλωσόρισμα στο καλοκαίρι μέσα από ένα μαγευτικό θαλασσινό ταξίδι .
Επίσης, στις εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης στο βιβλίο «Καλοκαιρινές Πνοές» κυκλοφορεί το διήγημά μου : «Η Ωραία Ελλάς», ένα διήγημά που μας μεταφέρει σε ξεχασμένες μποέμ εποχές, συνομιλεί με δοξασμένους ποιητές, και μας φέρνει στο φως μιαν άλλη Ελλάδα που ανηφορίζει αλληγορικά το δρόμο της προς τον Παρθενώνα, αναπολώντας παλιές εποχές, σαν να ζωγραφίζει το μέλλον της με μποέμ αποχρώσεις…
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης, το νέο αστυνομικό διήγημα μου «Έγκλημα στην όπερα Παλέ Γκαρνιέ» σε μια εξαιρετική ανθολογία που αποτελείται από ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, με τίτλο: «Αναζήτηση και Αποκάλυψη». Το αστυνομικό διήγημα μου, μας ανατρέχει στην Μπελ Επόκ εποχή και μας παρασύρει σε μια γοητευτική ιστορία μυστηρίου, στα καμαρίνια της περίφημης όπερας του Παρισιού Παλέ Γκαρνιέ, όπου διαπράττεται, ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα… Ο Επιθεωρητής Πιερ Μαρί, καλείται να το εξιχνιάσει, οι ύποπτοι συνεχώς εναλλάσσονται, σασπένς και συνεχείς ανατροπές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εστιάζω στην συγγραφή και στην έκδοση διηγημάτων, θεατρικών κειμένων, σεναρίων ντοκιμαντέρ ενώ έχω ξεκινήσει την συγγραφή του μυθιστορήματός μου «Βλέπε και Φεύγα» μια ηθογραφία εποχής βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό μου έργο. Την φετινή χρονιά θα συνεχίσουμε την παρουσίαση του μουσικοθεατρικού έργου «Στη Σμύρνη κάποτε», ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια σε κείμενα-στίχους Θανάση Σάλτα και σε μουσική Αρετής Κοκκίνου, στο οποίο έχω αναλάβει την σκηνοθεσία. Επίσης, εστιάζω στην έκδοση και παρουσίαση του θεατρικού μας έργου: «Ο Αλαφροϊσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης», που συγγράψαμε μαζί με τον Θανάση Σάλτα .

Βιογραφικό. – Ιωάννα Μαστοράκη Συγγραφέας – Σκηνοθέτης
Η Ιωάννα Μαστοράκη είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας θεατρικών έργων και διηγημάτων. Έχει γράψει θεατρικά κείμενα, διηγήματα και σενάρια ντοκιμαντέρ. Διετέλεσε Διευθύντρια Θεάτρου του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Ασχολείται επί σειρά ετών επαγγελματικά με το παιδικό παιδαγωγικό θέατρο και το θέατρο των ενηλίκων. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά επιμορφωτικά προγράμματα παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού. Έχει βραβευτεί για την προσφορά της στον πολιτισμό και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κριτικό της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών-Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού). Το 2018 διετέλεσε κριτής του 37ου πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, στην κατηγορία