Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: “στην τοπική αυτοδιοίκηση είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες”

Αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη

-Κύριε δήμαρχε, συμπληρώνετε σε τρεις μήνες δύο θητείες στον καλλικρατικό δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;
Όταν πριν από περίπου 10 χρόνια ξεκινούσαμε με την παράταξή μας «Δύναμη Ενότητας» αυτό το όμορφο ταξίδι ήμουν βέβαιος ότι το όνομα μας θα γίνει σημαία και σφραγίδα για τον τόπο μας και ότι θα αφήσουμε πίσω μας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα. Έτσι και έγινε.
Ενώσαμε τις κοινωνίες μας όταν ο Καλλικράτης δημιούργησε χωρίς καμία προετοιμασία -τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Έναν νέο δήμο που εκτεινόταν από τον Χορτιάτη, την Εξοχή, το Φίλυρο και το Ασβεστοχώρι και περνώντας από το Πανόραμα έφτανε μέχρι την Πυλαία και την παραλία της Θεσσαλονίκης. Καταφέραμε να φέρουμε όλες αυτές τις κοινωνίες κοντά, γιατί οραματιστήκαμε και διοικήσαμε με ενότητα, δύναμη, αποτελεσματικότητα, αλλά και αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συμπολίτες και τον τόπο μας.
Ξέρετε, το ωραίο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πως είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες.

Μείναμε αυτοδιοικητικοί χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Ενώσαμε τους δημότες μας.

Γίναμε πρότυπο.

Σχεδιάσαμε λοιπόν και υλοποιήσαμε ένα έργο πολυδιάστατο που αποτέλεσε πραγματικό ανάχωμα στα όσα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ένα έργο που κάνει καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την αυτοδιοίκηση της χώρας καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε πρότυπο και μοντέλο άλλων κοινωνιών. Καταφέραμε να έχουμε την υψηλότερη θέση στο χρηματιστήριο της αυτοδιοίκησης, να είμαστε πρακτικοί και έξυπνοι στην καθημερινότητα.
Καταφέραμε να δουλεύουμε με σύστημα και οργάνωση και να αξιοποιούμε τη γνώση και τους ανθρώπους μας. Καταφέραμε σε δύσκολους καιρούς να ανοίξουμε μια κοινωνική αγκαλιά, απλώνοντας ένα πλατύ δίχτυ προστασίας για όλους.

-Στα οικονομικά, όπου όλοι οι ΟΤΑ ήταν στο κόκκινο, πως τα πήγε ο δήμος;
Τα νοικοκυρέψαμε. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επίσημες εκθέσεις των υπουργείων και των ελεγκτών. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πραγματικό που το βιώνουν οι δημότες στην τσέπη τους μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών.

Διεκδικούμε νέα θητεία γιατί έχουμε σχέδιο.

Δεν κάνουμε διαχείριση καρέκλας.

Πάνω από 360 έργα και δράσεις σε όλο τον δήμο.

Εκτός από την τάξη στα οικονομικά, ο δήμος μας καταφέραμε να είναι ο πιο καθαρός και νοικοκυρεμένος δήμος του νομού, χάρη στην πετυχημένη λειτουργία του τηλεφωνικού μας κέντρου.
Αναφέρομαι στο περίφημο πλέον «15195» που είναι επιτυχία συλλογική, της δημοτικής αρχής, των δημοτικών υπαλλήλων και φυσικά των δημοτών που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Είναι και δικό τους κτήμα.
Από την έναρξη της λειτουργίας της η γραμμή έγινε πανελλαδική θετική είδηση και προκάλεσε το ενδιαφέρον και των άλλων δήμων που έσπευσαν να ζητήσουν πληροφορίες για να υιοθετήσουν την καινοτόμο πρωτοβουλία.
Πήραμε ξανά άριστα στις μάχες που δώσαμε κατά του χιονιά. Όταν αλλού πάγωνε το αλάτι εμείς κρατούσαμε ανοικτούς τους δρόμους και τις λειτουργίες της πόλης.
Υλοποιήσαμε πάνω από 360 έργα και δράσεις σε όλο τον δήμο.
Νομίζω πως οι αριθμοί δίνουν την εικόνα, δεν θα μας έφταναν όμως οι σελίδες του περιοδικού σας να τα απαριθμήσω.

-Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά;
Ξεκινώ από το Λύκειο Φιλύρου, ένα κόσμημα για την εκπαίδευση όλης της χώρας καθώς και το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο δίπλα στο σχολείο, που αποτελεί ένα τεράστιο αθλητικό έργο για ολόκληρη την περιοχή.
Ο δήμος μας εξασφάλισε άλλα τρία νέα σχολεία μέσα από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ (το 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, το 3ο Λύκειο Πυλαίας και το 3ο Δημοτικό Πανοράματος) που λύνουν δια παντός το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον δήμο μας. Μαζί με το δημοτικό σχολείο της Εξοχής που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ξεκινά εντός του 2019 προικίζουμε τον δήμο μας με συνολικά εννέα (9) σχολεία!!!
Τα τρία Κέντρα Πολιτισμού που φτιάξαμε στο Ασβεστοχώρι, τον Χορτιάτη και το Φίλυρο, τις κυψέλες πολιτισμού που αποτέλεσαν για τους δημότες μας η Βιβλιοθήκη και η Σκηνή Θεάτρου στο Ασβεστοχώρι, η πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Πυλαία και το πανέμορφο Θεατράκι Αμαδρυάς στο Φίλυρο.

Καλούμαστε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα.

Δεν μοιρολατρούμε.

Βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε.

Ακόμη θυμίζω τη Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη στο Πανόραμα που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το δίκτυο των κινηματογράφων του δήμου μας καθώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο στην ίδια περιοχή.
Στον τομέα του πολιτισμού δημιουργήσαμε τη «Συνάντηση με τους δημιουργούς», ένα πετυχημένο θεσμό που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο με συναυλίες μεγάλων δημιουργών, όπως οι Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος και Φίλιππος Γράψας.
Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Παιχνιδιού στην Πυλαία, το πρώτο και μοναδικό στην Β. Ελλάδα, με 2,7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, όπου θα στεγάσουμε τη μοναδική συλλογή χιλιάδων παιδικών παιχνιδιών από όλο τον κόσμο της «Μαριάννας Βιλδιρίδη».
Δεν μπορώ να μη αναφερθώ στα 6 βραβεία «Best City Awards» που κερδίσαμε σε τρεις συνεχόμενους διαγωνισμούς για τις καλές πρακτικές του δήμου, αλλά και τις ανάσες πολιτισμού που προσφέραμε με την πρωτότυπη πρωτοβουλία «Διαβάζοντας στις στάσεις», όπου μετατρέψαμε την αναμονή και τη διαδρομή με το αστικό λεωφορείο σε μάθημα λογοτεχνίας.
Επιτρέψτε μου βέβαια να επισημάνω στο σημείο αυτό, πως με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζουν πια τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, κινδυνεύουμε να χρειαζόμαστε …εγκυκλοπαίδειες για να γεμίσουμε τον χρόνο αναμονής των επιβατών.
Θυμίζω ακόμη τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Τρίστρατο και το Σταγειρίτη της Πυλαίας, τα έργα υποδομής στην Εξοχή, τις αναπλάσεις σε κάθε περιοχή του δήμου.
Την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε Φίλυρο, Εξοχή και Χορτιάτη, που ζέστανε όλο το βόρειο κομμάτι του δήμου μας, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ασβεστοχώρι, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, την εκκίνηση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη με κοντά 10 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και φυσικά την ανάπλαση των λατομείων στο Ασβεστοχώρι, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και θα αναδείξει μια πολύτιμη κυψέλη πολιτισμού με περίπου 5 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα διευρύναμε τις συνεργασίες μας με την τοπική κοινωνία, υπογράφοντας σύμφωνα συνεργασίας με τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και το Γ’ Σώμα Στρατού.
Ακόμη, τις αναπλάσεις στο ιστορικό γεφύρι Καμάρα της Πυλαίας και του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη, τις πράσινες παρεμβάσεις στο 1ο γυμνάσιο Πυλαίας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος και τις αναπλάσεις στη Δελφών και την Αγία Γλυκερία στην Πυλαία, έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκής επίσης χρηματοδότησης.
Προσθέστε σε όλα αυτά το πρώτο ιστορικό λεύκωμα και το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε με πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας, που γίνονται έτσι ανεκτίμητο απόκτημα ιδιαίτερα για τις νέες γενιές μας!
Είμαστε υπερήφανοι για το ΚΕΠ Υγείας στο Πανόραμα, που συμβάλει καθοριστικά σε θέματα πρόληψης και υγιεινής φροντίδας, ενώ στις καλές ειδήσεις για το χώρο της δημόσιας υγείας περιλαμβάνεται σίγουρα και η κατασκευή του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας που δρομολογείται χάρη και στις δικές μας προσπάθειες, κατασκευάζεται με χρηματοδότηση του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και φέρει τη βαριά υπογραφή του παγκόσμιας φήμης ιταλού αρχιτέκτονα, Ρέντζο Πιάνο.
Ακόμη, τα καινοτόμα άλματα που κάναμε στην εξυπηρέτηση του πολίτη με την καθιέρωση του e-kallikratis, που προωθεί την ηλεκτρονική συνεργασία του δημότη με όλες τις υπηρεσίες του δήμου και υπηρετεί την καθημερινότητά του με τρόπο σύγχρονο και ποιοτικό!
Ο κατάλογος όπως βλέπετε είναι πολύ μακρύς… Μια ακόμη φράση απολογιστικά:
Όλα αυτά τα χρόνια μείναμε αυτοδιοικητικοί. Και δε βάλαμε ποτέ κομματικές παρωπίδες, δε βάλαμε τα κόμματα και τα χρώματα στην καθημερινή μας δράση και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

-Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάτι από αυτήν την τελευταία τετραετία τι θα απαντούσατε;
Επιτρέψτε μου να ξεφύγω από τη δημοτική καθημερινότητα και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και να ξεχωρίσω ένα ζήτημα εθνικό, εκφράζοντας το παράπονό μου, που είναι το παράπονο ενός Μακεδόνα. Γιατί δυστυχώς εδώ και μερικές εβδομάδες η Μακεδονία δεν υπάρχει όπως την ξέραμε. Με μια λανθασμένη απόφαση 153 βουλευτές της ελληνικής Βουλής αποφάσισαν να εκχωρήσουν, σε μια χώρα που μέχρι σήμερα ήταν αβάπτιστη και διέθετε μόνο προσωρινό όνομα, την αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία. Έτσι στη λίστα των κρατών του ΟΗΕ θα περιλαμβάνεται μια χώρα που θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, την ίδια στιγμή που ο τόπος που ζούμε αναφέρεται στην ίδια συμφωνία ως περιοχή στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας!
Μάλιστα με το καλημέρα της επικύρωσης της συμφωνίας η βάση του αλυτρωτισμού των γειτόνων διευρύνεται και οι συνέπειες δε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φανούν. Λυπάμαι, αλλά ως Μακεδόνας νοιώθω ντροπή που έπρεπε να ζήσω αυτήν την ταπείνωση. Βλέποντας να χάνεται η ιστορία μας και την Ελλάδα να μικραίνει. Και πιστέψτε με: καμιά συμφωνία που υπογράφηκε από δύο υπουργούς και ψηφίστηκε από 153 βουλευτές, δε θα καταφέρει να ενώσει τους δύο λαούς.

-Προβλήματα για την αυτοδιοίκηση υπήρχαν; Και το ερωτώ αυτό γιατί ήταν μια περίοδος, όπου όλοι οι δήμοι αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης. Πόσο σας επηρέασαν;
Από προβλήματα άλλο τίποτα. Σας θυμίζω ότι οι μειώσεις των κονδυλίων του κράτους προς τους δήμους ήταν τεράστιες. Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια στα κονδύλια προς τους ΟΤΑ το μαχαίρι ξεπέρασε το 60%. Το λέω και με απλούς αριθμούς: το 2000 τα ετήσια κονδύλια για τις ασφαλτοστρώσεις στον πρώην δήμο Πανοράματος έφταναν τα 1.000.000 ευρώ. Σήμερα για όλο τον καλλικρατικό δήμο το ποσό έχει μειωθεί στις 250.000 ευρώ. Καλούμαστε δηλαδή να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα μέσα και πόρους!
Σε αυτό το γκρίζο τοπίο ο δήμος μας έδωσε με επιτυχία τη δική του μάχη. Αποδεικνύοντας αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και όραμα.
Είμαστε νοικοκύρηδες, αναζητήσαμε εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις και έτσι πορευτήκαμε. Δεν μοιρολατρούμε, βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε.

-Τι θα ζητούσατε από την επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση; Τι θα πρέπει να αλλάξουν οι κρατούντες, όποιοι και να είναι αυτοί;
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να αλλάξει η συμπεριφορά της πολιτείας προς την αυτοδιοίκηση και να σταματήσει η απόλυτη οικονομική εξάρτηση των δήμων από το κράτος. Μια απλή πρόταση είναι η εκχώρηση πάγιων πόρων, που θα επιτρέπουν στους δήμους προγραμματισμό και ανάπτυξη. Σήμερα οι περισσότεροι δήμοι της χώρας λειτουργούν στο κόκκινο και από πλευράς πόρων και από πλευράς προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα η πολιτεία τους έχει φορτώσει πάνω από 300 αρμοδιότητες. Το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων πρέπει να μπει στο κέντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης και αυτό πρέπει να το αντιληφτούν οι κρατούντες. Και οι σημερινοί και οι αυριανοί!

-Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με ένα νέο εκλογικό σύστημα. Φοβάστε μήπως ότι ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική θα δυσκολέψει την επόμενη ημέρα στις διοικήσεις των δήμων;
Ο Κλεισθένης αποτελεί μια μεταρρύθμιση «ελέγχου» και όχι προόδου. Μια επιβολή κομματικής και όχι αυτοδιοικητικής λογικής, που θα παρασύρει το αυτοδιοικητικό σύστημα στην ίδια περιπέτεια που ζει εδώ και δεκαετίες η πολιτική. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η εικόνα της αυτοδιοίκησης δεν αλλάζει αλλάζοντας ονόματα: Από τον Καποδίστρια, στον Καλλικράτη και τώρα στον Κλεισθένη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά έγραψε 230 άρθρα για να περάσει το εξής ένα: την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αιρετών και ουσιαστικά την ακυβερνησία των δήμων όπου δεν κατάφεραν να εκλεγούν δήμαρχοι με ποσοστό πάνω από 50% από την πρώτη Κυριακή. Θεωρώ ότι η μετάβαση από την απλή λογική στην απλή αναλογική αποτελεί για την αυτοδιοίκηση το χρονικό μιας προαναγγελθείσας θεσμικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες αφού οι τοπικές κοινωνίες θα αναγκαστούν να αποχαιρετίσουν τη διοικητική σταθερότητα και θα μεταβληθούν σε ακυβέρνητες πολιτείες με όλα τα συμπτώματα της κεντρικής διοίκησης. Δυστυχώς…

-Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με την παράταξη «Δύναμη Ενότητας». Ποιο θα είναι αυτή τη φορά το στοίχημα;
Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιο είναι το πολιτικό μου μότο:
Δίπλα στο δημότη κάθε μέρα όλης της δημοτικής θητείας.
Κάθε μέρα βγαίνω έξω, περπατάω και συζητάω στις γειτονιές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω στα χέρια μου, η άμεση επαφή με τον πολίτη. Με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. Από τα μικρά και καθημερινά όπως η καθαριότητα, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής που οδηγούν τις πόλεις μας στο αύριο.
Αυτόν το δρόμο πορεύτηκα εδώ και 20 χρόνια που υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση σε πρώτο πρόσωπο, αυτόν το δρόμο θα συνεχίσω να πορεύομαι και στο μέλλον με όπλο μου πάντοτε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας από τους οποίους ζήτησα μια «Καθαρή Εντολή» για τη συνέχεια.