Η Brigitte Πολέμη στις μεγάλες μητροπόλεις της τέχνης Νέα Υόρκη, Ντουμπάι, Γαλλική Ριβιέρα

Στις μεγάλες μητροπόλεις της τέχνης ταξιδεύει αυτήν την εποχή το πρωτοποριακό έργο της Brigitte Πολέμη.

Η διεθνής εικαστικός παρουσιάζει τη νέα συλλογή έργων της με τίτλο «Πλατωνικά Στερεά» στη Νέα Υόρκη και στη γκαλερί Monika Olko Gallery (95 Main St., Sag Harbor, NY 11963). Ακολουθούν αντίστοιχες παρουσιάσεις του έργου της Brigitte Πολέμη στο Ντουμπάι, στην περίφημη Monda Gallery, η οποία διοργανώνει μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, και στην Art Life Gallery στο Σαιν Τροπέ και στο Σαιν Ραφαήλ στη Γαλλική Ριβιέρα.

Σε αυτήν την πρωτοποριακή συλλογή η καλλιτέχνις με την αναγνωρίσιμη, ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα τοποθετεί μια απρόσωπη ανδρική φιγούρα μέσα στο χώρο του καθενός από τα πέντε Πλατωνικά Στερεά: τετράεδρο, κύβο, οκτάεδρο, δωδεκάεδρο και εικοσάεδρο, καταθέτοντας μια σύγχρονη προσέγγιση του Ανθρώπου του Βιτρούβιου. Έντονα χρώματα, δυναμικά σχήματα σε μια 3D τρισδιάστατη απεικόνιση, που λειτουργεί ως σύνολο, ενώ παράλληλα κάθε έργο διατηρεί την αυτονομία του.

«Εμπνεύσθηκα την εξερεύνηση της χρήσης των πλατωνικών στερεών σχημάτων και της έννοιας τους μέσα από την τέχνη μου, θέλοντας να δημιουργήσω τη δική μου εκδοχή για το πώς το σύμπαν αλληλοεπιδρά με την ανθρώπινη μορφή», σημειώνει η Βrigitte Πολέμη. «Στη συλλογή μου με τα «Πλατωνικά Στερεά» η ανθρώπινη μορφή μέσα στην γεωμετρική τέχνη ενεργεί ως μονάδα που επαναλαμβάνεται συνεχώς, ενώ τα στερεά διατηρούν την ακεραιότητά τους και ακολουθούν τους κανόνες της φύσης. Κάθε έργο, μέσα από τη μοναδική του γεωμετρία, παίζει με διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας. Είμαστε μια μικροκοσμική αντανάκλαση του μακρόκοσμου. Το σώμα μας περιέχει μέσα του το ολόγραμμα της συνολικής πληροφορίας του σύμπαντος”.

Η Brigitte Πολέμη τοποθετεί συνειδητά τα ανθρώπινα όντα στο κέντρο του έργου της, καθώς αποτελούν τον πυρήνα της “πλατωνικής” ιδέας του ατόμου.

Η θεωρία των Πλατωνικών Στερεών διατυπώθηκε από τον φιλόσοφο Πλάτωνα, ο οποίος συνδύασε κάθε στερεό με ένα από τα στοιχεία της φύσης, νερό, αέρας, φωτιά και γη, που, αποτελούν όπως πίστευε, τα πάντα στο σύμπαν. Κάθε στοιχείο συνδέεται με ένα διαφορετικό πλατωνικό στερεό. Η γη με τον κύβο, ο αέρας με το οκτάεδρο, το νερό με το εικοσάεδρο και η φωτιά με το τετράεδρο. Μελετώντας τη φύση αυτών των μοτίβων, μορφών και σχέσεων, καθώς και τις μεταξύ τους συνδέσεις, αποκτάμε διορατικότητα και τη δυνατότητα κατανόησης των νόμων του Σύμπαντος.

Η Brigitte Πολέμη έχει ένα δικό της ιδιαίτερο, μοναδικό ύφος. Κάθε έργο αναπτύσσεται σε plexiglass και πλαισιώνεται από ξύλινο κουτί. Πρωτοπόρα στη χρήση της μικτής τεχνικής ψηφιακής εκτύπωσης συνδυάζει στην τέχνη της στοιχεία ποπ άρτ, υψηλής αισθητικής με μινιμαλιστικό τρόπο. Τοποθετεί πάντα στο κέντρο την ανθρώπινη μορφή, ενδεδυμένη τη στολή του επιτυχημένου, το κοστούμι, ένα σύμβολο της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Η έλλειψη ταυτότητας στον σημερινό κόσμο απασχολεί την Brigitte Πολέμη και τον προβληματισμό της εκφράζει μέσα από τη δουλειά της. Με όλα της τα έργα προσεγγίζει το θέμα της παγκοσμιοποίησης και της «ετικέτας», της απώλειας της ελευθερίας και της δημιουργίας πανομοιότυπων ανθρώπινων αντιγράφων.

Στην εικαστική κατάθεση της Brigitte Πολέμη διαφαίνονται καθαρά οι συνέπειες του πολιτισμού μας όπως η ανωνυμία, η μαζοποίηση, η απομόνωση, η αλλοτρίωση και η ισοπέδωση ηθών και αξιών. Παράλληλα η εικαστικός αναδεικνύει την θεμελιώδη ανάγκη του ανθρώπου για ουσιαστική επαφή και επικοινωνία. Η ανδρική φιγούρα που χαρακτηρίζει όλα τα έργα της μας καλεί να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε τον εσώτερο, ουσιαστικό εαυτό μας.

Η συγκεκριμένη συλλογή θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι και στη Γαλλική Ριβιέρα, ως μια κίνηση διεύρυνσης των οριζόντων της τέχνης της Brigitte Πολέμη στο εξωτερικό.