Η Στέλλα Κόζα συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Η «Imperatrix Mundi» είναι έργο εμπνευσμένο κυρίως από αυτοπροσωπογραφία του Α. Ντύρερ και το όνομα είναι δικής μου εμπνεύσεως με επιρροή από το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvator Mundi». Η βάση για το έργο ήταν μία προσωπική μου φωτογραφία και το είχα εμπνευστεί πολύ πριν την ενημέρωση για την έκθεση, και κατάλαβα ότι θα ταίριαζε αρμονικά με το ύφος της. Το έργο έχει μια δόση μυστηρίου μέσα στην επιβλητικότητα του και φτάνει τα όρια της αγιοποίησης.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Θεωρώ ότι τα έργα μου ανήκουν στη σύγχρονη εποχή, ίσως με κάποιες επιρροές από την περίοδο του ρομαντισμού, ιμπρεσιονισμού και του μεταϊμπρεσσιονισμού.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Αντλώ την έμπνευσή μου από τη φύση γύρω μου, τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας από τα έργα άλλων καλλιτεχνών σύγχρονων και προγενέστερων από φωτογραφίες κι από τον εαυτό μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σίγουρα, μέσα από τους αγαπημένους-ες μου καλλιτέχνες-ιδες, κύριως από τον Γ. Τέρνερ, Κλοντ Μονέτ, Βαν Γκογκ, αν και πιστεύω ότι μελλοντικά τα έργα μου θα έχουν σίγουρα επιρροές από αναγεννησιακούς και μπαρόκ καλλιτέχνες όπως, Ντυρερ, Καραβατζο, Α.Tζεντιλέσκι, από καλλιτέχνες της περιόδου του ρομαντισμού, όπως Ντελακρουά, Γκόγια κλπ.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Κάθε μέρα είναι μια πρόκληση, μαθαίνεις καινούργια πράγματα, δοκιμάζεις νέες τεχνικές πειραματίζεσαι διαβάζεις, εκπαιδεύεσαι. Προσωπικά παρατηρώ ότι κάθε καινούργιο έργο μου είναι καλύτερο από το προηγούμενο υπάρχει μία πρόοδος. Θέλει υπομονή και συνεχή προσπάθεια και μελλοντικά ευελπιστώ να φτάσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Με τη Μελίνα Μερκούρη αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Από τη δική μου εμπειρία, είναι μία σχέση αγάπης η οποία κάποιες φορές μπορεί να καταλήξει και στα όρια του μίσους. Μέσα στο έργο σου βάζεις ένα μέρος του εαυτού σου, τα συναισθήματά σου τις σκέψεις σου και δίνεις ζωή σε κάτι άψυχο, γίνεσαι ο δημιουργός του δικού σου κόσμου. Είναι σαν παιδιά σου, γιατί βγαίνουν από μέσα από τα εσωτερικά μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής σου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αρχικά θα ήθελα να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου πάνω στο Δίκαιο και στη Διαχείριση Τέχνης (Art law and Arts management) και σταδιακά να ασχοληθώ με την επιμέλεια εκθέσεων είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό,συνδυαστικά με τη ζωγραφική.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr