Η Σοφία Καστρινάκη συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “Art’s Birthplace – Athina 2022”

“Σαν ζωγράφος και λάτρης της τέχνης πιστεύω στο αυθεντικό έργο που ο θεατής μπορεί να θαυμάσει την ανάγλυφη υφή, τις πινελιές και την ακρίβεια της χρωματικής παλέτας του δημιουργού το οποίο και είναι αναντικατάστατο”

Art’s Birthplace – Athina 2022 στην Time of Art gallery. Πιστεύετε ότι επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο; “Κάθε επιστήμη αρχίζει σαν φιλοσοφία και τελειώνει σαν τέχνη.” – Γουίλ Ντυράν… Η επιστήμη και η τέχνη πρέπει να  ανήκουν σε όλο τον κόσμο, και μπροστά τους να  εξαφανίζονται όλα τα σύνορα… Το ότι πράγματι την ομορφιά της  αυθεντικής τέχνης ή της Επιστήμης μπορεί να γεύονται λίγοι αποτελεί ένα πρόβλημα. Ως προς αυτό, ιδιαιτερότητα εμφανίζει η επιστήμη της Ιατρικής.  Διότι θεωρητικά -δεν καλείται απλώς να ικανοποιήσει την ανάγκη κάποιων προνομιούχων, το χρέος της είναι να απευθύνεται σε όλους, χωρίς διακρίσεις!… Η Τέχνη και οι επιστήμη πρέπει να είναι προνόμιο όλων των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

Με ποιο έργο συμμετέχετε, ποια είναι τα στοιχεία που το συνθέτουν και ποιος ο συμβολισμός του; Έλαβα συμμετοχή με το έργο μου “Ο λαβύρινθος της Ζωής”… Ανάγλυφη ζωγραφική, τριών διαστάσεων με ακρυλικά χρώματα πάνω σε καμβά…. Ο θεατής μπορεί να διακρίνει ένα λαβύρινθο στο μέσο μιας μεγαλούπολης. Ο λαβύρινθος συμβολίζει τις δυσκολίες- προκλήσεις της ζωής που αντιμετωπίζει ο αστός  στη καθημερινότητα του… Αυτός ο λαβύρινθος μετατρέπεται σε ήλιο που φωτίζει την πόλη και την ψυχή του ανθρώπου… όταν αυτός ξεπερνά  τις όποιες δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή του… Ξέρω ότι δεν υπάρχει ίσιος δρόμος σε αυτό τον κόσμο… μόνο ένας γιγάντιος λαβύρινθος. Περνώντας  τις δύσκολες στροφές και τα στενά σοκάκια… ο άνθρωπος θα φτάσει στο κέντρο αυτού του λαβύρινθου όπου θα  βρει γαλήνη και ευτυχία. Οπότε αντί να βιαστεί να βγει έξω από αυτόν, πρέπει να βρει το δρόμο του προς το κέντρο. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μορφή κινούμενου διαλογισμού. Στην απλή πράξη του περπατήματος η ψυχή βρίσκει παρηγοριά και γαλήνη. Αν μάθεις να αγαπάς τη γη, θα βρεις λαβύρινθους, κήπους, σιντριβάνια! Ένας ολόκληρος κόσμος θα ανοιχτεί σε σένα και θα ανακαλύψεις τι σημαίνει να είσαι ζωντανός. Δώσε μου ένα λαβύρινθο να περπατήσω και μπορώ να ελευθερώσω το μυαλό μου! 

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε με τη συμμετοχή σας και ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σχέδιά σας; Θέλω να συγχαρώ θερμά και να  ευχαριστήσω από καρδιάς τη μεγάλη Καλλιτέχνη και Μέντορα μας Κυρία Σακαλή, η οποία στηρίζει τους Νέους Καλλιτέχνες και  την Αυθεντική τέχνη φιλοξενώντας και διοργανώνοντας Υπέροχες εκθέσεις διεθνούς σύγχρονης Τέχνης στην καταπληκτική  γκαλερί της. Το μήνυμα μου… Κάντε Τέχνη όχι Πόλεμο!… Λατρεύω την ζωγραφική! Ζω για αυτή! Ελπίζω να αφήσω ένα Αξιόλογο Έργο… και να συμβάλω στην καλυτέρευση του κόσμου μέσω της Τέχνης μου. 

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος στην προσέγγιση της τέχνης; Οι σύγχρονες μέθοδοι με τις οποίες η τέχνη δημιουργείται, προωθείται, διατηρείται και διαχέεται έχουν επίσης μετασχηματιστεί ως αποτέλεσμα της στροφής της κοινωνίας σε μια κοινωνικά διασυνδεδεμένη μορφή στην εποχή του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού. Αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι οι καλλιτέχνες πήγαιναν σε μια gallery με το portfolio που διέθεταν και στη συνέχεια η gallery αποφάσιζε αν η συγκεκριμένη δουλειά ήταν αρκετά καλή για να εκτεθεί και να προωθηθεί. Πλέον οι δημιουργοί στρέφονται στο διαδίκτυο για να αναδείξουν αλλά και να πουλήσουν τη δουλειά τους. 

Ποια είναι η γνώμη σας για τις νέες τάσεις στην τέχνη; …Από ότι έχω διαβάσει… Υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς γυναίκες εικαστικούς, Αφροαμερικάνους δημιουργούς, αλλά και σε εν ζωή καλλιτέχνες, οι οποίοι πουλούν αυθεντικά έργα σε προσιτές τιμές και των οποίων η αγορά έργων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να εξελίσσεται. Παράλληλα, η τεχνολογία και ο ψηφιακός κόσμος διαμόρφωσε μία νέα αγορά αρκετά προσοδοφόρα η οποία ανταγωνίζεται εκείνη της παραδοσιακής τέχνης. Πιστεύω ότι τα NFTs ήρθαν για να μείνουν. Παρόλα αυτά Εγώ σαν ζωγράφος και λάτρης της τέχνης πιστεύω στο αυθεντικό έργο που ο θεατής μπορεί να θαυμάσει την ανάγλυφη υφή, τις πινελιές και την ακρίβεια της χρωματικής παλέτας του δημιουργού το οποίο και είναι αναντικατάστατο. 

Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός ή ρομαντισμός, στις ζωές μας; …Σε όλες τις μορφές της τέχνης, είτε αυτό είναι μουσική, είτε ζωγραφική, είτε λογοτεχνία εκείνο που είναι κυρίαρχο είναι η πρόκληση του συναισθήματος, δηλαδή η δημιουργία μιας τέτοιας υπόθεσης στο θέμα του έργου που να εγείρει πνευματικές και συναισθηματικές αναζητήσεις και να πηγαίνει ενάντια στο αμιγώς ορθολογικό. Ο δημιουργός ξεφεύγει από τα στεγανά μιας προκαθορισμένης φόρμας και αναζητά την απόδοση της ψυχικής διάθεσης που πολλές φορές μπορεί να είναι παράλογη και υπερβολική. Η επιθυμία αυτή για εμβάθυνση στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, των αδυναμιών του και των παθών του προσφέρει έτσι την δυνατότητα να γίνει η γραφή, η πινελιά και η σύνθεση πιο απελευθερωμένη με περισσότερο πάθος και ζωντάνια. Εγώ σαν εικαστικός πιστεύω στο  ρομαντισμό γιατί ο ρομαντισμός βάζει μπροστά τη ψυχή και τα όμορφα  συναισθήματα που γεμίζουν το κόσμο μας με Αγάπη, Ειρήνη και Ενσυναίσθηση!

Βιογραφικό: Η Σοφία Καστρινάκη είναι μια σύγχρονη Ελληνίδα ζωγράφος. Μέσα από τα λαμπερά της χρώματα, τα παιχνιδιάρικα γεωμετρικά σχήματα, τους μαγικούς κύκλους και τα καλλιτεχνικά της σύμβολα αναδύεται η χαρά της ζωής. Τα έργα της Σοφίας μας εμπνέουν και μας ενθαρρύνουν να βρούμε το παιδί μέσα μας, να ζήσουμε στο έπακρο και να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας!… Το καλλιτεχνικό ταξίδι της δημιουργού ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία με μέντορα την εικαστικό γιαγιά της Μαρία Κ. Βουρλάκη. Παρόλο που η Σοφία κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Ουαλίας (Cardiff University, Wales, U.k), η Εικαστικός είναι παθιασμένη με τη ζωγραφική. Ο Miró, η Yayoi Kusama και ο Friedensreich Hundertwasser είναι αγαπημένοι της καλλιτέχνες. Η ζωγραφική της Σοφίας είναι ανάγλυφη, τριών διαστάσεων με ένταση και έντονη  κίνηση. Η καλλιτέχνης αγαπάει πολύ τα κάστρα τα οποία διακρίνονται στις περισσότερες από τις δημιουργίες της. Η δημιουργός εμπνέεται από τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, το Καστέλλι, Κισσάμου, μια μικρή πόλη στα Βόρειο Δυτικά της Κρήτης η οποία πήρε το όνομά της  από το κάστρο που χτίστηκε εκεί το δέκατο έκτο αιώνα από τους Βένετους. Καθένα από τα έργα της Σοφίας Καστρινάκη κρύβει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η εικαστικός ζωγραφίζει παράδεισο πάνω στη γη… Μέσω των δημιουργιών της μας υποκινεί και μας ενθαρρύνει να φτάσουμε το φαινομενικά άπιαστο… Κι όπως είπε ο Αγαπημένος της Έλληνας  φιλόσοφος Νίκος Καζαντζάκης…” Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!!! 

Τα έργα της Σοφίας Καστρινάκη έχουν πάρει μέρος σε διεθνείς Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης:

  • Virtual Exhibition organized by Pichardo Egea (Mexico), International Art Exhibition “Stay at Home” 2020 
  • M.AD.S Art Gallery Milano (Italy) – Fuerteventura (Spain), International Art Exhibition “Sacrifice” 2021
  • Palazzo Ducale (Genoa, Italy), Contemporary International Art Exhibition, “Winter Garden” 2022
  • Palazzo Pisani – Revedin (Venice, Italy), Bienalle Exhibition by Divulgarti Group, “Never Again” 2022
  • Time of Art Gallery, (Kifissia, Athens), International Exhibition of Contemporary Art “Fantasia Galore” 2022
  • Time of Art Gallery, (Kifissia, Athens), International Exhibition of Contemporary Art “Summer memories last forever” 2022
  • Time of Art Gallery, (Kifissia, Athens), International Exhibition of Contemporary Art “Art’s Birthplace – Athina 2022” 2022
https://www.facebook.com/elenisakalitimeofart/