Η Πόπη Κρανίδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα του Ψυχικού

Γράφει ο ιστορικός κριτικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Την πέμπτη ατομική έκθεση της με τίτλο “Διακλάδωση” παρουσιάζει η επιστήμονας και εικαστικός Πόπη Κρανίδη από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, Ι. Κοκκώνη 15 (Στάση Αρσάκειο) στο Ψυχικό, τηλ. 2106717097.

Η ευφάνταστη θεματολογία που συγκροτούν οι νέες δημιουργίες της καλλιτέχνιδας μέσα από την λεπτομέρεια στην γραφή τονίζει ένα ανεξάρτητο αλλά και συγκροτημένο μέγεθος εκποίησης που αναμφίβολα άπτεται μιας καταγραφής ιδεών. Με κινητήρια δόμηση που ίπταται από ζωογόνες ζητήσεις, αποχρώσεις με οντότητα και σίγουρα νεωτεριστικές εκδοχές απόδοσης η Πόπη Κρανίδη εστιάζει χαρακτηριστικά και ενδεικτικά σε ωσμώσεις. Αναδεικνύει έντεχνα τα ευκρινή αποτελέσματα ενός συνδυασμού εικονισμών και διαθέσεων με αφιερωματική ιστορικότητα. Με ορίζοντες και σχεδιαστικές προοπτικές που εμπεριέχουν προσανατολισμούς και προσδιορισμούς διαδρομών. Η ομοιογένεια των συνειρμών της χαρακτηρίζεται από διαστάσεις που κατανέμουν τα γνωρίσματα των αναβάσεων.

Με σαφήνεια διαθέσεων αρμολογεί απεικονίσεις που τονίζουν την αφηγηματική παραστατικότητα της έκφρασης και την προοπτική των αναμενόμενων επινοημάτων της δράσης. Η επεξεργασία της μεταλλάσσει τα προϊόντα των αυτούσιων εκθεμάτων. Η ιδιάζουσα τεχνική της εμπεριέχει την συνέχεια των ιδεογραμμικών συλλήψεων της που γνωρίζουμε και διαθέτει την συνύπαρξη μιας κατάστασης με ευρύ φάσμα που αποκαλυπτικά είναι κοντά στην συμπαντική αρμονία. Οι συνθέσεις της περιγράφουν μια μουσικότητα με μορφική υφή. Προβάλλουν την ανάπτυξη μιας πρόθεσης και μιας διαπραγμάτευσης ένα σημαντικό βήμα διαλόγου με αναλυτικότερη περιγραφή.

Η προοπτική που έρχεται μέσω των προσεγγίσεων της ενέχει ένα αρχέτυπο μοτίβο που αποδίδει μια τεχνοτροπία που περικλείει την έννοια του ενδεικτικού κάλλους και εμφορείται από την επιφάνεια των θέσεων και των συσχετισμών. Η διαφοροποίηση που δημιουργείται ενσωματώνει στην εικόνα την υποδοχή της συνεικόνας και δίνει προτεραιότητα στην απορρέουσα χρωστική ουσία. Με άμεση σχεδιαστική αποτύπωση επιτελείτε βαθμιαία μέσω του χρώματος η επικράτηση του σχεδίου που συντελεί κύρια στην σταθεροποίηση της άποψης για την βαρύτητα της ιδιαιτερότητας.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο Ελίζα Γερολυμάτου.

Εγκαίνια της έκθεσης Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.00.

Διάρκεια: 13-23 Δεκεμβρίου 2023 και 8-19 Ιανουαρίου 2024.

Μέρες λειτουργίας: Δευτέρα -Τρίτη Πέμπτη Σάββατο 12.00-2.30μμ Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 5.00μμ-8μμ.