Η ολέθρια σχέση δύο αντρών

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο Βρετανός ζωγράφος Francis Bacon και ο George Dyer είχαν για 8 χρόνια μια ακραία ερωτική σχέση, που οδήγησε τον έναν στο να δημιουργήσει μερικά από τα πιο δυνατά έργα του και τον άλλο στην αυτοκτονία. Η σχέση των δύο αντρών δημιούργησε μεγάλη ένταση στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου στην δεκαετία του ’60.

Περνώντας τα χρόνια αντί αυτή η σχέση να ξεχαστεί, ολοένα και βρίσκεται στην επικαιρότητα. Βλέπετε ο Bacon έκανε τόσα πολλά πορτραίτα του Dyer κατά την διάρκεια της σχέσης τους, που τώρα όποτε βγαίνουν σε δημοπρασία πωλούνται εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με τον μύθο, γνωρίστηκαν το 1964 (όταν ο Bacon ήταν 54 ετών και ο Dyer 30), την στιγμή που ο ζωγράφος πιάνει στα πράσα τον νεαρό που είχε μπει στο studio του για να κλέψει. Λέγεται πως ο Bacon του είπε: «Βγάλε τα ρούχα σου, πέσε στο κρεβάτι και θα έχεις ότι θέλεις». Άλλοι λένε πως απλά τον «ψώνισε» σε ένα μπαρ στο Soho. Ο Dyer ήταν ένας κοινός αλήτης, με φυλακές, ληστείες, παρανομίες και ολίγο μποξ. Ο Bacon πασίγνωστος, πλούσιος εξαιρετικά προβεβλημένος ζωγράφος – ο αγαπημένος των κριτικών τέχνης, των μουσείων και των συλλεκτών.

Η γνωριμία τους – όπως κι αν έγινε – κράτησε 8 επεισοδιακά χρόνια και ο Dyer έγινε ο πρωταγωνιστής στα έργα του Bacon. Και ήταν η πιο δημιουργική περίοδος του ζωγράφου με μερικούς να υποστηρίζουν πως ήταν και η κορυφαία φάση του. Το γεγονός ότι στις μέρες μας τα έργα, George Dyer in a Mirror (1968) και Portrait of George Dyer Talking (1966), πουλήθηκαν 34 εκατομμύρια ευρώ – λέει πολλά.

Μια σχέση που το πάνω χέρι είχε ο Bacon και ο οποίος συντηρούσε τον εραστή του, του έδινε χρήματα, ταξίδια, ακριβά ρούχα και τον γνώρισε σε όλους τους καλλιτεχνικούς κύκλους αλλά και σε μεγιστάνες του πλούτου. Μια σχέση με τα πάνω και τα κάτω της, με ακραίο σεξ, απιστίες (εκ μέρους του Bacon), αλκοόλ και ναρκωτικά.

Ο George Dyer αυτοκτόνησε στις 24 Οκτωβρίου 1971, στο Παρίσι, δύο ημέρες πριν από… https://bit.ly/2TZVDbP