Η Μαρία Χατζηλάμπου στην εικαστική έκθεση “Αγγίγματα στα Θαλάσσια Τείχη” της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο S HOTEL

Με ποιο έργο συμμετέχετε στο πρότζεκτ της “ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” και τι αφορά το δικό σας άγγιγμα στα τείχη της πόλης; Να σας ευχαριστήσω για τη πρόσκληση στο project και εύχομαι να είναι η αρχή μιας συνεργασίας. Επέλεξα το έργο «Emotion II» από την θεματική ενότητα «Self- determination» του 2020, διαστάσεων 70χ100 εκ., με φύλλα χρυσού, ακριλικά σε καμβά και δυο μικρότερα έργα, μια καινούργια δουλειά του 2022 σε Plexiglas.

Ποιο βλέμμα του παρελθόντος θα θέλατε να σταθεί μπροστά από το έργο σας και για ποιον λόγο; Ας πούμε η θεά Αθήνα, μια εμβληματική γυναικεία φιγούρα. Η πιο αγαπημένη θεά των Αρχαίων Ελλήνων, προσωποποίηση της σοφίας και της γνώσης και προστάτιδα κάθε ανθρώπινης τέχνης και κάθε ωφέλιμης απασχόλησης.

Το κεντρικότατο ξενοδοχείο S HOTEL συνδέεται μέσω υαλοπετασμάτων με τα ιστορικής αξίας θαλάσσια τείχη τα οποία περιστοίχιζαν στο μακρινό παρελθόν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ποια ήταν η αντίδραση σας όταν αντικρύσατε για πρώτη φορά αυτή την ιδιαιτερότητα; Εντυπωσιακό. Ευρηματικό. Νομίζω ότι υπηρέτει απόλυτα το χαρακτήρα της πόλης.

Τι θα λέγατε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. Κώστα Δούδο ο οποίος αποφάσισε να συνεργαστεί με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ προσφέροντας στους πελάτες του περισσότερο χρώμα και σκέψη για αυτές τις γιορτές; Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στην Θεσσαλονίκη, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της. Ο πολιτιστικός τουρισμός δημιουργεί σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη στο τόπο υποδοχής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Κατά πόσο, σας έχει εμπνεύσει ένας Δεκέμβρης; Φιλοτέχνησατε ποτέ κάτι σχετικό με την εποχή; Ο Δεκέμβριος ίσως είναι ένας από τους ομορφότερος μήνες λόγο των γιορτών, της προετοιμασίας, της προσμονής και της αναμονής. Έχω κάνει ένα έργο χριστουγεννιάτικο, που αποτελεί μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης του προσωπικού μου χώρου.

Πού πιστεύετε ότι κρύβεται ο θησαυρός των Χριστουγέννων και πότε οι γιορτές έχουν νόημα; Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, μπορούν να είναι στιγμές αναγέννησης της ψυχής και του νου. Μπορούν να μας εμπνέουν να γίνουμε πιο δοτικοί, πιο επιεικείς, πιο φιλεύσπλαχνοι. Συνεπώς, με τα Χριστούγεννα θα μπορούσαμε να ζήσουμε την αναδημιουργία και την ανάπλασή μας.

Τι δώρο θα θέλατε να προσφέρετε σε κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο της ζωής σας; Τον κόσμο ολόκληρο!

Εάν ήσασταν συλλέκτης έργων τέχνης, σε ποιο είδος θα προτιμούσατε να επενδύσετε & για ποιο λόγο; Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Τι εύχεστε και τι θα επιδιώξετε το 2023; Θα ήθελα να σχεδιάζω το μέλλον αλλά να ζω το παρόν και να αγαπώ και να φροντίζω το κοριτσάκι που έχω μέσα μου…

Bio: Χατζηλάμπου Μαρία Εικαστικός, Μ.Ed.

Η Μαρία Χατζηλάμπου είναι εικαστικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ και πτυχιούχος «Bachelor of Arts in Fine Art» του University of Central Lancashire-Department of Art and Fashion- Preston-United Kingdom. Δυο σημαντικές προσωπικές εκθέσεις της πραγματοποιήθηκαν το 2019 στη Gallery J/M στο Λονδίνο και το 2008 στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Έργα της βρίσκονται στις συλλογές, της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, του Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και σε προσωπικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφορικά με το έργο της έχουν γράψει οι Ιστορικοί Τέχνης: η Μαρία Κενανίδου, η Δέσποινα Ευθυμίου, η Ελένη Κάρτσακα και η Χριστίνα Ματιάκη. Οι πίνακες της χαρακτηρίζονται από την ποιητικότητα  της μονοχρωμίας και τη συναισθηματική συμπύκνωση. Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στον θεατή, καθώς αναπτύσσει μια εικαστική γλώσσα πολύμορφων υπαινιγμών, είναι η συνδετική γραμμή μεταξύ του μυαλού και της ψυχής.

Το 2020 δημιούργησε τη γκαλερί MC ART SPACE. Η MC ART SPACE προωθείέργα Ελλήνων καλλιτεχνών στο πλαίσιο της προσπάθεια ανάδειξης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής τέχνης, στοχεύοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας. Από το 2011 μέχρι το 2021 φιλοτεχνούσε το γούρι της Νέας Χρονιάς με την επωνυμία MC. Το γούρι της χρονιάς του 2019 αφορούσε στην απώλεια του πατέρα της. Η Μαρία Χατζηλάμπου έχει εκπονήσει αξιόλογο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Συγκεκριμένα το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα συγγράμματα:

  • «Η Αξιοποίηση των Εικαστικών στο Γυμνάσιο», Μαρία Χατζηλάμπου, Andy’s Publishers, 2022
  • «Τοπική Ανάπτυξη και Πολιτιστική Κληρονομιά», Μαρία Χατζηλάμπου, Andy’s Publishers, 2022
  • «Γρηγόρης Χατζηλάμπου», Μαρία Χατζηλάμπου, Blurb, 2020
  • «Ο περίπατος μια γραμμής», Μαρία Χατζηλάμπου, Blurb, 2009

Παράλληλα με το εικαστικό της έργο εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Από το 2000 διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση. Το σχολικό έτος  2018-19  ίδρυσε την «Πινακοθήκη Καλλιτεχνών της Δυτικής Μακεδονίας» στο νεοσύστατο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κοζάνης.

Το 2017 βραβεύτηκε μαζί με την εκπαιδευτικό Ε. Παπαδέλη και μαθητές του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης με το 1ο Βραβείο «Ecomobility 2016-17». Το 2012 με μαθητές του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο για την πρωτοποριακή μαθητική δραστηριότητα: «Κοζάνη, ο Τόπος που Ονειρεύομαι»  από την ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ. Το διάστημα 2006-08 δίδαξε στο εικαστικό εργαστήριο «Πολύτεχνο» στις Σέρρες και το 2002-2004 στο «Δημοτικό Εικαστικό Εργαστήριο» του Δ. Κοζάνης. Το 1999 δημιούργησε το Εργαστήρι Ζωγραφικής της «Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας». 

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ εγκαινιάζει & καινοτομεί για άλλη μια φορά παρουσιάζοντας έργα εξαίρετων εικαστικών με φόντο τα τείχη της πόλης…

Οι επισκέπτες και οι φιλότεχνοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν μια ξεχωριστή εμπειρία στο κεντρικό S Hotel Thessaloniki στην Καλαποθάκη 5 Πλατεία Ελευθερίας.
Οι καλλιτέχνες της “ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ” αγγίζουν τους χτύπους της καρδιάς ανθρώπων του χθες πάνω στο ιστορικής αξίας θαλάσσιο τείχος της πόλης παράλληλα με το σήμερα μέσω υαλοπετασμάτων στο ιδιαίτερα ξεχωριστό, υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Η εικαστική έκθεση θα είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά για όλη την εορταστική περίοδο, απο τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

https://youtube.com/@user-dj4uj9lo2o

“ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΕΙΧΗ”
ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ
Ίδρυση – Έμπνευση – Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα

“TOUCHES ON THE SEA WALLS “
EPIMONI TECHNI
(Persistent & Constant Art)
Inspired & curated by founder
Chris Barjoka

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣARTISTS

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΟΥ
MARIA CHATZILAMPOU

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ
KATERINA VLAHOU

ΠΕΠΗ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ
PEPI PAPANDREOU

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
STAVROULA ANDREOU

ΝΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΜΠΑΚΑΝΙΑΡΗ
DINA ANTONOGLOU BAKANIARI

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ
VASSILIS DIMITRIOU

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ANASTASIA GIATROPOULOU

A-23 NECTAR

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΝΙΑΡΗ
MARIA BAKANIARI

ΑΝΝΑ ΜΠΟΤΟΥ
ANNA BOTOU

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ
MELPOMENI KARAKITSOU

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ
IRINI MITOUDI

ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
KATERINA NIKOLAOU

ΣΟΦΙΑ ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΥ
SOFIA ARTOPOULOY

ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΗ
IOANNA AMPATZI

ΕΙΡΉΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
LAZARINI

ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΑΜΟΥΡΤΖΗ
IOANNA TSIAMOURTZI

ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
FILARETI PIPEROPOULOS

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
YIANNIS ADAMOPOULOS

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΚΗΣ – ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ
IOANNIS TROUKIS – DRYADES EN PLO

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ
DESPINA NIKOLIDAKI

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ
VASILIS KARKATSELIS

ΔΑΝΑΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
DANAI KERAMEOS

ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
MANOS IOANNIDIS

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ALEXANDER ATHANASIOU

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ
CHRIS BARJOKA

https://www.facebook.com/SHotel.gr
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr