«Η ζωή σε ζοφερούς καιρούς»

Επιμέλεια: Μιχάλης Μπαρτσίδης, Κώστας Δουζίνας

Γράφουν: Αθηνά Αθανασίου, Τάνια Βοσνιάδου, Πολ Γκίλιμπερ, Άνταμ Γκίρι, Κώστας Δουζίνας, Παναγιώτης Καβουλάκος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Γεράσιμος Κουζέλης, Τοντ Μαγκόουαν, Βάλτερ Μπάιερ, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Ζαβ-Λυκ Νάνσυ, Δημήτρης Παρσάνογλου, Γιάννης Σταυρακάκης, Βασίλης Τσιάνος

Μια έκδοση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς


ISBN: 978-960-589-195-4 | σελίδες: 224 | διαστάσεις: 21×14εκ. | τιμή: 11.00€


Ο παρών τόμος στοχάζεται τη σκοτεινή πλευρά της εποχής μας, την αρνητικότητα την οποία κάθε ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική πρέπει να αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί και να μετασχηματίσει. Η αρνητικότητα εμφανίζεται είτε ως μια διαλεκτική στιγμή διέλευσης είτε ως επιστροφή του κακού σε πολλές μορφές: ως η βιοπολιτική διακυβέρνηση, η αυταρχική στροφή των δημοκρατιών, τα οικονομικά της ανισότητας, η πανδημία, ο περιορισμός κατ’ οίκον και η κατάσταση εξαίρεσης, η πολιτική του φόβου, οι πολλαπλές παραβιάσεις ελευθεριών και δικαιωμάτων, κυρίως δε η επιστροφή του πολέμου. Όλα αυτά συνδυάζονται στον νεο-συντηρητισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό και δημιουργούν μια σημαντική πρόκληση για τη δημοκρατία και την αριστερά. Ο φόβος του θανάτου είναι κυριολεκτικά πανδημικός. Άτομα, τάξεις και μάζες ζουν σε κατάσταση συνεχούς αρνητικότητας. Το να ζεις διαρκώς μαζί με το θάνατο περιορίζει τη φαντασία, αποτρέπει τη σκέψη που αξίζει το όνομά της, πόσο μάλλον μιαν τέτοια για μια άλλη καλύτερη ζωή και κοινωνία. Αυτός ο τόμος απεικονίζει τις σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις για τους θεσμούς, τα κοινωνικά κινήματα και τις πολιτικές στρατηγικές. Ελπίζει να συμβάλλει στη δημιουργία αποτελεσματικών αντιστάσεων και στην απόρριψη των ρατσιστικών, πατριαρχικών και αυταρχικών ιδεολογιών και πρακτικών που αποτελούν τον πυρήνα του ακροδεξιού λαϊκισμού. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού δημοκρατικού χειραφετικού μετώπου στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. 

Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης σπούδασε Φιλοσοφία. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το έργο του Μπαλιμπάρ (Φιλοσοφία και Πολιτική στο έργο του Etienne Balibar). Διδάσκει φιλοσοφία στο ΕΑΠ, δίδαξε στον Τομέα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ καθώς και στα μεταπτυχιακά του Παντείου, του ΠΑΜΑΚ, κ.ά. Οι δημοσιεύσεις του και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της Πολιτικής Φιλοσοφίας και της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας (Σπινόζα Α. Σμιθ, Καντ, Μερλώ-Ποντύ, Μαρκούζε, Φουκώ κ.λπ.)

Ο Κώστας Δουζίνας ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Α’ Πειραιά, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ιδρυτικό μέλος των Νομικών Σχολών του Μπίρκμπεκ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Institute for the Humanities και της θεωρητικής σχολής των Κριτικών Νομικών Σπουδών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Νομικής Σχολής, κοσμήτορας και αντιπρύτανης του Κολεγίου Μπίρκμπεκ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από δεκαπέντε βιβλία πάνω σε θέματα νομικής και πολιτικής φιλοσοφίας, συνταγματικού δικαίου, ανθρώπινων δικαιωμάτων, αισθητικής και κριτικής θεωρίας. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Γράφει στην εφημερίδα Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και ιστοσελίδες, ενώ διατηρεί μόνιμη στήλη στην Εφημερίδα των Συντακτών («Πολιτικά και Φιλοσοφικά Επίκαιρα»).