Η Ελένη Καρνέζη συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, στο Βουλευτικό Ναυπλίου

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Gonta, Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Σορβόννης

Λίγα λόγια για το Βουλευτικό. Το κτίριο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων που στεγάστηκε στο τζαμί του Αγά Πασά, του πλουσιότερου Αγά του Ναυπλίου. Από τα λίγα κτίρια Τουρκικής Αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1730.
Στην περίοδο της Κατοχής (1940) χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, σήμερα και μετα απο επισκευές αποτελεί Συνεδριακό Κέντρο.

16 έως 25 Απριλίου 2022

Ποια συναισθήματα εκχέουν για την παρουσίαση των δημιουργιών σας στην τριλογία της Ορέστειας μέσα στον υπέροχο, Ιστορικό αυτό χώρο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων; Είναι μεγάλη η συγκίνηση που προκαλείται, τόσο εξαιτίας της ιστορικότητας του χώρου όσο και της θεματικής της τριλογίας της «Ορέστειας». Το πέρασμα από την εποχή του Αισχύλου, στην εποχή της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων, δημιουργούν έναν νοητό, άχρονο χώρο που αγκαλιάζει τα έργα τα οποία επέλεξα να εκθέσω, προκαλώντας μου δέος και συγχρόνως ευγνωμοσύνη.

Με ποιο τραγικό πρόσωπο της Τριλογίας της Ορέστειας θα ταυτίζατε τον εαυτόν σας; Αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της θεάς Αθηνάς την αλήθεια αλλά και την κάθαρση που φέρει στην τραγωδία των «Ευμενίδων», ταυτίζομαι βαθύτατα με αυτή. Με τις αξίες που προανέφερα για οδηγό, προσπαθώ πάντα να αποδώσω στο έργο μου τις δικές μου προσωπικές αλήθειες, αναζητώντας έτσι μια προσωπική κάθαρση.

Bio: Ελένη Καρνέζη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και µεγάλωσε µε µητέρα ζωγράφο που την έφερε κοντά στο δυναµικό χώρο της ζωγραφικής από τα παιδικά της χρόνια. Την τελευταία δεκαετία, η ζωγραφική αποτελεί βασική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο της. Με αφορµή την εργασία και τα ταξίδια της σε όλα τα πλάτη και µήκη του πλανήτη, γνώρισε διαφορετικές κουλτούρες και ήρθε σε επαφή µε χρώµατα και µοναδικούς πολιτισµούς  που επηρέασαν την τέχνη της. Έχει εργαστεί υπό την καθοδήγηση των ζωγράφων: Γιάννη Βοργία, Μπέττυς Καρούση, Τίµου Μπατινάκη , Γιάννη Πέτρου, Γιάννη Νοµικού οι οποίοι προσέθεσαν στις γνώσεις και την τεχνική της στοιχεία, µε τα οποία κατάφερε να οριοθετήσει µε ακρίβεια το προσωπικό της ύφος για έργα από ακρυλικά κυρίως σε καµβά, χαρτί ακουαρέλας, καρτολίνο µε µόνο σπάτουλες, πινέλα αλλά κι ακροδάχτυλα. Το χρώµα, η πλαστικότητα, η πανδαισία τους είναι από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα της. Έχει λάβει µέρος σε πολλές οµαδικές εκθέσεις και συνεχίζει µε τον ενθουσιασµό που δίνει η ζωγραφική στην καθηµερινότητα της, καθώς και στην διαδραστική επικοινωνία που διαµορφώνεται  µέσα από το έργο µε την συµβολική του γλώσσα (χρώµα, σχέδιο). Η ζωγραφική για εκείνη εκτός από όµορφη τέχνη είναι εξίσου ανθρωπιστική και φιλελεύθερη, γιατί αφορά την ελευθερία της βούλησης και της έκφρασης.


Σύντομο βιογραφικό. Ονομάζομαι Μαρίνα Γκόντα, κατάγομαι από την Ελλάδα, κατέχω Μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Κατέχω επίσης πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξα Γαλλικά και Ιστορία της Τέχνης στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάω άπταιστα ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχω συνεργαστεί με αντιπροσωπεία του γαλλικού κοινοβουλίου στο πρόγραμμα: «Jachhere». Είμαι μέλος της UNESCO, του ICOMOS και επιστημονικός συνεργάτης του «Transformation», που στοχεύει στην προώθηση ευγενών συναισθημάτων που προκύπτουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερώσει o ΟΗΕ, την 23η Οκτωβρίου ως Ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχω επίσης συνεργαστεί με έναν αριθμό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω επιμεληθεί πολύ σημαντικές εκθέσεις όπως Osten Biennial σχεδίου Scopje και Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, καθώς και ηλεκτρονική έκθεση (λόγω Covid-19) στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε όλα τα παραπάνω οργάνωσα τη συμμετοχή έργων τέχνης που προάγουν τις Αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

My name is Marina Gonta, coming from Greece, I hold a Master Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. I also hold a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. I taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. I speak fluent Greek, French and Italian. I have worked with a delegation from the French Parliament in the program: “Jachere”. I am a member of UNESCO, ICOMOS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish the U.N, October the 23rd as a Day of Respect to the fellow-being. I have also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and have edited very important exhibitions as Osten Biennial of drawing Scopje, and Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, also an e-exhibition (due Covid-19) in Japan during the Tokyo Olympic Games. In all the above I organized the participation of artworks that promote the Values of Greek Culture.