Το εστιατόριο της Εθνικής πινακοθήκης

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε δωρεά 13 εκατομμυρίων ευρώ για να επεκταθεί η Εθνική πινακοθήκη και απ’ ότι λένε, 25 Μαρτίου 2021 θα είναι έτοιμο το έργο. Κι’ αυτή τη φορά η πινακοθήκη – όπως οφείλει ακόμα και ένας χώρος τέχνης – θα υιοθετήσει ό,τι χρειάζεται ένα σύγχρονο μουσείο. Θα έχει δηλαδή και κατάστημα με αναμνηστικά, αλλά και αναψυκτήριο και café – εστιατόριο.

Διάβαζα για το πώς θα λειτουργεί το εστιατόριο, το οποίο απ’ ότι βλέπω στις φωτογραφίες και στις μακέτες θα έχει συγκλονιστική θέα σε όλη την Αθήνα. Το shop με τα δώρα/ αναμνηστικά θα είναι μέσα στο κτίριο ενώ το αναψυκτήριο θα είναι τόσο εσωτερικό όσο και με πρόσβαση στον κήπο του ισογείου.

Το εστιατόριο και το καφέ της νέας Εθνικής Πινακοθήκης θα είναι στον τρίτο όροφο, στην πλευρά που κοιτάζει προς τον Πειραιά και θα λειτουργεί ως τα μεσάνυχτα. Δυστυχώς όμως απ’ ότι λέει ο διαγωνισμός, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής φαγητού εξαρχής μέσα στον χώρο! Ουσιαστικά το φαγητό θα έρχεται έτοιμο και θα θερμαίνεται ή συντίθεται στον χώρο της κουζίνας πριν σερβιριστεί. Ουσιαστικά πρόκειται για «προκάτ» φαγητό δηλαδή, οπότε χάνεται η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα καλό εστιατόριο όπως το Μοdern στο ΜοΜa, το RIJKS στο Rijkmuseum στο Άμστερνταμ, αλλά και της Χύτρας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο διαγωνισμός έκλεισε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου και όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της Πινακοθήκης, δύο ενδιαφερόμενοι έχουν στείλει…

H συνέχεια εδώ: