Η Εικαστικός καλλιτέχνης Λυδία Λεβεντέρης από την Αργεντινή συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Bio ΛΥΔΙΑ ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

«Η αναγνώριση στην τέχνη είναι ό,τι είναι μόνιμο σε αυτήν την παροδικότητα» R. Argullol

Εκπαίδευση: Φυσική, Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες (1972-1982), Κοινωνικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο του Quilmes (2000-2005), Μεταπτυχιακό στην τέχνη της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής, Πανεπιστήμιο του San Martin (2008-2012). Το 2020 το έργο μου «Sowing the Fields of Troy» έχει στην έκθεση την Αργεντινή «Σμήνη νοημοσύνη» (ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΗΝΟΥΣ).Η εκδήλωση με τα ελληνικά. Γύρω από τη σκηνή του Αριστοφάνη οργανώθηκαν ζωγράφοι της διασποράς «Ορνιθες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και παραγωγή ΚΘΒΕ στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδα, ακολουθούμενη από περιοδεία σε πολλά ελληνικά θέατρα – Θέατρα Δάσους, Επίδαυρος, Θεσσαλονίκης, Φιλίππων και Αθήνας. Τώρα η εικόνα είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόσφατες εκθέσεις

● Affordable Art Fair, Νέα Υόρκη.

● «Hive Intelligence», Εθνικό Θέατρο, περιοδεύουσα έκθεση.

● The Eternal Dawn, Artworks in the Pandemic, επιμελήτρια Graciela Arbolave, Μουσείο Τέχνης Tigre, House of Cultures, Villa Carmen, Tigre, 2022.

● R. Van R. Art Gallery, Μπουένος Άιρες, «Sowing the Fields of Troy». Με την υποστήριξη του IMPULSO, IG Visual Artists and Authors, και NOSTOS, Έλληνας πολιτιστική κοινωνία στην Αργεντινή.

● Πολιτιστικό Κέντρο Borges, “Riding the winds”. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας. Η Ελλάδα στην Αργεντινή.

● Μουσείο Τέχνης Lujan “Rituals and Ceremonies”, αναδρομική. Με την υποστήριξη της πόλης Zarate, Lujan, Μπουένος Άιρες.

Βραβεία τέχνης

● 1ο Βραβείο International Eisteddfod Salon, Trelew, Chubut.

● 1ο Βραβείο XVIII Βραβείο Enrique Larranaga της πόλης San Andres de Giles, Μπουένος Άιρες.

● Honorable Mention Painting, Forma Art Gallery, Μπουένος Άιρες.

● Honorable Mention Painting, Zarate Art Gallery, Zarate, Buenos Aires.

● Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής, Winter Salon, Braque Art Gallery. www.leventeris.com.ar

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Η ουσία του ελληνικού πνεύματος που κατοικεί μέσα μου, αποκαλύπτεται με αυτή την ευκαιρία, χάρη στον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νόστος, στον οποίο ανήκω εξ αίματος και αισθήματος, που έκανε την ανάκληση των γαλάζιων θαλασσών και των αιώνιων ουρανών της Ζωγραφικής μου.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Οι εικόνες που ζωγραφίζω έχουν πνευματικό νόημα, συνδέοντας το παρελθόν των προγόνων μου με το παρόν μου, προβάλλοντας τις αξίες του πολιτισμού μας στις γενιές που συνεχίζουν στα χνάρια μας. Η πλαστική μου αναζήτηση είναι αδιάκοπη και ακολουθεί ένα μονοπάτι που ταλαντεύεται ανάμεσα στον υλικό και τον άυλο κόσμο, με την εμμονή να υπάρχει στον κόσμο των ιδεών της πλατωνικής αλληγορίας

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω ότι η Τέχνη σε όλες τις εποχές,  εκφράζει την πορεία των ανθρώπινων γεγονότων: Η επαναβεβαίωση των επιτυχιών τους και η αντίφαση των αποτυχιών τους. Καθώς η τεχνολογική πρόοδος είναι στην εποχή μας (που έχουν ενσωματωθεί στη Σύγχρονη Τέχνη), και το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, που υπάρχει σε μια ποικιλία από τρέχοντα έργα (ο πολιτικός μου Moebius Tape δίνει μια περιγραφή του εν λόγω θέματος).

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Επιστρέφοντας στην αριστοτελική έννοια της Ποιήσεως, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με εικόνες που του επιτρέπουν να πραγματοποιήσει μια κάθαρση και έτσι να συνειδητοποιήσει και να επιταχύνει την κατανόηση των προβληματικών γεγονότων της κοινότητας. Όλη η Τέχνη είναι μια κοινωνική πρακτική, που μετουσιώνει τα προβλήματα σε Ομορφιά. Και εκφράζει αξίες και αντιαξίες που υπάρχουν στην κοινότητα. Κάθε καλλιτέχνης, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει, αντικατοπτρίζει μέσα από τη δουλειά του ένα προοπτικό όραμα για τον πολιτισμό στον οποίο ανήκει.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η ανάγκη του καλλιτέχνη είναι η κατεύθυνσή του στη δημιουργική διαδικασία που πραγματοποιεί. Πλαστικές Ανάγκες που καθοδηγούν την αναζήτηση και την πραγματοποίησή της και που μεταφράζονται σε ισχυρή πρόθεση επικοινωνίας με κάποιον άλλο.

 Όταν ένας θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα έργο, επιχειρείται να συγχωνευθούν οι ορίζοντες: ο ορίζοντας που παρουσιάζει το έργο (πλαίσιο υλοποίησης, περίοδος και συγγραφέας, θέμα κ.λπ.) και ο πολιτισμικός ορίζοντας του θεατή (συστηματικές μελέτες του και όχι τα συστήματα, τις προκαταλήψεις τους, το πολιτιστικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, κ.λπ.).

Όταν υπάρχει κάποια σύμπτωση, δημιουργείται μια κατάσταση τέτοια που ο θεατής νιώθει πρόκληση από το έργο και αναζητά τις απαντήσεις του, επιστρέφοντας με τη σειρά του στην αμφισβήτηση της εικόνας, σε ένα είδος οικείου διαλόγου και αποκαλυπτικών καινοτομιών που κρύβονταν στο άτομο. Αυτή είναι η μαγεία της Τέχνης…

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr