Η Ανάδειξη των κήπων της Βίλας Αλατίνη σε χώρο Πολιτισμού και η συνέχιση του δυναμικού Φεστιβάλ Επταπυργίου στα σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020

Άννα Μυκωνίου
Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας
Κεντρικής Μακεδονίας

Φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοδοξεί να ενισχύσει το άνοιγμα στην τουριστική αγορά

Τα τελευταία 3 χρόνια το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική στο χώρο του Πολιτισμού, όχι μόνο της πόλης μας αλλά ευρύτερα της Περιφέρειας μας, αυξάνοντας το κοινό του και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Την χρονιά που πέρασε πραγματοποίησε 170 εκδηλώσεις, εκ των οποίων 18 δικές του μεγάλες παραγωγές. Το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ αξιοποιεί το εγχώριο καλλιτεχνικό δυναμικό και στοχεύει σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, πάντα με όραμα, με τολμηρές επιλογές και με κοινωνικό πρόσημο, που αποτελεί και πάγια δέσμευση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Στο πλαίσιο αυτό και ο προγραμματισμός του, όλο και πιο ανοιχτός σε αναζήτηση, με σύγχρονη αισθητική αλλά και μια όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή κοινωνική διάσταση.

«Από την Όπερα ως τον καραγκιόζη, μας ενδιαφέρει τις πολιτιστικές μας προτάσεις να τις αγκαλιάζει ο κόσμος και να είναι άρτιες καλλιτεχνικά», αναφέρει η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ κα Άννα Μυκωνίου και συνεχίζει «Υποστηρίζουμε τους καλλιτέχνες μας και ενθαρρύνουμε τις συνέργειες μεταξύ των θεσμών. Πιστεύουμε ότι το κοινό εκπαιδεύεται και εκτιμά την ποιότητα»

Τη φετινή άνοιξη στα σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη των κήπων της Βίλας Αλατίνη σε έναν νέο πυρήνα πολιτισμού. Στους υπέροχους αυτούς κήπους θα τοποθετηθούν 500-600 καθίσματα, stage, ηχοφωτιστική κάλυψη για ένα τριήμερο με πολύ όμορφες συναυλίες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, και το κοινό θα μπορεί να καθίσει και στο γκαζόν για να απολαύσει το ανοιξιάτικο βράδυ, μια όαση στο κέντρο της πόλης. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση και την αποδοχή του κόσμου, ελπίζοντας ότι θα υπάρχει συμμετοχή γιατί θέλουμε πολύ να την επαναλάβουμε και γιατί όχι να την καθιερώσουμε», πρόσθεσε η Πρόεδρος. Ξεκινάμε στις 22, 23 και 24 Μαΐου με ένα αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, συνεχίζουμε με έντεχνη μουσική, μια συναυλία του Ορφέα Περίδη για τα τριάντα χρόνια του και τελειώνουμε με μια πολύ κεφάτη βραδιά με τον Διογένη Δασκάλου, τους Monnie Monnie Conniente και τον Γιωργή Χριστοδούλου.

Παράλληλα εδώ και μερικούς μήνες προγραμματίζεται το δεύτερο Φεστιβάλ Επταπυργίου. «Με την ολοκλήρωση του πρώτου φεστιβάλ, πέρσι το καλοκαίρι, και την θερμή ανταπόκριση του κοινού, το τολμηρό αυτό εγχείρημα καθιερώθηκε και μας έδωσε τη δύναμη να πάμε για το δεύτερο» τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Αθανάσιος Κολαλάς.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ μεγάλη ευθύνη την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για δεύτερη χρονιά και επισημαίνει «το να κάνεις κάτι που να πετύχει για μία φορά είναι εύκολο…..το να επαναλαμβάνεται η επιτυχία, είναι πολύ δυσκολότερο και εκεί παίζεται το στοίχημα της διαχρονικότητας. Παρόλα αυτά η σταθερότητα που προσφέρει η ίδια καλλιτεχνική διεύθυνση αποτελεί ασφάλεια για το αποτέλεσμα και ενδυναμώνει τον χαρακτήρα του φεστιβάλ, καθώς παραμένει πιστό στην στόχευση του»
Οι άξονες του καλλιτεχνικού προγραμματισμού και φέτος παραμένουν κατά βάση οι ίδιοι: έργα διεθνούς ρεπερτορίου, με διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε παραγωγές υψηλού επιπέδου, που να «συνομιλούν» με το μνημείο δημιουργώντας μια σχεδόν βιωματική εμπειρία για το θεατή, πάντα με ένα προσιτό εισιτήριο.
«Μόνο που φέτος βάζουμε στο κέντρο τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, και φροντίζουμε να στήσουμε τις παραγωγές μας γύρω από μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, που ο κάθε ένας άφησε το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία αυτού του τόπου» επισημαίνει ο κύριος Κολαλάς και συνεχίζει
«Έτσι τιμώντας την πορεία αυτών των ανθρώπων δίνουμε την ευκαιρία στην πόλη να απολαύσει μια σειρά παραστάσεων, υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος»

Περισσότεροι από 15 Έλληνες καλλιτέχνες που η φήμη τους ξεπερνάει τα σύνορα, σε ένα σύνολο σχεδόν 250 καλλιτεχνών, θα περάσουν από το επταπύργιο φέτος το καλοκαίρι υποσχόμενοι μαγικές βραδιές κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό.
Παράλληλα η συνεργασία με καλλιτέχνες της περιφέρειας μας ενδυναμώνει το καλλιτεχνικό μας δυναμικό και συνδέει ουσιαστικά τις παραγόμενες εκδηλώσεις με τον τόπο.
«Η συνεργασία και φέτος, με τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, το ΚΘΒΕ, την ΚΟΘ, την ΣΟΔΘ, τον ΟΜΜΘ, πέρα από βασική μας στόχευση, αποτελεί και την απόδειξη ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, οι συνεργασίες αυτές πραγματικά μας κάνουν πολύ χαρούμενους» σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
Φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοδοξεί να ενισχύσει το άνοιγμα στην τουριστική αγορά προσφέροντας ένα ελκυστικό πρόγραμμα και αποδεικνύοντας ότι η Θεσσαλονίκη εκτός από σταθμός transit, μπορεί να γίνει και προορισμός, συνδυάζοντας τον αρχαιολογικό, με το καλλιτεχνικό τουρισμό.