Η Ίριδα Σπίνουλα συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Το έργο μου ονομάζεται Ίκαρος. Ο σύγχρονος άνθρωπος γονατίζει υπό το βάρος των ενοχών, των θλίψεων και των δυσκολιών της καθημερινότητάς του. Ψάχνει διέξοδο να ξεφύγει, να ορθώσει το ανάστημα και να ελευθερωθεί. Τα έργα του Καζαντζάκη είναι τα φτερά  που χαρίζουν τη λύτρωση στο νου κ στη ψυχή. Νίκος Καζαντζάκης, ο “ερθυρός υβριστής” που ανέκαθεν αναζητεί να κοινωνεί “τη συνείδηση της γης και της φυλής του”. Το άρωμα του λόγου του, μπρούσκο, όπως εκείνος. Αψύς, τραχής, ασκητικός, μια γνήσια Κρητική ψυχή μόνιμα ερωτευμένη με την ελευθερία! Οι λέξεις του στρατευμένες, θα δίνουνε φτερά σε νέους Ίκαρους. Υλικά: πενάκι, κόκκινο κρασί σε χαρτί.

Ίκαρος
Υλικά: πενάκι, κόκκινο κρασί σε χαρτί.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Η θεματολογία στα έργα μου λειτουργεί συμβολικά. Κυριος στοχος μου είναι η  αποτύπωση των θεμάτων με τετοιο τροπο, που να οδηγουν σε μια ρομαντική αναγνωση απο τον θεατη. O θεατής θέλω να έχει λειτουργικό ρόλο και γι’ αυτό ειναι σε πρωτο πλανο στη σκεψη μου. Θέλω να βιώσει συναισθήματα και να ζήσει στιγμες, βιώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο. Τα ιμπρεσιοντιστικά στοιχεία που χρησιμοποιώ εξυπηρετούν αυτον τον διαλογο.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Με κάθε έργο έχω μια προσωπική συζήτηση. Βιώματα και συναισθήματα με βοηθούν να δω και να ζήσω εικονες.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω καλιτέχνες απο διαφορετικές εποχές και ρέυματα. Με συνεπαίρνουν τα έργα του Van Gogh, τα χρώματα, η λάμψη από το φως του ήλιου, οι χρωματιστες γραμμές. Ο Keith Haring που με απλά κai χαρούμενα σχέδια ακουμπά θέματα όπως της οικογένειας, της αγάπης ακόμα της πολιτικής. Υπάρχουν προσωπικότητες που έχουν επηρεάσει το έργο μου, άνθρωποι οι οποιοί έχουν φύγει άδικα και βίαια από τη ζωή. Ζωγραφίζω το πορτραίτο τους σαν ένα μικρό αφιέρωμα.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση ως τώρα νομίζω πως ήταν η δυσκολία που έιχα στο να αποχωριστώ τα έργα μου. Τα ένιωθα κομμάτι μου, σκεψη μου, δημιουργία μου.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Με αφορμή των συχνών δυσάρεστων γεγονότων τα τελευταία χρόνια, κορονοιός, βία σωματική και ψυχική, απώλεια αξιών θα μου άρεσε η συνομιλία με τα έργα του Keith και πως μέσα απο τα χρώματα και τα σχέδια θα μπορούσαμε να ομορφύνουμε και να καλύψουμε τις άσχημες εικόνες.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του δημιουργού με το έργο του πιστέυω ότι ειναι πολύ στενή, όπως μια μητέρας με το παιδί της. Έρχεται σε επαφή, δημιουργεί εικόνες, συνασιθήματα, ξυπνα μνήμες. Προσωπικά δυσκολα αποχωρίζομαι έργο μου και όταν γίνεται αυτό νιώθω ότι ενα κομμάτι μου, φέυγει, χωρίζεται απο μένα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Βρίσκομαι στην ολοκλήρωση κάποιων έργων για να πραγματοποιήσω ατομική έκθεση στη Θεσσαλονικη.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr