Η Άννα Χατζηαγγέλου συμμετέχει στην έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων με θέμα “Το Μέτρο”

Επιμέλεια έκθεσης, ερωτήσεων-συνεντεύξεων Δέσποινα Πανταζή, εικαστικός

Άννα Χατζηαγγέλου: Fb: Άννα Χατζηαγγέλου Instagram: chatziaggelou.anna

Συνοπτικό κείμενο περιγραφής της δουλειάς μου: Από ένα χαρτί κενό από ιδέες και χειρονομίες και με τη συντροφιά ενός κοπιδιού στο χέρι ξεκίνησε η δημιουργία πολλών έργων μου. Σε πολλά από αυτά μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί έντονα το παιχνίδι φωτός και σκιάς ,πράγμα που τα ίδια  επιτρέπουν λόγω της διάτρητης φύσης τους. Με αυτόν τον τρόπο γεννιούνται δύο φορές με δύο ψυχές (ίσως και παραπάνω) και χαράζονται με το κοπίδι πολλάκις έως ότου παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος μου είναι να τους προσδώσω την αίσθηση της ελάφρυνσης και της αιώρησης που απεγνωσμένα αναζητώ, ενώ παράλληλα με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού επιτυγχάνω την αναδημιουργία και επανάληψη τους. Όμως ο πειραματισμός είναι έντονος ως προς τα υλικά και τις γραφικές ύλες και η εμμονική, επαναλαμβανόμενη και πολύωρη επέμβαση μου στα έργα είναι ο κοινός παρονομαστής που χαρακτηρίζει το σύνολο της καλλιτεχνικής μου ταυτότητας.

Τι νοηματοδοτεί η έννοια του μέτρου στο έργο σου; Αποτελεί δομικό στοιχείο; Προσωπικά η έννοια του μέτρου με συντροφεύει συνεχώς ακόμη και άθελά μου σε κάθε νέο μου έργο. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι στις δημιουργίες μου και ειδικότερα κάνει την εμφάνιση του κατά την διάρκεια κατασκευής και γέννησης τους. Για εμένα μέτρο σημαίνει πειθαρχία, υπομονή και προσήλωση έννοιες που δίχως την ύπαρξη τους θεωρώ αδύνατη την οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία.

Μέσα από την έκθεση καταλήγουμε στο να ξαναδούμε με “κριτικά μάτια” τη σχέση της έννοιας του “μέτρου” με τον κόσμο; Κάθε έκθεση παρατηρώ πως προσδίδει ευκαιρίες επικοινωνίας, συνάντησης και συνύπαρξης του κόσμου με τον κόσμο των καλλιτεχνών και αφού παραπάνω αναφέραμε πως η έννοια του καλλιτέχνη είναι συνυφασμένη με αυτή του μέτρου καταλήγουμε στο να τους συστήνουμε το μέτρο μέσα από τη δική μας μάτια. Μέσα από την καλλιτεχνική μας ταυτότητα και υπόσταση.

Το “μέτρο” προβάλει σήμερα σαν φωτεινή προοπτική θεραπείας των τραγικών διχασμών και συγκρούσεων του σύγχρονου πολιτισμού μας; Το μέτρο είναι ισορροπία και η ισορροπία είναι συνώνυμο της αρμονίας. Άρα με την χρήση του μέτρου τα επεισόδια συγκρούσεων και τραγικών διχασμών του σύγχρονου πολιτισμού μας μοιάζουν αναίτια, δίχως λογική και λόγο ύπαρξης. Φαντάζουν να έχουν εκλείψει και να τα σκεπάζει με μαεστρία κάτω τις φτερούγες του το σκοτεινό και απέραντο παρελθόν.

Σύντομο Βιογραφικό: Η Άννα Χατζηαγγέλου γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1998 στις Σέρρες ενώ μεγάλωσε και έζησε ως τα 19 της χρόνια στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής. Ασχολείται με την δημιουργία κοσμημάτων και έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής από την αρχή της φοίτησης της. Έχει δημιουργήσει έργα με την χρήση ακρυλικών χρωμάτων σε καμβά και βαμβακερών νημάτων όμως εργαλεία της τρέχουσας δουλειάς της είναι τα ευαίσθητα χειροποίητα ιαπωνικά χαρτιά και τα μεταλλικά κοπίδια ακριβείας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2021: ART HUB ,The Project Gallery Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση Τέχνης φιλανθρωπικού χαρακτήρα με σκοπό την στήριξη κακοποιημένων γυναικών Αθήνα

2021: G or Reversals of Identity Bensousan Han-Μπενσουσαν Χαν,  Θεσσαλονίκη

2021: Απηχήσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη του σήμερα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκη

2021: Stiksh-Art-Festival at stiksh.com Συμμετοχή σε διαδικτυακή έκθεση ποιητών και διαφόρων εικαστικών καλλιτεχνών

2020: 17η Διαδικτυακή Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης Μέλος εικαστικής ομάδας

2020: Ζωγραφική έκθεση “Παρα-θεσεις” στην Δημοτική βιβλιοθήκη- πινακοθηκη Θέρμης Θεσσαλονίκη

2019: 16η διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης Μέλος εικαστικής ομάδας “Thinking Together” συμμετοχή με ζωγραφικό έργο

2019: Platforms project στην Α.Σ.Κ.Τ Αθήνα

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 19.00 στο γνωστό χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων, Κεραμεικού 88 στον Κεραμεικό από 19.00 έως 22.00.

Διάρκεια έκθεσης 20/5/2022 -31/5/2022.
Από Δευτέρα έως Κυριακή 19.00-23.00. Επιμέλεια Δέσποινα Πανταζή. Επικοινωνία 6983954934 – Δέσποινα Πανταζή, 6976689670 Τζίμης Ευθυμίου

Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες: Ιουλία Αθανασάκη Κύρα Αλυγιζάκη, Όλγα ανδρικόπουλου, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Μαγδαληνή Βογιαντζή, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Τζίμης Ευθυμίου, Θεοδώρα Κατσίμπρα, Ουρανία Καραμούζη, Σπύρος Κόικας, Ροδάνθη Κόλλια-Ρίζου, Καλλιρόη Μαστιχιάδου, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δέσποινα Πανταζή, Ελένη Παπανικολάου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Διαμαντής Σταγγίδης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Γιάννης Στεμπίλης, Σοφία Τσαμπά, Στέφανος Χανδέλης, Άννα Χατζηαγγέλου, Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου, Νίκος Χιωτίνης, Έλλη Χούσου, Didi Fadul.

Performances: Άγγελος Σκούρτης 20/5/2022 ώρα, 22.00 “Επί Μετρώντας”

ΑΧΑΙΡΕΥΤΟΣ και Συνεργάτες του

Διαρκής εξέλιξη – Durational – Site Specific 27-5-2022 ώρα, 19.00-22.00

Κείμενο: Γιάννης Σχίζας


Το μέτρο των προσδοκιών μας. Το μέτρο των απαιτήσεων. Tο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Και το μέτρο της επιθυμίας…

Μπορεί, άραγε, η τέχνη να  απαντήσει; Να επιθυμήσει, να υπενθυμίσει, να υπογραμμίσει; Να αποκαλύψει το μέτρο της αισθητικής χρησιμοποιώντας τη σωστή δόση αμφισημίας; Να αντιπαρατεθεί, να δημιουργήσει ή, έστω, να εξασφαλίσει τις συνθήκες για δημιουργία; Ο ήλιος δεν θα υπερβεί τα μέτρα του, αλλιώς οι Ερινύες, οι θεραπαινίδες της Δικαιοσύνης, θα τον αποκαλύψουν… Σε κάθε σκέψη που αγγίζει την αυταπάρνησή της, που αυτοπεριορίζεται, μέσα από την υπερβολή ή την έλλειψή της, αποτυπώνεται το άκρο της έννοιας του μέτρου. Η ευδαιμονία και η γέννηση του πραγματικού, επιλογή μεταξύ ακραίων σημείων. Μεταξύ μιας λαίλαπας υπερκαταναλωτισμού ιδεών και συναισθημάτων, στην παλίρροια της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της εξουσίας που θεσπίζει, η «μεσότητα» συνιστά προϊόν άσκησης. Ατελείς, ανολοκλήρωτοι στόχοι, υπερδραστηριότητα και κοινωνικές δράσεις, άλογες επιθυμίες, εξουθενωτικές συνθήκες, ανατροπή, υπερβολή και έλλειψη, εμβολιάζοντας το ανθρώπινο πνεύμα ως δομικό στοιχείο της κοσμική τάξης, αισθητοποιούν, διαφυλάσσουν και υποδεικνύουν τον ορισμό του ανθρώπου, ως όντος που άνω θρώσκει. Ακυρώνοντας το «σκοτεινό» και επιδιώκοντας νέες αξίες, όπου το σημείο-μέτρο γεννά την συμμετρία στην ηθική του μαγικού και του ονείρου. Μέτρο ανθρώπου και πραγμάτων, πληθωρικά ακραίο παραβιάζοντας το «άλλο», διαχωρίζει συμπεριφορές που υπερβαίνουν, ανατρέπουν προς όφελος του ατόμου, στο παρασκήνιο θεωριών και μη θεωριών, φτάνοντας ως ή αγγίζοντας το αμετάκλητο «ΝΑΙ» και το ηχηρό «ΟΧΙ». Όπου η «ύβρις» ελλοχεύει σε κάθε πτυχή του πολιτισμού μας, εικόνες αθλιότητας και αυτοπαγιδεύσεις σε έναν κύκλο αυτοεξόντωσης, ανακυκλώνονται. Το μέτρο ως καταλύτης στην κατάκτηση της «ευθυμίας» μπορεί να καταστήσει τον «ΜΙΚΡΟ» αυτό κόσμο «ΜΕΓΑ».

Δέσποινα Πανταζή, εικαστικός.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Δέσποινα Πανταζή γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1966. Σπούδασε σε ελεύθερα σπουδαστήρια ζωγραφικής.
Ατομικές εκθέσεις:
2017: “Υποψίες του Κόκκινου” ΗΩΣ Χώρος Τέχνης, Αθήνα.
2006: “Ιστορίες του μπλε” Αίθουσα Τέχνης ΑΕΝΑΟΝ, Αθήνα.
2000: “ Στο Νήμα του Μύθου” Γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Αθήνα.
1999: Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα.
1996: Αίθουσα Τέχνης Πειραιά
1996: Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (υπό την αιγίδα του Δήμου), Ελευσίνα
1994: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ενδεικτικά: συμμετέχει σε δράσεις του “Ορίζοντα Γεγονότων”, της “Art Bank”, της Cheap Art κλπ…). Από το 1994, επιμελήθηκε την ετήσια έκθεση “ Συνάντηση Εικαστικών Δημιουργών – Μεσόγειος” υπό την αιγίδα του δήμου Κορυδαλλού. Από το 2015 συνεργάζεται με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού (συντονισμός εθελοντικών εικαστικών εργαστηρίων και επιμέλειες εκθέσεων). 2018 ΄ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ στο  ΕΜΣΤ “‘Οψεις της Ανεξάρτητης Εικαστικής Δημιουργίας” workshop –επιμέλεια Δ.Π. “Ενας  Διάλογος που δεν κλείνει ποτέ’ -“Ανώνυμος Αποστολέας στέλνει γράμμα σε Ανώνυμο Παραλήπτη-μαθητή-κρατούμενο  φυλλακών Κορυδαλλού
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ο Ιδρυτής του Ορίζοντα Γεγονότων ειναι
ο Τζίμης Ευθυμίου, εικαστικός και ο διοργανωτής του project Το Μέτρο ειναι ο Ορίζοντας Γεγονότων
Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr