Εύα Μαζοκοπάκη: “Πάντα αποτύπωνα στο χαρτί τα συναισθήματα και τα κύματα της ψυχής μου από την πρώτη κιόλας παιδική ηλικία”

“Γεννημένη δίπλα στη θάλασσα τι να φοβηθώ; Έχω μάθει να κολυμπώ σε βαθιά συναισθήματα. Δεν με πνίγουν… βλέπεις!”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε τη συγγραφή; Η ενεργή συμμετοχή μου στη λογοτεχνία ξεκίνησε το 2018. Η λανθάνουσα όμως μορφή της υπήρχε ανέκαθεν… ενδεχομένως από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκα με την ελληνική γλώσσα. Πάντα αποτύπωνα στο χαρτί τα συναισθήματα και τα κύματα της ψυχής μου από την πρώτη κιόλας παιδική ηλικία. Ο φόρτος εργασίας όμως και οι πολλαπλές υποχρεώσεις ζωής με κρατούσαν μακριά της μέχρι το 2018 που αποφάσισα να διαμορφώσω έναν περισσότερο ποιοτικό χώρο στις αγαπημένες μου ενασχολήσεις όπως η συγγραφή.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η λέξη που με καθορίζει ως συγγραφέα είναι η μαγική λέξη “ελευθερία”. Στις συγγραφικές μου αναζητήσεις είμαι ένα απόλυτα ελεύθερο πνεύμα που δεν βάζω χαλινάρι στη φαντασία μου ούτε ζυγούς, μήτε τροχοπέδη στα μηνύματα και στις αξίες που η εσωτερικότητά μου επιβάλλει στην πένα μου να καταγράψει.

Νιώθετε την έμπνευση πριν τη συγγραφή; Η έμπνευση ως “μούσα” κυριεύει την ψυχή μου ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εσωτερικότητάς μου και μου επιβάλλει την έκφρασή τους μέσα από τα έργα μου. Η σχέση μου με την έμπνευση είναι μια περίεργη σχέση δουλείας και εξάρτησης. Εκείνη λειτουργεί ως αφεντικό και εγώ ως υπηρέτρια που είμαι πάντα παρούσα στο πρόσταγμα της.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ως άνθρωπος είμαι ον πειθαρχημένο, δοτικό και πολύ συναισθηματικό. Ως συγγραφικό ον όμως είμαι πλάσμα ελεύθερο, απείθαρχο και πλημμυρισμένο συναισθηματικές εκρήξεις. Άλλη είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικής μου οντότητας και διαφορετική εκείνη της συγγραφέως. Το μόνο κοινό συνδετικό τους στοιχείο είναι ο χείμαρρος των συναισθημάτων που διακατέχει και τις δύο μου όψεις.

Ποια διαφορά εντοπίζετε στην συγγραφή ενός πεζογραφικού και ποιητικού πονήματος εφόσον ασχολείστε και με τις δύο αυτές μορφές της λογοτεχνίας; Ασχολούμαι και με τις δύο εκφάνσεις της λογοτεχνίας την ποίηση και την πεζογραφία. Η πεζογραφία είναι η Κίρκη μου που με κρατά αιχμάλωτη στο νησί του άγνωστου. Η ποίηση από την άλλη η Ιθάκη μου που με καλεί συνεχώς στην αγκαλιά της δικής μου αλήθειας. Η μεγάλη διαφορά τους έγκειται στο εξής. Η ποίηση είναι άμεσα ανακουφιστική καθώς το συναίσθημα που βγαίνει στην επιφάνεια κατευθείαν λειτουργεί λυτρωτικά στην ψυχή την ίδια στιγμή.
Η πεζογραφία από την άλλη είναι δεσμευτική σε όλη τη διάρκεια της πορείας της μέχρι να φτάσει στον επίλογο της κάθαρσης για να λειτουργήσει ανακουφιστικά στην ανάγκη της ψυχής.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η ενεργή μου συμμετοχή στη λογοτεχνία τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποδώσει πολλούς καρπούς. Το 2018 εξέδωσα την πρώτη ποιητική μου συλλογή με τίτλο ΛΕΚΤΙΚΑ ΑρΩΜΑΤΑ εκδόσεις συλλεκτική πένα, το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Εκδόσεις ΠΗΓΗ, το 2021 το δεύτερο μυθιστόρημά μου Οι ΣΚΙΈΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ Εκδόσεις Υδροπλάνο. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει η δεύτερη ποιητική μου συλλογή ΤΑ ΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Εκδόσεις ΠΗΓΗ και αρχές Απριλίου η συλλογή των διηγημάτων μου ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ Εκδόσεις bookguru. Αυτή τη χρονική περίοδο γράφω και το τρίτο μου μυθιστόρημα που αισίως βρίσκεται κι αυτό στον επίλογο του. Γράφω συνεχώς… μάλλον για να κερδίσω το χαμένο χρόνο που δεν χάρισα νωρίτερα στην μεγάλη μου αγάπη τη λογοτεχνία… ίσως.

Ποια είναι η φράση εκείνη που αποτελεί τη δική σας αντίληψη περί ζωής, τη δική σας κοσμοθεωρία; Η φράση που εμπεριέχει όλη μου την κοσμοθεωρία είναι ένα δικό μου απόφθεγμα ζωής.
“Γεννημένη δίπλα στη θάλασσα τι να φοβηθώ; Έχω μάθει να κολυμπώ σε βαθιά συναισθήματα. Δεν με πνίγουν… βλέπεις!”

“Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία. Υγεία και φως ζωής σε όλον τον κόσμο μας.”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Εύα. Ε.Μαζοκοπάκη γεννήθηκε
στα Χανιά της Κρήτης.
Είναι απόφοιτος του τμήματος κλασικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε Παγκρήτιο και Πανελλήνιο επίπεδο για ποιήματα και διηγήματα της. Ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων και παράλληλα με τη συγγραφή σχολικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Έργα της συγγραφέως.
” Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας “
1990 Εκδόσεις Βλάσση.
” Λεκτικά αρώματα ” Ποιητική συλλογή, 2018,
Εκδόσεις Συλλεκτική Πένα
” Η οργή του Τυφλού ποταμού” 2020 Εκδόσεις ΠΗΓΗ
” Οι Σκιές των Μουσών” 2021 Εκδόσεις Υδροπλάνο
” Τα ρο της καρδιάς” 2021
Υπό έκδοση , Εκδόσεις ΠΗΓΗ
” Το μήλο της Εύας” 2021
Υπό έκδοση Εκδόσεις bookguru.