Ποιος ήταν καλέ αυτός ο Βαλεντίνος;

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Λένε ότι η 14η Φεβρουαρίου – η γιορτή των ερωτευμένων – είναι η πιο μούφα γιορτή που υπάρχει. Την έκαναν μόδα τα ανθοπωλεία. Αμέσως την υποστήριξαν και τα ζαχαροπλαστεία, τα κοσμηματοπωλεία, τα καταστήματα δώρων και κάποια… sex shop. Χαχαχαχαχα

Πως ένας Ιταλός ιερέας – που ενώ βρισκόταν προσωρινά στη Ρώμη -φυλακίστηκε, βασανίστηκε, μαρτύρησε εκεί στις 14 Φεβρουαρίου 269 και το σώμα του ρίχτηκε βιαστικά σε κοντινό νεκροταφείο, έγινε ξαφνικά ο άγιος προστάτης των ερωτευμένων;

Ο άγιος Βαλεντίνος (Ουαλεντίνος ο Ιερομάρτυρας) είναι ένας άγιος ιερέας της Ρώμης, που θανατώθηκε από τους Ρωμαίους τον 3ο αιώνα μ.Χ. Είναι λοιπόν ένας ορθόδοξος άγιος, αφού η παλιά Εκκλησία της Δυτικής Ευρώπης (των πρώτων χιλίων χρόνων μ.Χ.) είναι κι αυτή ορθόδοξη. Μετά διαφώνησαν και τα “χώρισαν” τα μαγαζιά. Αλλού οι Ορθόδοξοι, αλλού οι Καθολικοί κτλ. κτλ.

Τα αρχαία μαρτυρολόγια της Εκκλησίας της Ρώμης σημειώνουν τη 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης του «μάρτυρος Βαλεντίνου, πρεσβυτέρου Ρώμης» . Δυστυχώς όμως τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί για τον άγιο είναι ελλιπή.

Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino‎, λατινικά: Sanctus Valentinus‎), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Άκου τώρα μπέρδεμα: Στην Αγγλικανική και στις Λουθηρανικές εκκλησίες, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αφαίρεσε από το γενικό Ρωμαιοκαθολικό ημερολόγιο, αφήνοντας το λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια και άλλες αγιογραφικές πηγές μιλάνε για τρεις (3) Άγιους Βαλεντίνους που σχετίζονται με τις 14 Φεβρουαρίου. Ο ένας ήταν Ρωμαίος ιερέας, ο δεύτερος ήταν επίσκοπος της Ιντεράμνα που τάφηκε στην Βία Φλαμινία έξω από τη Ρώμη και ο τρίτος λέγεται ότι είναι ένας….

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3rJYzdf