Εφη Μποζια: “η ζωγραφική είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου χωρίς λόγια μόνο με τα μάτια της ψυχής”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες ανακάλυψα την αγάπη μου και την ζωγραφική μόλις μπορούσα να κρατήσω το μολύβι και τις ξυλομπογιες. Μόλις ανακάλυψα την δύναμη των χρωματων που φυσικά λειτουργούν καθαρά με το ένστικτο σε αυτές τις ηλικίες.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι το ταλέντο είναι το 10 % . Το υπόλοιπο 90% είναι σκληρή δουλειά . Για να φτάσεις να μπορείς να αποδώσεις αυτό που νοιώθεις στον καμβά σίγουρα έχουν περάσει ατελείωτες ώρες προσπάθειας, επιτυχίας αλλά και αποτυχίας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Άρα ο καλλιτέχνης γεννιέται αλλά πρέπει να κοπιάσει πολύ για να γίνει!!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Νομίζω ότι είναι πολλες λεξεις. παρατήρηση , ενθουσιασμός, προσπάθεια και χαρά.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Φυσικά και νοιώθω έμπνευση… Είναι αυτή η φλόγα που ξεκινάει με μια εικόνα, μια σκέψη, ένα περιστατικό, και παραμένει κρυμμένο μέσα στο μυαλό που το επεξεργάζεται υποσυνείδητα τόσο πολύ ώστε όταν καθήσω μπροστά στο καβαλετο ξεχύνεται σαν χείμαρρος.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Η ζωγραφική είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να εκφρασω τα βαθύτερα συναισθήματα μου χωρίς λόγια μόνο με τα μάτια της ψυχής , κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο και έτσι σιγά σιγά ανακαλύπτω παράλληλα και δικά μου κρυμμένα κομμάτια ως άνθρωπος. Όταν αυτό ολοκληρωθεί τότε ίσως μπορέσω να δώσω έναν οριστικό χαρακτηρισμό για την καλλιτεχνική μου φύση που διαρκώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται. Άλλωστε αυτό είναι ο καλλιτέχνης. Μια ανήσυχη κινούμενη μεταβαλλόμενη ύπαρξη που ψάχνει τρόπους έκφρασης με τα χρώματα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Νομίζω ότι πολύ δύσκολα μπορεί να κάνει κάποιος σχέδια για το μέλλον σε μια χώρα που δεν δίνονται ευκαιρίες σε ανήσυχους ανθρώπους, που η τέχνη δυστυχώς δεν έχει την θέση που της αξίζει. Που το κοινό είναι περιορισμενο λόγω του ότι δεν υπάρχει η αναλογη παιδεία ώστε να εκτιμηθούν οι προσπάθειες των καλλιτεχνών . Ελπίζω απλά να υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό προς τα έργα μου και περισσότερες ευκαιρίες για επικοινωνία με το φιλοτεχνο κοινό.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Εφη Μποζια γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου και συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί.

Είναι αποφοιτη Β. Ιατρικών Βιολογικών Εργαστηρίων και Οδοντοτεχνιας. Επί σειρά ετών εργάζεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Ως καλλιτέχνης παρακολούθησε πολλά σεμινάρια που αφορουν την ζωγραφική και παράλληλα μαθήτευσε στο “Πολυεργαστηρι” του εικαστικού Κωνσταντίνου Παλιάν επί 10ετιας. Έχει στο ενεργητικό της μια ατομική έκθεση το 2007 και πάνω από 20 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Έχει λάβει το Γ’ βραβείο ζωγραφικής του ΣΚΕΤΒΕ στους Παράλληλους Δρόμους του 2018. Είναι μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β.Ελλάδας.

Πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.