Εσπερίδα ανάδειξης πρότερης Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελευσίνα

Μια ιδιαίτερης σημασίας και θέματος εσπερίδα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Ελευσίνας “Ο Λόγος” τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 στο χώρο του Ινστιτούτου Συγκολλήσεων (οδός Τραπεζούντος & Διγενή Ακρίτα) στην Ελευσίνα.

Οι δύο εισηγητές της εκδήλωσης μέσα από μια αλληλουχία λόγου και εικόνων θα μας περιηγήσουν στις αξίες του πρότερου Ελληνικού κόσμου ώστε να γνωρίσουμε το υλικό και άυλο πολιτιστικό μας κεφάλαιο.

Η απεριόριστη αξία του πλούτου του όσον αφορά το πνευματικό αλλά και το εικαστικό επίπεδο μέσω παρουσίασης μοναδικών τέχνεργων θα δώσει την ευκαιρία στο ακροατήριο να έρθει σε επαφή με στοιχεία και ξεχασμένες γνώσεις του παρελθόντος.

Η κα Ελευθερία Φιλίππου με την χρόνια ενασχόληση της όσον αφορά την μελέτη και την έρευνα αρχαιοελληνικών συγγραμμάτων καθώς και την μετάφραση αυτών θα σκιαγραφήσει την αξία της προσευχής και της μύησης στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και κατ’ επέκταση η θεματική αναφορά της θα επικεντρωθεί στην πνευματική διαδικασία μύησης των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Ο έτερος καταξιωμένος και αυτός στον χώρο του ομιλητής κ. Κωνσταντίνος Φάης θα προβεί στην σκιαγράφηση της σημαντικής παρακαταθήκης του απώτερου παρελθόντος της περιοχής μας, μέσω ρεαλιστικών αναπαραστάσεων τις οποίες έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος.

Θα αναφερθεί στην λεγόμενη παλαιοπανίδα του Πικερμίου Αττικής, στην Πτώση της Εποχής του Χαλκού, με επίκεντρο τις Μυκήνες και τους Μινωίτες, στον Δεύτερο Αποικισμό των Ελλήνων, στην Ομηρική Λογοτεχνία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αρχαία αντίληψη επί της Τέχνης, με κύριο άξονα τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, στην θεοποίηση των ηγεμόνων της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου, στην Αργοναυτική Εκστρατεία, στην πορεία του Ηρακλέους από τις Άλπεις καθώς και την μύηση του στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Την εσπερίδα θα προλογίσει ο διακεκριμένος Ελευσίνιος εικαστικός και Διευθυντής Αειφόρου Ανάπτυξης του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού International Action Art κ. Στέλιος Ταντούρης ο οποίος έχει και την ευθύνη της συνεπιμέλειας μαζί με την Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου “Ο Λόγος” κα. Ελένη Βιολέτη.