Ερατώ Αλακιοζίδου: “Το φεστιβάλ των Music Diaries προσπαθεί να δώσει την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να εκφραστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό”

“Το φεστιβάλ των Music Diaries φέτος προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαφορετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της εκδήλωσης”

Τι θα δούμε και θα ακούσουμε φέτος στο φεστιβαλ; Φέτος, στο φεστιβάλ των Μουσικών Ημερολογίων, θα απολαύσουμε μια εκπληκτική γκάμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικές συναυλίες από διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο πιανίστας Pedro Emanuel Pereira από την Πορτογαλία, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ στις 23 Ιουνίου, και ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου της Πάδοβα “Pollini” Elio Orio. Οι συναυλίες αυτές θα μας ταξιδέψουν σε διάφορα μουσικά είδη και θα μας εντυπωσιάσουν με την τεχνική και την έκφρασή τους.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν master classes από διακεκριμένους καθηγητές και μουσικούς, όπως ο Φώτης Κουτσοθόδωρος, ο Κώστας Μακρυγιαννάκης και η Λητώ Θώμου. Αυτές οι μοναδικές μαθησιακές εμπειρίες θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις μουσικές τους δεξιότητες και να εξελιχθούν ως μουσικοί.

Επιπλέον, θα υπάρξει μια ειδική έκθεση φωτογραφίας. Η έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πανόραμα θα περιλαμβάνει υλικό από το προηγούμενο pre-event στη Μάτερα της Ιταλίας. Οι φωτογραφίες θα αναδείξουν την ατμόσφαιρα και τις στιγμές του φεστιβάλ, καθώς και την παρουσία των εξαιρετικών μουσικών και συμμετεχόντων. Αυτή η έκθεση φωτογραφίας θα προσφέρει μια απολαυστική εμπειρία οπτικής τέχνης και θα αποτελέσει μια ακόμα διάσταση της δημιουργικής έκφρασης στο φεστιβάλ.

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν βιβλία που αφορούν τη μουσική, την τέχνη και την ποίηση, καθώς θα πραγματοποιηθεί και μια έκθεση βιβλίου. Οι εκδόσεις Νεφέλη, Σαιξπηρικόν και Υποκείμενο θα παρουσιάσουν επιλεγμένους τίτλους, προσφέροντας ειδικές εκπτώσεις για τους συμμετέχοντες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν την προσωπική τους βιβλιοθήκη και να αναζητήσουν νέες πηγές έμπνευσης.

Τέλος, ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό φέτος είναι η διοργάνωση και μεταφορά του φεστιβάλ στη Μάτερα της Ιταλίας. Αυτή η ειδική επετειακή έκδοση θα περιλαμβάνει δύο μοναδικές συναυλίες και master classes. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με μουσικούς και σπουδαστές από διαφορετική χώρα, εμπλουτίζοντας έτσι την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Η παρουσίαση αυτών των μουσικών δραστηριοτήτων στη Ματέρα θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες, ενισχύοντας την διεθνή προοπτική και τον πολιτισμικό διάλογο.

Συνοψίζοντας, στα Μουσικά Ημερολόγια φέτος θα απολαύσουμε μοναδικές συναυλίες, master classes και εργαστήρια για παιδιά, ενισχύοντας την αγάπη για τη μουσική και την δημιουργικότητα. Η παρουσίαση των ειδικών ενοτήτων “Entrepreneurship in Arts” και “Music Diaries in Residence” επεκτείνει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεργασία. Επίσης, η έκθεση βιβλίου και η έκθεση φωτογραφίας προσφέρουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τη μουσική και την τέχνη μέσα από διαφορετικές προοπτικές. Τέλος, η παρουσία ειδικών προσκεκλημένων και καταξιωμένων μουσικών, όπως ο Pedro Emanuel Pereira και ο Elio Orio, εμπλουτίζει την ποιότητα των εκδηλώσεων και προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για μάθηση και έμπνευση.

Συνολικά, το φεστιβάλ των Music Diaries φέτος προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαφορετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της εκδήλωσης. Είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να διευρύνουν τις ανταλλαγές και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον μουσικό χώρο. Είναι μια γιορτή της μουσικής και της τέχνης που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στους συμμετέχοντες και τους εμπνέει να συνεχίσουν να εξερευνούν και να αναπτύσσουν την μουσική τους πορεία.

Erato Alakiozidou

Πείτε μας δυο λόγια για το φόρουμ. Το φόρουμ των Music Diaries είναι ένας χώρος συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών που συγκεντρώνει επαγγελματίες μουσικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και φοιτητές από διάφορους τομείς της μουσικής. Το φόρουμ αποτελεί μια πλατφόρμα για την παρουσίαση και συζήτηση προτάσεων και ερευνητικών εργασιών που σχετίζονται με διάφορα θέματα που συνδέονται με τη μουσική. Το φόρουμ καλωσορίζει προτάσεις που αναφέρονται σε διάφορα θέματα, όπως η αυτοσχεδιασμένη μουσική και η δημιουργία μουσικής, η παιδαγωγική για το όργανο/φωνή, οι τεχνικές απόδοσης οργάνων και φωνής, ο 21ος αιώνας ρεπερτόριο, η μεσογειακή μουσική, οι εκτεταμένες τεχνικές στα όργανα, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ οργάνου και ηλεκτρονικών μέσων, η απόδοση και ο ερμηνευτής, οι ηχογραφήσεις οργάνων – ιστορία, ανάλυση, τεχνικές ηχογράφησης, η μουσική δημιουργία και επιχειρηματικότητα, καθώς και θέματα που αφορούν τη μουσική δημιουργία.

Η παρουσίαση με τίτλο “Un_conventional: experimental as the new normal” από τον Alfonso Benetti και τον Francisco Monteiro από την Πορτογαλία, αναλύει τη νέα προοπτική που διαμορφώνεται στην Πορτογαλία σχετικά με το πειραματικό πιάνο. Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει σημαντικές αισθητικές, δημιουργικές και τεχνικές διαφορές από τις προηγούμενες πειραματικές προσεγγίσεις. Η μελέτη αυτή εξετάζει το πιάνο ως ένα αναταρακτικό στοιχείο στον τρέχοντα πορτογαλικό πειραματικό πολιτισμό με τις προσεγγίσεις, τα περιβάλλοντα και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται. Αυτές οι αναταραχές χαρακτηρίζονται από τη σύνδεση με ψηφιακά μέσα, καινοτόμες προοπτικές ερμηνείας και τη δημιουργία διαφορετικών αισθητικών αποτελεσμάτων.Αυτή η παρουσίαση επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο οι μουσικοί στην Πορτογαλία αντιλαμβάνονται και προσεγγίζουν το πειραματικό πιάνο, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και δημιουργώντας πρωτοποριακές μουσικές εμπειρίες

Η Ρουμάνα πιανίστα Andra Castrea θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο οποίο εξετάζονται τα ρυθμικά μοτίβα της ρουμανικής λαϊκής μουσικής από την προοπτική τριών ρουμανικών συνθετών που ενσωματώνονται σε αυτό το πρόγραμμα: ο George Enescu, ο Paul Constantinescu και ο Béla Bartók. Αυτοί οι τρεις συνθέτες προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της ρουμανικής επικράτειας. Η παρουσίαση αυτή επικεντρώνεται στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι συνθέτες αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν τα ρυθμικά μοτίβα και τις μελωδίες της ρουμανικής λαϊκής μουσικής στις συνθέσεις τους. Η παρουσίαση εξετάζει την επίδραση αυτών των ρυθμικών μοτίβων στο έργο των συνθετών και πώς αυτοί τα ενσωματώνουν στη δική τους μουσική γλώσσα και αισθητική. Αυτή η παρουσίαση παρέχει μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τις πολιτισμικές και μουσικές επιρροές στο έργο αυτών των τριών σπουδαίων συνθετών και να κατανοήσουμε πώς η ρουμανική λαϊκή μουσική έχει επηρεάσει τη μουσική τους δημιουργία. Αυτές είναι ενδεικτικά δύο από τις πολλές παρουσιάσεις των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο φόρουμ.

Το φεστιβάλ ανανεώνεται κάθε χρόνο. Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή του προγράμματος; Η επιλογή του προγράμματος για το φεστιβάλ γίνεται με βάση διάφορα κριτήρια που συνδυάζουν την καλλιτεχνική Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ αναζητώ νέες και ανατρεπτικές προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις τάσεις της σύγχρονης μουσικής και να προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού.

Η ποικιλία των ειδών και των μουσικών προσεγγίσεων είναι επίσης σημαντική. Το φεστιβάλ προσπαθεί να παρουσιάσει μια ευρεία γκάμα μουσικής, συμπεριλαμβάνοντας κλασική μουσική, σύγχρονη μουσική, και άλλες μουσικές εκφράσεις.

Οι επιλογές του προγράμματος μπορεί να είναι επηρεασμένες από συνεργασίες και συμμετοχές με σημαντικούς μουσικούς και καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι τάσεις της μουσικής και οι εξελίξεις στον χώρο της σύγχρονης μουσικής, προκειμένου να προσφερθούν νέες και πρωτοποριακές μουσικές εμπειρίες στο κοινό.

Η σημασία δίνεται επίσης στην προώθηση νέων ταλέντων και ανερχόμενων καλλιτεχνών. Το φεστιβάλ προσπαθεί να δώσει την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να εκφραστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό. Επιπλέον, προωθούνται συνθέσεις και δημιουργίες των ίδιων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, προκειμένου να προβληθεί η δημιουργική τους προσέγγιση και να δοθεί η δυνατότητα για συνεργασίες και ανταλλαγή ιδεών.

Το φεστιβάλ επιδιώκει να παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα που θα είναι ενδιαφέρον, προκλητικό και εμπνευσμένο, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει νέα έργα, νέες προσεγγίσεις και να βιώσει μια μοναδική μουσική εμπειρία. Η επιλογή του προγράμματος γίνεται με σκοπό να δημιουργηθεί μια συνολική εμπειρία που θα αναδείξει την ποιότητα και την ποικιλία της σύγχρονης μουσικής σκηνής και θα προσφέρει αξέχαστες στιγμές στο κοινό και τους συμμετέχοντες.

“Music Diaries” International Workshop Festival 2023 | Open Forum

Η 5η διεθνής διοργάνωση του Music DiariesInternational Workshop Festival,  που  πραγματοποιείται από 23 έως 25 Ιουνίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, φέρνει κοντά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να γεμίσουν τις μέρες μας με έμπνευση, δημιουργία και κοινές δράσεις, προσφέροντας, τόσο στους συμμετέχοντες σπουδαστές, όσο και στο κοινό της πόλης, τρεις ανεπανάληπτες μέρες με καινοτόμες δραστηριότητες και πρωτοποριακά προγράμματα.

Μία από τις ενότητες του Φεστιβάλ «Μουσικά Ημερολόγια» (“Music Diaries”) είναι και το Open Forum που διοργανώνεται στις 24 Ιουνίου 2023. Καλλιτέχνες και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό προβάλλουν τις πιο πρωτοποριακές και νέες τάσεις στο χώρο της μουσικής και της έρευνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Open Forum | 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

10.00 | Έναρξη- Χαιρετισμός από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ερατώ Αλακιοζίδου

10.15 | Lecture / Φώτης Κουτσοθόδωρος «44 Παιδικά Κομμάτια του Γιάννη Κωνσταντινίδη για πιάνο και η μεταγραφή τους για κιθάρα»

10. 45 | Lecture/ Alfonso Benetti Un_conventional: experimental as the new normal | Alfonso Benetti & Francisco Monteiro

11.15-11.30 | Διάλειμμα

11.30-12.15 | Lecture Recital Lina (Paschalia) Digka Τhe bass flute in the 21st century through the prism of Oscar Bianchi’s composition Gr… for solo bass flute

12.30-13.00 | Lecture concert | Concert presentation: «ΑΝΑΤΟΛΗ – ΔΥΣΗ, ταξίδι στην Ιαπωνία» έργα για φλάουτο & πιάνο αμερικάνων συνθετών 20ου και 21ου αιώνα

Γιάννα Αθανασάκη φλάουτο • Θέλξη Ματτίκα πιάνο (Ελλάδα)

13.00-13.45 Antonis Fotiadis Συνδιάλεξις

13.45-14.30 Alfonso Benetti Παρουσίαση Aveiro University- Artistic Research

14.30-16.30 Lunch Break

17.00-17.30 Κώστας Μακρυγιαννάκης “While my guitar gently weeps” – η λαϊκή ψυχή της κλασικής κιθάρας

17.30- Lecture Recital Andra Castrea

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Open Forum

Θέατρο “Σταύρος Κουγιουμτζής”, Δημαρχείο Πανοράματος

Ελεύθερη είσοδος με τηλεφωνική κράτηση | 2313 301013


Food Spots: Για όλους τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικές τιμές στα συνεργαζόμενα εστιατόρια του φεστιβάλ.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Beartive σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της Κ.Ε.Π.Α.Π του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ερατώ Αλακιοζίδου

Πληροφορίες: www.musicdiariesfestival.com / [email protected]