Ελληνικές ταινίες στα νησιά μας

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Υπάρχουν δεκάδες ταινίες που έχουν γυριστεί στα Ελληνικά νησιά και Ελληνικής αλλά και διεθνούς παραγωγής. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στις Ελληνικές γιατί το θέμα έχει πολύ “φαΐ” που λέμε στην καθομιλουμένη. Πολλοί ήταν οι σκηνοθέτες που κάποια στιγμή βαρέθηκαν τα studio με τα ψεύτικα σκηνικά και έκαναν γυρίσματα στους φυσικούς χώρους των νησιών μας.

Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε μια αναφορά – με χρονολογική σειρά – σε ορισμένες γνωστές, αναγνωρίσιμες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ανέδειξαν με μοναδικό και υπέροχο τρόπο τα ελληνικά νησιά.

  • ΜΑΡΙΝΑ: (1947) είναι δραματική και αισθηματική σε παραγωγή Φίνος Φιλμ (ο ίδιος ο Φίνος μάλιστα έκανε και το μοντάζ) και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ταινία έχει πολλές πρωτιές, δύο από τις οποίες είναι αξιομνημόνευτες. Για πρώτη φορά βλέπουμε παθιασμένο φιλί σε Ελληνική ταινία και ήταν η πρώτη φορά που γυρίστηκε ταινία στην Ύδρα.
  • ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ: Σχεδόν 10 χρόνια μετά τον Αλέκο Σακελλάριο, το 1956, ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε το “Κορίτσι με τα μαύρα” με την Έλλη Λαμπέτη τον Δημήτρη Χορν και με μία μόνο κάμερα, πάλι στην Ύδρα.
  • ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ: (1958), ο Ανδρέας Λαμπρινός σε ένα άλλο νησί του Σαρωνικού – την Αίγινα – γύρισε αυτήν την ταινία με τους: Αλίκη Βουγιουκλάκη (ακόμα καστανή), Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ανδρέα Μπάρκουλη, Αλέκα Στρατηγού, Τασσώ Καββαδία, Ελένη Χαλκούση, Θανάση Βέγγο κ.α.
  • ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ: Μια και μιλήσαμε για Σαρωνικό (Ύδρα + Αίγινα) στις δυο πιο πάνω ταινίες, να σας πω πως το 1959 έγινε η comedy γυρισμένη σε 4 νησιά του Σαρωνικού: Αίγινα, Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες. Η σκηνοθεσία ήταν πάλι του Ανδρέα Λαμπρινού και έπαιζαν οι: Τζένη Καρέζη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Κακκαβάς, Δημήτρης Μυράτ, Αλέκα Κατσέλη, Μιχάλης Καλογιάννης κ.α.
  • ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: (1959- 1960). Είναι ίσως η μόνη ταινία που εμφανίστηκε η Νάνα Μούσχουρη και μάλιστα τραγουδούσε χωρίς τα γυαλιά της.

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ: (1960) Κλασσική ταινία που την βλέπουμε ευχάριστα ακόμα και σήμερα. Παραγωγή Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σε σενάριο του Γεωργίου Ρούσσου γυρισμένη στην Αντίπαρο

Η συνέχεια με όλο το ρεπορτάζ, εδώ: