Ελένη Ρώσση: “Σχεδιάζω βιβλία που να προσφέρουν ταυτόχρονα εκπαίδευση και ψυχαγωγία συγκεράζοντας τις κλασικές μεθόδους με την τεχνολογία”

Το «Αδίδακτα κείμενα αρχαίων Ελληνικών» με την κειμενοκεντρική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής είναι ένα πλήρες, σύγχρονο και ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό, διαδραστικό βιβλίο (e-book) διδασκαλίας της αρχαίας.

Κυρία Ρώσση, μιλήστε μας για την ιστορία των εκδόσεων Ρώσση.

Οι Εκδόσεις Ρώσση είναι ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος με 126 χρόνια ζωής.  Ιδρύθηκαν το 1897 ως «Η Ένωσις των Ελλήνων Διδασκάλων» από τον Δρ. φιλόλογο Ιωάννη Θ. Ρώσση. Συγγράμματά του όπως η Γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσης εγκρίνεται ως επίσημο σχολικό εγχειρίδιο (1900-1910), ενώ το Λεξικόν ανωμάλων ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσης μένει στην ιστορία με πάνω από 1.000.000 αντίτυπα και αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς φιλολόγων και εκδοτών. Σπουδαία έργα του είναι οι σχολικές μεταφράσεις που έγραψε και εξέδωσε για πρώτη φορά δίνοντας, μέσα από αυτές, την μέθοδο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών που με παραλλαγές ακολουθείται έως τις ημέρες μας. Για την προσφορά του στην Παιδεία τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών από την Πολιτεία.

Οι γιοι του Νικόλαος και Σοφοκλής ανέλαβαν τον Εκδοτικό Οίκο δημιουργώντας κάθετη παραγωγή με υπερσύγχρονο, για την εποχή, λιθογραφείο – βιβλιοδετείο. Συνεργάστηκαν με εξαίρετους φιλολόγους εκδίδοντας πρωτοπόρες σειρές βοηθητικών βιβλίων για την Νέα Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία, σχολικά εγχειρίδια κατά την εκπαιδευτική αναμόρφωση «Παπανούτσου» και επεκτάθηκαν και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Έτσι, οι Εκδόσεις Ρώσση κυριαρχούν στην εκπαίδευση τόσο, που μένει χαρακτηριστική η φράση: «Όζει Ρώσση!» των καθηγητών όταν… δυσπιστούσαν για τις αμιγείς μεταφραστικές ικανότητες των μαθητών τους. Οι δε μαθητές, όταν ενηλικιώνονταν, έλεγαν: «Μάθαμε γράμματα με τον Ρώσση!»

Το 1995 έχοντας δουλέψει δίπλα στον πατέρα μου Νικόλαο για πολλά χρόνια, ανέλαβα τις Εκδόσεις έχοντας ήδη στο ενεργητικό μου την αναμόρφωση των σχολικών βοηθημάτων, νέα φροντιστηριακά βιβλία αναφοράς για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το 7000 Γλωσσικές Ασκήσεις, το Έκφραση- Έκθεση της Γ΄ Λυκείου, το  Αλφαβητάρι παραγωγής κειμένων,το Γλωσσάρι-Ζωντανεύω την καρτέλα μου για την Ε΄& Στ΄ Δημοτικού καθώς και την δημιουργία   σύγχρονων παιδικών βιβλίων με επιλεγμένα θέματα και κορυφαία ποιότητα εικονογράφησης. Βιβλία ξεχωριστά όπως το Γιατί δεν κοιμάσαι, αρκουδάκι μου; το οποίομεγάλωσε, τουλάχιστον, δύο γενιές παιδιών από το 1989 που εκδόθηκε ή Ο μικρός κάστορας και η ηχώ και Το τραγούδι της φάλαινας πουσυμπεριελήφθησαν στα Αναγνωστικά του Δημοτικού.

Εδώ και καιρό έχετε αναλάβει εσείς τις εκδόσεις. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σχεδιάζω βιβλία που να προσφέρουν ταυτόχρονα εκπαίδευση και ψυχαγωγία συγκεράζοντας τις κλασικές μεθόδους με την τεχνολογία. Όπως το e-Book App για το αδίδακτο αρχαίο κείμενο που κάνει την εκμάθηση της αρχαίας μας γλώσσας ελκυστική και εύκολη. Ακόμη, βιβλία για παιδιά με θέματα της εποχής μας που θα αγαπήσουν πρώτα οι ενήλικες! Την περισσότερη ενέργειά μου όμως, την δίνω προς μια διαφορετική Ελληνική Μυθολογία που πιστεύω ότι θα γίνει ένα διαχρονικό έργο για μικρούς και μεγάλους Έλληνες και ξένους.

Πείτε μας ποια είναι τα 3 αγαπημένα σας βιβλία από αυτά που έχετε εκδώσει;

Ειλικρινά μου είναι δύσκολο να διαλέξω γιατί η δουλειά μου είναι ταυτόχρονα και χόμπι μου και ό,τι εκδίδω είναι αποτέλεσμα αγάπης και φροντίδας. Αυθόρμητα, λοιπόν, να επιλέξω από τα εκπαιδευτικά συμπληρώματα, τα βιβλία Φυσικής για την Ε’ & Στ’ Δημοτικού Ερευνώ και Ανακαλύπτω, που βοηθούν τους μαθητές στη μελέτη τους με σωστό τρόπο.  Το Αλφαβητάρι παραγωγής κειμένων, ένα εξαιρετικό βιβλίο για την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου. Από τα παιδικά Το μικρό νησί, που μιλά για το «κόψιμο των γεφυρών» και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία. Το Διάβασέ μου μια ιστορία για την εμπιστοσύνη και Ο Φώτης πετάει φωτιές, που αναφέρεται στον θυμό με πολύ απλό και χιουμοριστικό τρόπο.

Και ποια βιβλία έχουν αγαπηθεί περισσότερο από το αναγνωστικό κοινό;

Είναι μακρύς ο κατάλογος, θα έλεγα, με μεγάλη χαρά αλλά και ευγνωμοσύνη προς το αναγνωστικό μας κοινό!

Φυσικά το Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων της αρχαίας, το Λεξικό της αρχαίας, το 7000 Γλωσσικές ασκήσεις, το Ορθογραφικό & Ερμηνευτικό  λεξικό της νέας ελληνικής, το  Έκφραση-Έκθεση της Γ’ Λυκείου….

Η σειρά κλασικών παραμυθιών εικονογραφημένα από τον Έρολ Λε Κέιν: Οι 12 πριγκίπισσες που χόρευαν, Ο μαγεμένος αυλός, Αλαντίν κ.ά. Του Μάρτιν Γουαντέλ η σειρά Γιατί δεν κοιμάσαι αρκουδάκι μου/ Πάμε σπίτι αρκουδάκι μου.

Της Τζιλ Μέρφι 5’ Ηρεμία/ Οικογενειακή ευτυχία!!/ Μια βόλτα στο φεγγάρι/ Επιτέλους ησυχία

Το Μελωδοχωριό θέλει μαέστρο της Ακριβής Λαζαρίνη με μουσική του Σταύρου Παπασταύρου.

Το Αν δεν κάνουμε αγώνα, δεν θα μείνει ούτε σταγόνα, με μουσική του Στάθη Ουλκέρογλου/ Στων σκουπιδιών τη γειτονιά, έναν καιρό και μια φορά των Ακριβή Λαζαρίνη-Ελισάβετ Σπύρου.

Γιατί αγαπώ την μαμά μου, Ένα φιλάκι για τον μπαμπά, Το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο.

Το θαύμα της αγάπης, Το τραγούδι της φάλαινας, Το αρνάκι που ήρθε για φαγητό

Πείτε μας δυο λόγια για το πρωτότυπο ebook σας «Αδίδακτα κείμενα αρχαίων Ελληνικών».

Το Αδίδακτα Κείμενα Αρχαίων Ελληνικών με την κειμενοκεντρική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής είναι ένα πλήρες, σύγχρονο και ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό, διαδραστικό βιβλίο (e-book) διδασκαλίας της αρχαίας. Χρησιμοποιεί όλα τα τεχνολογικά εργαλεία, λειτουργεί απρόσκοπτα και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και περιέχει όλες τις παραμέτρους για την μελέτη του αρχαίου ελληνικού κειμένου σε εποπτικούς πίνακες.

Μέσα από:

  • 93 κείμενα της αττικής διαλέκτου με επιστημονικά υποστηρίγματα και σύντομες ιστορικές εισαγωγές
  • Μορφότυπο πρόσληψης, ένα σημειωτικό εργαλείο με κατάλληλα επιλεγμένες  επισημάνσεις που καθοδηγούν τη σκέψη του σπουδαστή/μαθητή ώστε να απαντηθούν ερωτήματα (τεχνική καθοδηγούμενου διαλόγου).
  • Ερωτήσεις που αφορούν στον κεντρικό άξονα του κειμένου
  • Ερωτήσεις γραμματικής & συντακτικού
  • Διαγραμματικό μετασχηματισμό του κειμένου
  • Μετάφραση κάθε κειμένου, λεξιλόγιο, λεπτομερείς συντακτικούς κανόνες της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πίνακες, απαντήσεις στις γραμματικές & συντακτικές ερωτήσεις
  • Εύχρηστα εργαλεία όπως Σημειωματάριο, Σελιδοδείκτη, zoom in/out, αυτόματο ευρετήριο κλπ.

Το Αδίδακτα Κείμενα Αρχαίων Ελληνικών καθίσταται ένα μοναδικό και πρωτότυπο συνδρομητικό ηλεκτρονικό βιβλίο που διδάσκει την αρχαία ελληνική γλώσσα με τρόπο παιδαγωγικά ελκυστικό, όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά ως ζώσα γλώσσα.

Δροσίς Σπηλιωτοπούλου – Αγγελική Μαστοράκη

Αδίδακτα Κείμενα Αρχαίων Ελληνικών
με την Κειμενοκεντρική Μέθοδο Προσέγγισης

Για τη Β’ και τη Γ’ Λυκείου
ISBN: 978 960 225 2406, Τιμή: από 58.80€ αναλόγως της συνδρομής
Εκδόσεις Ε. Ρώσση

Πρόκειται για ένα συνδρομητικό ηλεκτρονικό βιβλίο που διδάσκει την αρχαία ελληνική γλώσσα με τρόπο παιδαγωγικά ελκυστικό, όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά ως ζώσα γλώσσα. Ένα πλήρες ηλεκτρονικό, διαδραστικό e-book διδασκαλίας της αρχαίας:
– Σύγχρονο, γιατί χρησιμοποιεί όλα τα τεχνολογικά εργαλεία και λειτουργεί απρόσκοπτα και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία
– Ολοκληρωμένο, γιατί περιέχει όλες τις παραμέτρους για τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού κειμένου σε εποπτικούς πίνακες

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

[…] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ολοκληρωμένο βοήθημα με τη βοήθεια του οποίου κάθε υποψήφιος θα οδηγηθεί στη δημιουργική μάθηση, αφού στόχος δεν είναι η κατάτμηση του κειμένου σε λέξεις και η γραμματική και συντακτική αναγνώρισή τους, εργασία ανιαρή και ανούσια, αλλά η διερεύνηση και κατανόηση της νοηματικής αλληλουχίας των λέξεων, η εύρεση του κεντρικού νήματος, της κεντρικής ιδέας που συνέχει και διατρέχει το κάθε κείμενο, αλλά και των επιμέρους νοημάτων που το συναρτούν.
Επομένως, είναι εξαιρετικό εργαλείο για κάθε υποψήφιο φοιτητή, τον διδάσκοντα και κάθε άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί δημιουργικά με την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και να γνωρίσει την αρχαία ελληνική σκέψη.

Όλγα Κούβελα, φιλόλογος

Τα Αδίδακτα Κείμενα Αρχαίων Ελληνικών με την κειμενοκεντρική μέθοδο προσέγγισης περιέχουν:

  • 40 Κείμενα Αυτενέργειας Διαβαθμισμένης Δυσκολίας
  • 40 Κείμενα Αυτενέργειας ταξινομημένα ανάλογα με τις Θεματικές Ενότητες του φακέλου υλικού της Γ’ Λυκείου με:

Περισσότερα στο rossibooks.gr/e-books/

  • 11 Κριτήρια Αξιολόγησης του Αδίδακτου Κειμένου με την Νέα Μορφή Εξέτασης των Πανελληνίων
  • 26 Πίνακες Συντακτικών Φαινομένων
  • Λεξιλόγιο των Κειμένων
  • Απαντήσεις στις Ερωτήσεις Κατανόησης
  • Απαντήσεις στις Παρατηρήσεις Γραμματικής – Συντακτικού
  • Μεταφράσεις των Κειμένων
  • Απαντήσεις στα Κριτήρια Αξιολόγησης

Εκδόσεις Ε. Ρώσση
Βύρωνος 5, 145 65, Άγιος Στέφανος,
τηλ.: 210 2020126, rossibooks.gr
[email protected], [email protected]