Αθηνά Ν. Μαλαπάνη “ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΕΣ”

ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΕΣ – ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Η συγγραφή αποτελεί μία ανάγκη ψυχικής αποφόρτισης για εμένα από μικρή ηλικία.

Από την προεφηβεία μου, για παράδειγμα, μου άρεσε να γράφω ημερολόγιο για να καταγράφω τις καθημερινές, προσωπικές μου εμπειρίες και ανάγκες. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι αυτήν την ψυχική ανάγκη επιθυμώ να την συνεχίσω και μάλιστα, να την καλλιεργήσω.

Γι’ αυτό και έγραψα το πρώτο μου διήγημα σε ηλικία 25 ετών, αφού είχα ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το διήγημα αυτό είχε θέμα τη ζωή του λόρδου Βύρωνα και διακρίθηκε με έπαινο στον διαγωνισμό διηγημάτων της Λογοτεχνικής Συντροφιάς του Δήμου Βύρωνα, όπου ήμουν μέλος για 3 χρόνια. Ουσιαστικά, από εκεί ξεκίνησα και δεν το ξεχνώ. Μάλιστα, αυτό το διήγημα υπάρχει και στο βιβλίο μου! Τότε, ένιωθα έτοιμη, γιατί δεν είχα μόνο το προσωπικό βίωμα να με εμπνέει και να με τροφοδοτεί, αλλά και τις τεχνικές, δομικές γνώσεις για να γράψω σωστά κάθε κειμενικό είδος.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λέξη, εξαρτάται από την ιστορία που θέλω να γράψω κάθε φορά. Συνήθως, με εμπνέουν οι λέξεις αγάπη, έρωτας, πάθος, δημιουργία, γέννηση, ομορφιά, αλλά και θλίψη, μελαγχολία, ασχήμια.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή;

Φυσικά. Γράφοντας μια ιστορία, μπορώ να εμπνευστώ για να ανιχνεύσω τον εαυτό μου, ψυχαναλύω τους ήρωές μου και ψυχαναλύομαι κι εγώ.

Σαφώς και η συγγραφή αποτελεί έμπνευση, με την έννοια ότι με βοηθάει να ανιχνεύω πλευρές του εαυτού μου, αλλά και του κόσμου που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Γι’ αυτό και την συνιστώ σε όλους και την διδάσκω ως καθηγήτρια δημιουργικής γραφής.

Περισσότερα γι’ αυτή τη δραστηριότητά μου, μπορείτε να δείτε στην προσωπική μου ιστοσελίδα, www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy).

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Είμαι ένας άνθρωπος που σκέφτεται και υπεραναλύει τα πάντα. Αυτό δυστυχώς, κάποιες φορές είναι μειονέκτημα! Προσπαθώ να χαλιναγωγώ το συναίσθημα και να μη με κατακλύζει. Η συγγραφή με έχει βοηθήσει σε αυτό. Επιπλέον, η συγγραφή με έχει κάνει πιο δημιουργική, καθώς η δημιουργικότητα με κάνει να αισθάνομαι ζωντανή… Επίσης, μου αρέσει πολύ να βοηθάω και να φροντίζω τους άλλους. Είμαι περιποιητική και φροντιστική.

Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου σας;

Το βιβλίο μου είναι μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο, Ψυχικές αυτοχειρίες.

Πρόκειται για 15 αυτοτελή διηγήματα με κεντρικό άξονα τον θάνατο, την αυτοχειρία τόσο με την κυριολεκτική όσο και με τη μεταφορική του έννοια. Στόχος είναι να δείξω όλα τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, τα οποία με έχουν εμπνεύσει κιόλας για να γράψω.

Για παράδειγμα, γράφω για τις δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχική υγεία, τη μοναξιά, την απομόνωση, την αποξένωση, την έλλειψη φιλίας, την εργασιακή εκμετάλλευση, τη βία ενάντια στις γυναίκες, τις διατροφικές διαταραχές και άλλα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από την κυκλοφορία του βιβλίου σας;

Επιθυμώ κατ’ αρχήν, να μεταφέρω τα δικά μου μηνύματα και να προκαλέσω βιώματα, συναισθήματα στους ανθρώπους.

Σε δεύτερη φάση, θα με ενδιέφερε να καταφέρω να προβληματίσω και να αφυπνίσω όλους όσοι έχουν ανάλογες σκέψεις και ευαισθησίες, ώστε να παραδειγματιστούμε και να δραστηριοποιηθούμε για κάποια σοβαρά κοινωνικά θέματα του καιρού μας.

Ελπίζω να καταφέρω έστω έναν από αυτούς τους δύο στόχους και έστω και σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων.

Τι μπορεί να σας εμπνεύσει;

Πολλά και κυρίως, απλά πράγματα της καθημερινής μου ζωής.

Ένα άλλο λογοτεχνικό βιβλίο που θα διαβάσω, ένα άρθρο της επικαιρότητας, ένα τραγούδι, μια μελωδία, μια συζήτηση με μια καλή μου φίλη ή φίλο ή ακόμη και με έναν άγνωστο, μια ζωγραφιά, μια φωτογραφία, μια βόλτα στη θάλασσα… όλα αυτά και άλλα πολλά απλά πράγματα μπορούν να μας βοηθήσουν όλους να γράψουμε. Δεν είναι δύσκολο!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα να γράψω κι άλλα βιβλία και κυρίως, βιβλία που να έχουν σχέση με πρακτικές συμβουλές υγείας και ευεξίας, καθώς έχει σχέση με το μεταπτυχιακό μου που ήταν πάνω στην αρχαία ιατρική.

Γενικότερα, η συγγραφή είναι ένας μελλοντικός μου στόχος και θέλω να την εξασκήσω και να μην την εγκαταλείψω, καθώς αποτελεί μία άσκηση αναπνοής για εμένα.

*Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο της Αθηνά Μαλαπάνη, Ψυχικές αυτοχειρίες (συλλογή διηγημάτων) τηλεφωνικά από τις εκδόσεις Άρωμα στο 2100105484.
*Περισσότερες πληροφορίες για την Αθηνά Μαλαπάνη και τα προγράμματα δημιουργικής γραφής που διδάσκει μπορείτε να βρείτε στο www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy) και στη σελίδα της στο Facebook, Ψυχικές Αυτοχειρίες, Αθηνά Μαλαπάνη – Βιβλίο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από όπου αποφοίτησε με άριστα (2008-2012).

Εκεί παρακολούθησε και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Κλασικής Φιλολογίας, από όπου αποφοίτησε επίσης με άριστα (2012-2014).

Έχει παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας στο τμήμα Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2017-2018). Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια διάφορων επιστημονικών κα λογοτεχνικών βιβλίων, όπως και πανεπιστημιακών εργασιών.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και Επιχειρηματικότητας με έναν αξιόλογο αριθμό προφορικών ανακοινώσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια Επιχειρηματικότητας, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας.
Πέρα από τη λογοτεχνική συγγραφή, αγαπά και τη λογοτεχνική και τη θεατρική κριτική, τα λουλούδια και τα παιδιά.

*Περισσότερες πληροφορίες για αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα, http://www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy).