Δώρα Κουτσογιάννη: “Σκοπός είναι να επικεντρώνεσαι στο στόχο σου και να δουλεύεις με τον εαυτό σου”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Από μικρή, θυμάμαι, πρωταγωνιστούσα στα θεατρικά έργα και τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε το σχολείο μου. Στην έκτη δημοτικού, λοιπόν, ανέλαβα τον ρόλο της «αηδόνας» στο έργο «οι όρνιθες» του Αριστοφάνη και βρέθηκα στο Βεάκειο θέατρο, μπροστά σε πάρα πολύ κόσμο, να τραγουδώ, όσο κι αν ντρεπόμουν. Είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη ανάμνηση και χαίρομαι που μπορώ να την αναβιώνω μέσα από το dvd στο οποίο μαγνητοσκοπήθηκε η παράσταση.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Η αλήθεια είναι πως ασχολούμαι μια διάφορα είδη μουσικής γι αυτό και από κάθε, σχεδόν, είδος έχω κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη. Αν πρέπει, όμως, να ξεχωρίσω λίγους ανθρώπους σίγουρα αυτοί είναι η Νατάσα Μποφίλιου, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Χάρις Αλεξίου και ο Γιάννης Πάριος. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν κάποια στιγμή καταφέρω να συνεργαστώ μαζί τους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Ξεκίνησα να εργάζομαι σε μικρά μαγαζιά (κουτούκια) όταν ήμουν 18 ετών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια εργαζόμουν σποραδικά, με εξαίρεση τα τελευταία 2 χρόνια που ασχολούμαι πιο συστηματικά. Έχω εργαστεί κυρίως σε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία ή μικρά κουτούκια. Ακολούθησαν κάποιες συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα κι έπειτα εξωτερικές εκδηλώσεις διάφορων δήμων στις οποίες συμμετείχα σαν βασική φωνή του μουσικού σχήματος που τις πλαισίωνε.
Δεν το κυνήγησα ποτέ γιατί δεν πίστευα στον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου, όμως πάντα κάποιος βρισκόταν να μου προτείνει μια δουλειά, μια συναυλία, μια συνεργασία ή κάποιο μαγαζί. Υπήρχαν στιγμές που απογοητευόμουν και ήθελα να τα παρατήσω, όπως όλοι μας περνάμε τέτοιες στιγμές, φαντάζομαι. Ένιωθα πως δεν αξίζω ή πως δεν είμαι ικανή να προχωρήσω στον χώρο αυτό. Όμως, υπήρξαν άνθρωποι- σταθμοί στη ζωή μου που αποτέλεσαν στήριγμα για μενα και με ώθησαν να κυνηγήσω το όνειρό μου και να δραστηριοποιηθώ στον χώρο της μουσικής. Οπότε, να μαι.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Κάποτε με τρόμαζε το να αποτύχω. Το να μην είμαι αρκετά καλή για να κερδίσω μια θέση σε ένα μαγαζί. Το έβλεπα ανταγωνιστικά κι αντί να σκεφτώ τι κάνω λάθος εγώ προκειμένου να το διορθώσω, απογοητευόμουν και τα παρατούσα. Πλέον, έχω αποδεχτεί ότι πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν καλύτεροι ή και χειρότεροι. Σκοπός είναι να επικεντρώνεσαι στον στόχο σου και να δουλεύεις με τον εαυτό σου. Να προσπαθείς να εξελίσσεσαι και, μέρα με τη μέρα, να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Θεωρώ πως, σαν ιδέα, είναι κάτι πολύ όμορφο που θα μπορούσε να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες να ανελιχθούν στον χώρο της μουσικής. Βέβαια, νομίζω πως κάπου έχουμε χάσει τη μπάλα. Τα talent show, θα έπρεπε να δίνουν βάση σε αυτό ακριβώς που ορίζει ο τίτλος τους. Στο ταλέντο. Και, δυστυχώς, δεν νομίζω πως μένει μόνο εκεί. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως κάθε συμμετέχων σε ένα τέτοιο «παιχνίδι», αν μου επιτρέπεται ο όρος, έχεις μια ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του μπροστά σε καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου και, φυσικά, σε χιλιάδες κόσμο που παρακολουθεί. Αυτό, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να γίνει γνωστός και να προβληθεί στο ευρύ κοινό.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Όπως προανέφερα, ασχολούμαι με διάφορα είδη μουσικής, κάθε συνεργασία με οποιονδήποτε άνθρωπο καταξιωμένο στον χώρο , θα ήταν τιμή για μένα. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να κρύψω τη λατρεία μου και την επιθυμία μου να συνεργαστώ με την Νατάσα Μποφίλιου.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Με βρίσκετε ευάλωτη σε αυτό το ζήτημα. Σαν ένας άνθρωπος που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μουσικής, υπήρξα αρκετά αφελής. Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να με πλησιάσουν φερόμενοι τον τίτλο του μάνατζερ με σκοπό, υποτίθεται, να με βοηθήσουν. Και, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το όνειρο άλλων ανθρώπων και μέσα από αυτό να βγάλουν χρήματα. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αξιόλογοι επαγγελματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Απλά, τυχαίνει, να μην έχω συναντήσει κανέναν προσωπικά μέχρι σήμερα.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Θεωρώ πως φέτος είναι η χρονιά μου. Αποφάσισα να επικεντρωθώ στον στόχο μου και να κυνηγήσω το όνειρό μου χωρίς να επιτρέψω σε κανένα εμπόδιο να με «ρίξει» ή να με αποπροσανατολίσει. Αυτή τη στιγμή (και για όλη τη χειμερινή σεζόν), βρίσκομαι σε ένα πολύ όμορφο μουσικό στέκι που εδρεύει στους Αγίους Αναργύρους, στο ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ, με εξαίσιους μουσικούς και συνεργάτες. Στόχος μου είναι να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους του χώρου, να μπορέσω να ανελιχθώ και να προχωρήσω παρακάτω. Υπάρχει στα σκαριά ένα πολύ όμορφο τραγούδι που πρόκειται να «ντύσω» με τη φωνή μου και ανυπομονώ γι αυτό. Αν, λοιπόν, πρέπει να σας δώσω ένα στοιχείο για τα μελλοντικά μου σχέδια, είναι πως σκοπεύω να σας απασχολήσω μουσικά στο προσεχές μέλλον.

Βιογραφικό:

Η Δώρα Κουτσογιάννη γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1994 στον Πειραιά όπου και κατοικεί. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια και μεγάλο κίνητρο αποτέλεσε ο αγαπημένος της παππούς, ο μουσικός της οικογένειας, που πίστευε πολύ σ’ εκείνη. Τον έχασε όταν ήταν μόλις 10 ετών κι από τότε έβαλε σκοπό να τον κάνει υπερήφανο. Άρχισε να τραγουδά σε karaoke parties ώσπου την ανακάλυψε κάποιος και της προσέφερε δουλειά. Έτσι, στα 18 της χρόνια, ξεκινά να εργάζεται σε συνοικιακά μαγαζιά, κουτουκάκια και ταβέρνες, αποκτώντας εμπειρία, ρεπερτόριο και ολοένα περισσότερη αγάπη για τη μουσική.
Αγαπά την ελληνική μουσική μα δε διστάζει να κινηθεί και σε πιο “ξένα” μονοπάτια. Τραγουδά: έντεχνα, ελαφρoλαϊκά, λαϊκά, ρεμπέτικα, rock, pop και λίγο jazz. Πολλοί λένε πως δεν έχει βρει την ταυτότητά της. Εκείνη απλώς θεωρεί πως στη μουσική δε χωρούν περιορισμοί, ταμπέλες και όρια.
Πολλές φορές απογοητεύτηκε και επιχείρησε να τα παρατήσει, μα κάθε φορά κάτι συνέβαινε και, χωρίς εκείνη να ψάξει για δουλειά πάνω στον χώρο αυτό, τις γίνονταν προτάσεις. Έτσι, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της, να εκπληρώσει τους στόχους της και να μην τα παρατήσει, όσες δυσκολίες κι αν εμφανιστούν. Ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής και μουσικής θεωρίας τον Σεπτέμβρη του 2017 και προσπαθεί να βελτιώνεται και να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Η αγάπη της για τη μουσική και το τραγούδι είναι πασιφανής και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Αποφασίζει, λοιπόν, στα 25 της χρόνια πια να ακολουθήσει πιο επαγγελματικά μονοπάτια και να δώσει τον καλύτερό της εαυτό. Στη φετινή χειμερινή σεζόν του 2019, θα εμφανίζεται στο μουσικό στέκι ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ καθώς και Κυριακή μεσημέρι, όπου εδρεύει στους Αγίους Αναργύρους