Δώρα Κουτσογιάννη: «Θέλω να κάνω υπερήφανο τον παππού μου που ήταν μουσικός»

Η Δώρα Κουτσογιάννη ασχολείται με το τραγούδι από μικρή ηλικία. Στα 18 της ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορους μουσικούς χώρους, δίνοντας έμφαση στο λαϊκό τραγούδι. Στην πορεία, κι αναζητώντας την μουσική της ταυτότητα, πέρασε ένα διάστημα τραγουδώντας σε ροκ σκηνές με διάφορες μπάντες. Το τραγούδι της με τίτλο «Όρκοι» που κυκλοφορεί από την Dusty Records είναι η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με την οποία συστήνεται στο ευρύ κοινό.

Μίλησέ μας για την πρώτη σου δισκογραφική κυκλοφορία. Το πρώτο μου τραγούδι ονομάζεται “Όρκοι” και κυκλοφορεί ως digital single από την Dusty Records. Είναι μια δυναμική μπαλάντα που εκφράζει ποικίλα συναισθήματα δίνοντας έμφαση στην προδοσία που μπορεί να εισπράξει ένας άνθρωπος.

Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια; Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το τραγούδι; Δε θα έλεγα πως προέρχομαι από μουσική οικογένεια παρόλο που οι γονείς μου αγαπούν πολύ τη μουσική και μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο ήχους και μελωδίες. Η μητέρα μου γράφει στίχους αλλά καθαρά ερασιτεχνικά, όπως ίσως όλοι μας κάνουμε. Εξαίρεση αποτελούσε ο παππούς μου, που έπαιζε πνευστά σε διάφορες ορχήστρες. Εκείνος ήταν και η κινητήριος δύναμη για μένα ώστε να ασχοληθώ με το τραγούδι. Όταν τον έχασα, αποφάσισα πως θα ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι για τον κάνω υπερήφανο. 

Θυμάσαι την πρώτη σου επαφή με το κοινό; Την πρώτη εμφάνιση; Νομίζω κανείς δεν ξέχνα μια τέτοια εμπειρία. Ήμουν αρκετά μικρή, φοβισμένη και αγχωμένη. Ένιωθα όλα τα βλέμματα πάνω μου κι έχανα τα λόγια μου. Όμως, ήταν συναρπαστικό το συναίσθημα που εισέπραξα και το χειροκρότημα του κόσμου.

Ποιο είδος τραγουδιού σε εκφράζει περισσότερο και γιατί; Αγαπώ πολλά είδη μουσικής. Άλλωστε, δε θεωρώ πως υπάρχουν όρια. Ανάλογα τη διάθεση και την περίσταση. Ωστόσο, καλλιτεχνικά κι επαγγελματικά αυτό που νομίζω πως μου ταιριάζει περισσότερο είναι το “λαϊκό” τραγούδι, όπως το ονομάζουμε, γιατί μέσα από τις νότες και τους στίχους του νιώθω πως αφήνω το δικό μου λιθαράκι κι εναποθέτω κομμάτι του δικού μου ψυχισμού. 

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σου σχέδια; Πρώτα και πάνω απ’ όλα, θέλω να νιώθω εγώ καλά με τον εαυτό μου και τις επιλογές μου και όχι απλά να λέω πως εργάζομαι σε αυτόν τον χώρο. Θέλω να πετύχω πολλά πράγματα, όπως το να σταθώ δίπλα σε καλλιτέχνες που θαυμάζω και να γίνουν γνωστά τα τραγούδια μου στον κόσμο. Όμως ένα βήμα τη φορά, για να βαδίζουμε σταθερά.

Πού σε συναντάμε αυτό το διάστημα; Αυτό το διάστημα βρίσκομαι σε περιοδεία στο Ισραήλ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα έχετε σύντομα νέα μου και αρκετές εκπλήξεις.