Διασχίζοντας την Ελλαδα. Ποδηλατοδρομία για την εθελοντικη αιμοδοσία.

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ώρα 20:30 η τελετή υποδοχής στη Θεσσαλονίκη στην Α΄προβλήτα του Λιμανιού της ποδηλατοδρομίας που διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η μετάγγιση αίματος είναι ένα πολύτιμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων, αλλά στη χώρα μας μερικές φορές τα αποθέματα αίματος δεν είναι επαρκή, όπως κατά τη διάρκεια των χειμερινών και καλοκαιρινών διακοπών. Ο βασικός λόγος είναι ότι αρκετοί πολίτες αιμοδοτών ανταποκρίνονται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για κάποιον από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον ή μετά από έκκληση, όπως έγινε με την πρόσφατη τραγωδία στην Αττική.

Για το λόγο αυτό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ο αρμόδιος φορέας για την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα, προχωρά σε δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, προτρέποντάς τους να γίνουν συστηματικοί αιμοδότες, καθώς μόνο η ύπαρξη ικανού αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια αίματος τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΕΚΕΑ μαζί με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διοργανώνει από 11 έως 16 Σεπτεμβρίου ποδηλατοδρομία που θα συμπεριλάβει περισσότερες από 40 πόλεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη και αφού διανύσει περίπου 1.200χλμ θα καταλήξει στην Αθήνα. Σε κάθε πόλη από την οποία θα διέλθει η πομπή θα οργανωθούν τελετές υποδοχής από τις τοπικές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Στην Θεσσαλονίκη η πομπή θα φτάσει και η τελετή υποδοχής θα γίνει στην Α΄προβλήτα του λιμανιού. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της πόλης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.