Επιστροφή από τις διακοπές… Τι πρέπει να κάνουμε για το σκύλο μας

Η επιστροφή από τις διακοπές σηματοδοτεί την αρχή των προληπτικών εξετάσεων για το σκύλο μας. Κόλλησε κάτι τις ημέρες που ήμαστε στη παραλία ή που παίζαμε μαζί του στην εξοχή; Καλύτερα είναι να προλάβουμε τα συμπτώματα προτού ο σκύλος μας τα εμφανίσει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσκομίσουμε το ζώο μας στον κτηνίατρο που το παρακολουθεί για έναν πλήρη κλινικό καθώς και εργαστηριακό έλεγχο με την επιστροφή μας στην πόλη.
Ο κτηνίατρος αρχικά θα ελέγξει αν ο σκύλος μας κόλλησε κάποιο από τα πιο κοινά εξωπαράσιτα όπως είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια. Οι ψύλλοι συχνά μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρή αλλεργική δερματίτιδα, ενώ τα τσιμπούρια μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές αιματολογικές νόσους όπως η ερλιχίωση ή η μπαμπεζίωση. Επιπροσθέτως θα γίνει ένας εκτενής δερματολογικός έλεγχος κατά τον οποίο θα εκτιμηθεί η πιθανότητα αρχής κάποιας δερματοπάθειας όπως η δερματοφυτίαση. Εν συνεχεία θα γίνει έλεγχος του ακουστικού πόρου του ζώου μας για πιθανή ωτίτιδα μετά τα μπάνια στη θάλασσα ή για την πιθανή εισαγωγή αγάνου (χόρτου) στον έξω ακουστικό πόρο μετά από τα παιχνίδια στην εξοχή. Ακολούθως θα γίνει μια κοπρανολογική εξέταση για την πιθανότητα ο σκύλος μας να κόλλησε κάποιο ενδοπαράσιτο όπως νηματώδη και κεστώδη μετά από τα παιχνίδια στην άμμο ή με άλλους σκύλους ή οι γάτες. Τέλος ο κτηνίατρος θα διενεργήσει μια αιμοληψία στο ζώο μας μετά την οποία θα γίνει έλεγχος για τα πιο συχνά λοιμώδη νοσήματα που μπορεί ο σκύλος μας να κόλλησε στις διακοπές μας όπως είναι η ερλιχίωση, η λεισμανίωση και η διροφιλαρίωση ούτως ώστε σε περίπτωση κάποιου θετικού αποτελέσματος το ζώο μας να ξεκινήσει θεραπεία πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο σκύλο μας μετά το τέλος των διακοπών μας!!! Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σε κάποιες περιπτώσεις σώζει ζωές!!!

Για τις συμβουλές ευχαριστούμε την κτηνίατρο
Dr. Βιγγοπούλου Ελπίδα
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Α.Π.Θ – Εξειδικευμένη στα ζώα συντροφιάς
Αγίας Θεοδώρας 9-11, Θεσσαλονίκη, Κέντρο
Τηλ. 2310222589, 6948181159
[email protected]
http://ktiniatros-vingopoulou.gr/
Ωράριο Λειτουργίας Κτηνιατρείου:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.00 & 17.30-21.00
Τετάρτη: 17.30-21.00
Σάββατο: 10.00-14.00