Δήμητρα Λαμπρέτσα: η έμπνευση υπάρχει πάντα όταν δεν υπάρχουν «σκουπίδια» στο νου.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Η ζωή μου ξεκινάει από τότε που παρατήρησα τον κόσμο γύρω μου για πρώτη φορά.
Αν δεχθούμε αυτή την σύμβαση των αριθμών που καθορίζουν την ηλικία και την διάρκεια μιας ύπαρξης, θα σας έλεγα ότι έπιασα το μολύβι για να ζωγραφίζω όταν ήμουν τριών χρονών. Το μόνο που υπήρχε ήταν η σχέση μου με το μολύβι το χαρτί.
Κανείς δεν μου είπε κάτι για ζωγραφική …τότε.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο καλλιτέχνης είναι μια ψυχή που έχει επιλέξει ή έχει επιλεγεί….για τον δρόμο της προσφοράς, της ευγνωμοσύνης, της εργατικότατης, της ευγένειας, της δημιουργίας.
Η γέννα αντικατοπτρίζει την εισαγωγή μας σε αυτό τον υλικό κόσμο, που το πρώτο που κάνει είναι να μας «ντύσει».Ακόμα και αν κάποιος έχει γεννηθεί με δώρα θεϊκά, πάντα θα εγκυμονεί ο κίνδυνος ,αυτά να μείνουν κρυμμένα βαθιά στο συρτάρι της αδράνειας.
Από το να γεννιέμαι μέχρι το να γίνω, είναι ένας δρόμος επιλογών της ψυχής μας.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

«Σφαιρικότητα»

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Κάποτε ένοιωθα…τώρα όμως γνωρίζω, ότι η έμπνευση υπάρχει πάντα όταν δεν υπάρχουν «σκουπίδια» στο νου. Η έμπνευση τρέφεται με ηρεμία και αγάπη. Η δημιουργία υπάρχει πάντα σε ανθρώπους που έχουν κοπιάσει για την καλλιέργεια τους. Οι δυσκολίες δίνουν έμπνευση. Δεν έρχεται η επιφοίτηση στα καλά καθούμενα…έτσι… χωρίς κόπο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ανήσυχο…πολύ ανήσυχο. Με μαγνητίζουν τα πάντα. Έχω περάσει -και βρίσκομαι ακόμα-από πάρα πολλές μορφές τέχνης και έρευνας. Ζωγραφικής γλυπτικής χαρακτικής, κινούμενα σχέδια, θέατρο κινηματογράφο, χορό…μουσική.

Όλα με πολύ προσήλωση και αφιέρωμα χρόνου.
Με ενδιαφέρουν πολύ οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αδυνατώ να κάνω μελλοντικά σχέδια όπως και να προσηλώνομαι στο παρελθόν.
Ζω και παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Μιλάω για αυτόν… γράφω για αυτόν, ζωγραφίζω για αυτόν…έτσι απλά.
Είμαι σε αυτό το τραίνο της ζωής που μπήκα από παιδί και πάω όπου με πάει…

Βιογραφικό.

Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθηνών (Τμήμα Γραφιστικής), καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια, γεννήθηκε στα Γρεβενά και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος, ζωγράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη σε κινηματογραφικές παραγωγές και θεατρικές σκηνές (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λυρική Σκηνή, κ.ά). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε παρουσιάσεις με εικαστικά-μουσικά δρώμενα, εμπνευσμένα από το εικαστικό της έργο. Από το 2002 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με ερευνητικές ομάδες κάνοντας αναπαραστάσεις παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Αιανής Κοζάνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών, κ.ά .συνδυάζοντας την καλλιτεχνική και επιστημονική της ιδιότητα.
Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργεί μεγάλα έργα -γλυπτά από άμμο σε ακτές της Ελλάδας, δίνοντας ποιητική υπόσταση στους σημερινούς κοινωνικούς προβληματισμούς.
Site: http://www.labretsa.com