Γρίβα Αντωνία: “Ως καλλιτέχνες μπορούμε να πορευτούμε με ό,τι μας δίνεται και να προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις. Εξάλλου, η δημιουργικότητα ενέχει τη δύναμη της προσαρμογής σε νέα δεδομένα και καταστάσεις”

Η Γρίβα Αντωνία, εικαστικός – εκπαιδευτικός, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, όπως θέλουμε να μας σέβονται και ας είμαστε ευγενικοί απέναντί τους, όπως θα θέλαμε να είναι απέναντι σε εμάς. Και όλα νομίζω θα βρουν την πορεία που πρέπει…”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Όταν βρισκόμαστε μακριά από τον κίνδυνο, λόγω συγκυριών, τύχης ή καλής διαχείρισης των καταστάσεων, τότε σκεφτόμαστε πως όλα είναι εύκολα και ίσως πήραμε τελικά μέτρα επίπονα, που πιθανόν δεν χρειαζόταν ή δεν ήταν αναγκαία. Αν όμως βρεθούμε μέσα στην χειρότερη δίνη των καταστάσεων, τότε υποστηρίζουμε ακριβώς την αντίθετη οπτική και επιρρίπτουμε ευθύνες όπου και σε όποιον μπορούμε. Οπότε ένα γενικό Lockdown θεωρώ πως είναι απαραίτητο από την στιγμή που αποδίδει. Ας ρωτήσουμε καλύτερα τους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν την μάχη, να μας πουν την γνώμη τους. Νομίζω πως θα έχει μεγαλύτερη απήχηση και βαρύτητα η δική τους απάντηση.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Πολιτισμό γέννησαν ολες οι κοινωνίες μέσα στο πέρασμα του χρόνου.. γέννησαν πολιτισμούς που είχαν την ακμή τους αλλά και την παρακμή τους. Ας σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και τη δουλειά/ τέχνη/ μαστοριά που παράγουν και ας προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε πριν την κριτικάρουμε μέσα από την άγνοια μας και νομίζω θα βρούμε το δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Τι πιο σημαντικό από μια αγκαλιά και ιδίως τη στιγμή που είναι αναγκαία. Δίνει κουράγιο, αγάπη μα πάνω απ’ όλα, δείχνει φροντίδα και δίνει κουράγιο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Είναι συναισθήματα που συνοδεύουν κάποιες πτυχές της ζωής μας. Δυστυχώς μερικές φορές είναι κρυμμένα ή συνοδεύουν ακόμη και τις ευχάριστες στιγμές ή περιόδους της ζωής μας.  

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Αν χρειάζεται να μείνει, ας μείνει… ακολουθούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ζωής… δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην παγκόσμια ιστορία.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο;
Γενικότερα οι καταστάσεις που ζούμε επηρεάζουν πολλά επαγγέλματα. Ακόμη και του καλλιτέχνη. Μπορούμε όμως να πορευτούμε με ό,τι μας δίνεται και να προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Δεν μπορώ να προτείνω, δεν έχω την κατάλληλη επιστημονική γνώση και κατάρτιση. Μπορώ μόνο να ακολουθήσω όποια μέτρα εφαρμοστούν για το γενικότερο καλό.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο;  Ας προσπαθήσουμε να έχουμε μια νότα αισιοδοξίας, ας είμαστε πιο προσεκτικοί, με το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, όσο μπορούμε πιο ανεπτυγμένο και νομίζω πως όλα στο τέλος θα έρθουν όπως πρέπει, με ένα καλό αποτέλεσμα. 

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, όπως θέλουμε να μας σέβονται και ας είμαστε ευγενικοί απέναντί τους, όπως θα θέλαμε να είναι απέναντι σε εμάς. Και όλα νομίζω θα βρουν την πορεία που πρέπει..