Άκης Τοπάλης: “Η ζωή δεν έχει σταματήσει, έχει αλλάξει μορφή αλλά δεν σταματάει να είναι ζωή. Αν και μας έχουν περιορίσει την προσωπική μας ελευθερία, η ψυχή μας είναι ελεύθερη”

Ο ζωγράφος Άκης Τοπάλης απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Την επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού περιμένω να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να κάνουμε κάτι για τις απίστευτες ανισότητες που δημιούργησε ο παγκόσμιος καπιταλισμός και να μην αφήσουμε τις ευάλωτες ομάδες να πληρώσουν το τίμημα.”

Το εμβόλιο οσονούπω φτάνει στη χώρα μας. Θα εμβολιαστείτε;
Με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό προς τους συνανθρώπους μου, όσο οι κλινικές δοκιμές προχωράνε και οι γνώσεις μας αυξάνονται, δεν είμαι αρνητικός στην ιδέα και δε μένω σε διάφορες συνωμοσιολογίες που όλοι γνωρίζουμε.

Μουσεία, θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφοι, γκαλερί και τόσοι άλλοι πολιτιστικοί χώροι. Ποιο είναι το μέλλον τους; Ο πολιτισμός που στήνει γέφυρες και επηρεάζει τους ανθρώπους με εικόνες, νότες και λέξεις αποτελεί χώρο εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εκπέμπουν sos σε έναν κόσμο που έχει χτιστεί με δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ, να μας λένε σε καθημερινή βάση ότι όλα γίνονται τέλεια και ότι υπάρχει σχέδιο. Η κατάσταση μοιάζει με πείραμα κοινωνικού ελέγχου, με μεσαίωνα, που χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη του πολιτισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από την πολιτεία, για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, δεν θα έρθει η Αναγέννηση.

Τι κοινωνία ανθρώπων περιμένετε να αντιμετωπίσετε την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταλάβαμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μάθαμε όμως να είμαστε ευγνώμων για όλα όσα έχουμε και είναι πολλά. Είδαμε πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Την επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού περιμένω να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να κάνουμε κάτι για τις απίστευτες ανισότητες που δημιούργησε ο παγκόσμιος καπιταλισμός και να μην αφήσουμε τις ευάλωτες ομάδες να πληρώσουν το τίμημα.

Πως περνάτε το χρόνο σας στην απομόνωση και στην καραντίνα; Έχοντας περιορίσει τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες έχω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, για διάβασμα, ταινίες, επιτραπέζια και δημιουργία όπως πάντα.

Περιγράψτε μας ένα γεγονός που θα σας μείνει αξέχαστο από τη χρονιά του 2020. Το 2020, θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας. Η πανδημία, η απαγόρευση των μετακινήσεων, το lockdown είναι μερικές λέξεις τις οποίες μάθαμε καλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αξέχαστη όμως θα μου μείνει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη απλών πολιτών προς τους συνανθρώπους μας.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Η ζωή δεν έχει σταματήσει, έχει αλλάξει μορφή αλλά δεν σταματάει να είναι ζωή. Αν και μας έχουν περιορίσει την προσωπική μας ελευθερία, η ψυχή μας είναι ελεύθερη. Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε την κατάσταση. Είναι για όλους μας μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και να επανασχεδιάσουμε τη ζωή μας με θετική σκέψη, αισιοδοξία, αγάπη και ελπίδα. Άλλωστε πάντα μετά την καταιγίδα έρχεται η νηνεμία και το ουράνιο τόξο.